• BIST 100

    11018,75%-0,27
  • DOLAR

    41,58% -0,01
  • EURO

    48,84% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5175,11% 0,97
  • Ç. ALTIN

    8351,72% 0,00

İstanbul'da düzenlenen "Ümmet Olmak ve Gençlik" sempozyomunda Filistin'e dikkat çekildi

14 Nisan 2025, Pazartesi 18:55
14 Nisan 2025, Pazartesi 18:55
İstanbul
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çelebi Programı kapsamında bu yıl ilki düzenlenen Çelebi Sempozyumu, “Ümmet Olmak ve Gençlik” temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Sempozyumda Gençler, Çelebi Sempozyumu'nda ümmet bilinci ve Filistin'e dikkat çekti.

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı’nın (MÜSDAV) Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile hayata geçirdiği Çelebi Programı kapsamında bu yıl ilki düzenlenen Çelebi Sempozyumu, “Ümmet Olmak ve Gençlik” temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

İki gün süren sempozyumda öğrenciler, ümmet bilinci, kültürel zenginlik ve Filistin meselesi gibi konularda sunumlar yaptı.

İslam Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) 12-13 Nisan tarihlerinde düzenlenen sempozyuma, farklı illerden Çelebi öğrencileri, mentörleri, aileleri ve öğretmenlerden oluşan yaklaşık 250 kişi katıldı.

Açılış, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program koordinatörü Ayşe Betül Aka, yaptığı konuşmada öğrencilerin “Ben kimim?” sorusuna cevap ararken ümmet kavramını merkeze aldıklarını belirterek, “Bu sempozyum, ümmet kavramına bütüncül bir bakış sunmak amacıyla düzenlendi” dedi.

"Gençlerin kavramsal üretim gücü"

MÜSDAV Başkanı Mahmut Özdemir, etkinliğin sadece akademik bir faaliyet olmadığını belirterek, “Sempozyum, gençlerin kavramsal üretim gücünü ortaya koyduğu bir platformdur. Programın tüm aşamaları öğrencilerin emeğiyle hazırlandı” ifadelerini kullandı.

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özkan ise imam hatip gençliğinin küresel düzeyde etkili olabileceğine inandığını belirterek, “Sizler bu çabaları daha ileriye taşıyacaksınız” dedi.

İSAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yaşar Çolak da yaptığı konuşmada, günümüzde ümmet olma anlayışının yeniden şekillendiğine dikkat çekerek, gençlerin bu dönüşüme katkı sunabilecek donanıma sahip olması gerektiğini vurguladı.

Ümmet bilinci, kültürel zenginlik ve Filistin’in zorlu gerçekliği

Sempozyumda yer alan oturumlarda öğrenciler, "Ümmetin Kültürel Zenginliği", "Filistin ve Dünya" ve "Genç Sahabeler ve Gençlerin Tebliğdeki Rolü" gibi başlıklarda sunumlar gerçekleştirdiler. Öğrenciler, öğrendikleri diller ve tanıdıkları Müslüman topluluklar üzerinden ümmet bilincini ele alırken, Filistin’deki insani trajediyi de gündeme taşıdılar.

Özellikle Filistin ve Dünya oturumunda, uzun yıllardır süregelen ve gün geçtikçe daha da şiddetlenen zulüm gözler önüne serildi. Öğrenciler, Filistin halkının yaşadığı acıların yalnızca bölgesel değil, tüm ümmetin meselesi olduğunu vurguladılar.

Ece Nur Navruz, bu konuyu ele alırken, “Bizler, Filistin için bir şeyler yapmak istedik çünkü artık sesimizi duyurmalıyız. Kendimizi bu süreç hakkında geliştirerek, sizlere daha fazla farkındalık yaratmak amacıyla buradayız” şeklinde duygusal bir çağrıda bulundu. Öğrencilerin bu içten yaklaşımı, Filistin’in yalnızca bir coğrafyanın değil, tüm Müslümanların ortak acısı olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Söyleşi oturumunda Yazar Elyasa Koytak, gençlerle ümmet bilinci üzerine söyleşi gerçekleştirdi. Koytak, Müslüman gençlerin kendi hikâyelerine sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.

Program, kapanış oturumu ve sertifika takdimi ile sona erdi.

Gençlerin kimlik ve fikir yolculuğu: Çelebi programı

MÜSDAV’ın yürüttüğü Çelebi Programı, lise düzeyindeki gençlerin entelektüel, ahlaki ve manevi gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen bir eğitim projesidir. Program, öğrencilerin kimliklerini keşfetmelerine ve ümmet bilinciyle yetişmelerine yardımcı olur. Ayrıca, akademik üretimi teşvik ederek gençleri toplumsal sorumlulukla donatır ve onları geleceğin liderleri olarak yetiştirir. Çelebi Sempozyumu, programın vizyonunu somutlaştıran önemli bir adım oldu. (İLKHA)

Siyonist rejim Gazze'yi yoğun şekilde bombalıyor: Çok sayıda şehit ve yaralı

Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik soruşturmada 16 şüpheli gözaltına alındı

Gazze'de katliam ABD'nin siyonist rejime desteği eşliğinde 725'inci gününde

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 35 gözaltı

İslami STK'lardan Sumud Filosuna destek

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze planını HAMAS’a iletti iddiası

ABD Adalet Bakanlığı, Filistin yanlısı örgütler ve göstericilere dava açtı

Kayseri’de bahis operasyonu: 11 tutuklama

Ons ve gram altın zirve seviyelerde

Dolar kuru bugün ne kadar?

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Ali Yerlikaya: Yurtdışındaki 9 zanlı kırmızı bültenle getirildi

ABD'de kamuoyu araştırması: Siyonist rejime destek büyük ölçüde azaldı

Merdavi: Trump'ın planı siyonist rejimin hedeflerine uygun

Gazze'de şehitlerin cesetleri sokaklarda köpekler tarafından parçalanıyor

Gazze direnişinden işgalcilere darbe: En az 2 ölü, 11 yaralı

İspanya, ABD'nin siyonist rejime silah sevkiyatını engelledi

Şifa Hastanesi kuşatma tehlikesiyle karşı karşıya

Saraçhane'de "Sumud Kararlılık Nöbeti" başladı

İslami Cihad: Trump'ın Gazze planı, israilin saldırılarına devam edebilmesi için bir formüldür

Bakan Fidan Suudi Arabistan, Katar ve Ürdünlü mevkidaşları ile görüştü

Tanju Özcan’a yurt dışına çıkış yasağı getirildi

Otobüs ile motosiklet çarpıştı: Bir yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'ın sunduğu Gazze planına ilişkin açıklama

Tunceli’de trafik kazası: 5 yaralı

Beyaz Saray, Trump'ın Gazze'ye yönelik saldırıları sona erdirme planının ayrıntılarını paylaştı

İşgalci Netanyahu, Katar'dan özür diledi

Mardin’de bir kişinin öldüğü silahlı kavgada 2 şahıs tutuklandı

İşgal medyası, direniş pususunda siyonist askerlerin öldüğünü aktardı

Ankara’da feci kaza: Otomobil tankere çarptı, 3 ölü 2 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist rejim Gazze'yi yoğun şekilde bombalıyor: Çok sayıda şehit ve yaralı

Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik soruşturmada 16 şüpheli gözaltına alındı

Gazze'de katliam ABD'nin siyonist rejime desteği eşliğinde 725'inci gününde

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 35 gözaltı

İslami STK'lardan Sumud Filosuna destek

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze planını HAMAS’a iletti iddiası

ABD Adalet Bakanlığı, Filistin yanlısı örgütler ve göstericilere dava açtı