• BIST 100

    9476,20%0,82
  • DOLAR

    38,92% 0,13
  • EURO

    44,03% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4121,03% -0,52
  • Ç. ALTIN

    6643,34% -0,27

İstanbul'a kurbanlık hayvan girişi başladı

GÜNDEM 22.05.2025 12:11:25 0
İstanbul

Türkiye'nin dört bir yanından yola çıkarılan kurbanlık hayvanlar, İstanbul'a getirilmeye başlandı.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İstanbul'a getirilmeye başlanan kurbanlık hayvanlar, gece yarısı itibarıyla megakente giriş yapmaya başladı.

İstanbul'a giriş yapan kurbanlık yüklü araçlar, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince sıkı denetime tabi tutuluyor.

İstanbul'un en önemli kontrol noktalarından biri olan Kuzey Marmara Otoyolu Riva mevkiindeki Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası'nda denetimlere katılan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Suat Parıldar, 2025 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ çerçevesinde yürütülen çalışmalar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Doğu illerinden gelen hayvanlar için vize zorunluluğu

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından 26 Nisan'da kamuoyuna duyurulan 'Vize Uygulaması' kapsamında özellikle doğu illerinden yapılan yoğun sevkiyat nedeniyle bu illerden çıkan kurbanlık hayvanların, Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarında veteriner sağlık raporlarını onaylatmalarının zorunlu olduğunu vurgulayan Parıldar, söz konusu uygulama ile hem hayvan refahı hem de vatandaşların sağlıklı ve güvenilir kurban etine erişimi güvence altına alındığını ifade etti.

2024'te bin 6 araç, 18 bin 900 hayvan denetlendi

Parıldar, geçtiğimiz yıl, Kurban Bayramı döneminde bin 6 aracın denetlendiğini, bu araçlarda yer alan 8 bin 350 büyükbaş ve 10 bin 550 küçükbaş hayvanın denetlendiğini, bin 649 belgesiz hayvanın tespit edildiğini ve bu kurbanlıkları taşıyan 127 taşıma ruhsatı olmayan araçlara cezai işlem uygulandığını belirtti.

2024 yılında İstanbul'a kurbanlık olarak 68 bin 197 büyükbaş, 67 bin 416 küçükbaş hayvan getirildiğini aktaran Parıldar, bayram süresince ise 77 bin 604 büyükbaş, 76 bin 676 küçükbaş hayvanın kesildiğini söyledi.

Karkas et fiyatlarında artış

Parılda, 2024 yılında kilogram başına büyükbaş karkas fiyatı 320 TL, küçükbaş karkas fiyatı ise 350 TL olarak gerçekleştiğini, 2025 Kurban Bayramı'nda ise bu fiyatlar sırasıyla 380 TL ve 400 TL olmasının beklendiğini ifade etti.

Denetimler 24 saat devam ediyor

İstanbul'a kurbanlık girişlerinin yapıldığı noktalarda aralıksız olarak denetimlerin devam ettiğini söyleyen Parıldar, "Riva (YSS Köprüsü), Çamlıca (FSM Köprüsü), Kurtköy, KMO Kurnaköy ve Mecidiye gişeleri ile Ahmediye ve Selimiye denetim istasyonlarında görev yapan ekipler, 7 gün 24 saat esasına göre çalışmalarını sürdürmektedir. Denetimlerde veteriner hekimlerin yanı sıra, emniyet güçleri, jandarma, zabıta ve acil müdahale ekipleri de görev almaktadır." dedi.

Satış ve kesim yerlerinde sıkı takip

Parıldar, "İstanbul genelinde kurban satış ve kesim yerleri, ilgili komisyonlar tarafından belirlenmiş olup, bu alanlarda tam zamanlı veteriner hekimler görevlendirilmiştir. Ayrıca gebe ve damızlık hayvanların satış ve kesimine kesinlikle izin verilmemektedir." diye konuştu. (İLKHA)

Meksika’da dizel tesisinde patlama

BM: Gazze'de aileler hala yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya

ABD’de uçak kazası: 2 ölü, 8 yaralı

HÜDA PAR heyeti Bitlis'te temaslarda bulundu

Zelenski'den esir takası açıklaması

Kuzey Kore seyir füzesi fırlattı

Finlandiya'dan Rusya sınırında alarm

Alman askerleri Litvanya'ya konuşlandı

BM: Gazze'de zorla yerinden edilmeler devam ediyor

Siirt’te 4. yöresel yemek yarışması düzenlendi

Putin'den Ukrayna sınırında tampon bölge talimatı

Malatya'da Nezaket Okulları yıl sonu etkinliği düzenlendi

Malatya kültürü 7'inci Etnospor Kültür Festivali'nde tanıtılıyor

Cizre’de öğrenciler “Geleceğin Dâhileri Bilim Projesi”nde yarıştı

Malatya'da 200 adet tekerlekli sandalye dağıtıldı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 382 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Büyükşehir Belediyesinden Meydancık'a temiz içme suyu

MGK sonrası 8 maddelik bildiri:

Filipinler Devlet Başkanı Marcos tüm bakanların istifalarını istedi

HÜDA PAR Milletvekili Demir'den "yolsuzluk ve rüşvete" karşı çağrı: Denetim süreçleri de gözden geçirilmeli

Malatya'da torbacı operasyonu: 15 kişi tutuklandı

ABD’de küçük bir uçak yerleşim yerine düştü

Bingöl’de coğrafi işaretli Horoz Kuru Fasulye tohumu dağıtıldı

Bingöl’de ruhsatsız silah ele geçirildi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan ANFİDAP'a ziyaret

Bingöl'de yolcu otobüsünde uyuşturucu ele geçirildi

Rehber Gençlik Topluluğu "Dijital Çağda Aile Olmak" konulu konferanslarına devam ediyor

Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz!

Gazze için düzenlenen kermesin gelirleri Umut Kervanı yetkililerine teslim edildi

Kahramanmaraş'ta orman yangını

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ