• BIST 100

    14065,98%0,27
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,56% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5978,39% -0,24
  • Ç. ALTIN

    9921,23% -0,31

İstanbul'da düzenlenen "Ümmet Olmak ve Gençlik" sempozyomunda Filistin'e dikkat çekildi

14 Nisan 2025, Pazartesi 18:55
14 Nisan 2025, Pazartesi 18:55
İstanbul
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çelebi Programı kapsamında bu yıl ilki düzenlenen Çelebi Sempozyumu, “Ümmet Olmak ve Gençlik” temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Sempozyumda Gençler, Çelebi Sempozyumu'nda ümmet bilinci ve Filistin'e dikkat çekti.

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı’nın (MÜSDAV) Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile hayata geçirdiği Çelebi Programı kapsamında bu yıl ilki düzenlenen Çelebi Sempozyumu, “Ümmet Olmak ve Gençlik” temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

İki gün süren sempozyumda öğrenciler, ümmet bilinci, kültürel zenginlik ve Filistin meselesi gibi konularda sunumlar yaptı.

İslam Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) 12-13 Nisan tarihlerinde düzenlenen sempozyuma, farklı illerden Çelebi öğrencileri, mentörleri, aileleri ve öğretmenlerden oluşan yaklaşık 250 kişi katıldı.

Açılış, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program koordinatörü Ayşe Betül Aka, yaptığı konuşmada öğrencilerin “Ben kimim?” sorusuna cevap ararken ümmet kavramını merkeze aldıklarını belirterek, “Bu sempozyum, ümmet kavramına bütüncül bir bakış sunmak amacıyla düzenlendi” dedi.

"Gençlerin kavramsal üretim gücü"

MÜSDAV Başkanı Mahmut Özdemir, etkinliğin sadece akademik bir faaliyet olmadığını belirterek, “Sempozyum, gençlerin kavramsal üretim gücünü ortaya koyduğu bir platformdur. Programın tüm aşamaları öğrencilerin emeğiyle hazırlandı” ifadelerini kullandı.

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özkan ise imam hatip gençliğinin küresel düzeyde etkili olabileceğine inandığını belirterek, “Sizler bu çabaları daha ileriye taşıyacaksınız” dedi.

İSAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yaşar Çolak da yaptığı konuşmada, günümüzde ümmet olma anlayışının yeniden şekillendiğine dikkat çekerek, gençlerin bu dönüşüme katkı sunabilecek donanıma sahip olması gerektiğini vurguladı.

Ümmet bilinci, kültürel zenginlik ve Filistin’in zorlu gerçekliği

Sempozyumda yer alan oturumlarda öğrenciler, "Ümmetin Kültürel Zenginliği", "Filistin ve Dünya" ve "Genç Sahabeler ve Gençlerin Tebliğdeki Rolü" gibi başlıklarda sunumlar gerçekleştirdiler. Öğrenciler, öğrendikleri diller ve tanıdıkları Müslüman topluluklar üzerinden ümmet bilincini ele alırken, Filistin’deki insani trajediyi de gündeme taşıdılar.

Özellikle Filistin ve Dünya oturumunda, uzun yıllardır süregelen ve gün geçtikçe daha da şiddetlenen zulüm gözler önüne serildi. Öğrenciler, Filistin halkının yaşadığı acıların yalnızca bölgesel değil, tüm ümmetin meselesi olduğunu vurguladılar.

Ece Nur Navruz, bu konuyu ele alırken, “Bizler, Filistin için bir şeyler yapmak istedik çünkü artık sesimizi duyurmalıyız. Kendimizi bu süreç hakkında geliştirerek, sizlere daha fazla farkındalık yaratmak amacıyla buradayız” şeklinde duygusal bir çağrıda bulundu. Öğrencilerin bu içten yaklaşımı, Filistin’in yalnızca bir coğrafyanın değil, tüm Müslümanların ortak acısı olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Söyleşi oturumunda Yazar Elyasa Koytak, gençlerle ümmet bilinci üzerine söyleşi gerçekleştirdi. Koytak, Müslüman gençlerin kendi hikâyelerine sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.

Program, kapanış oturumu ve sertifika takdimi ile sona erdi.

Gençlerin kimlik ve fikir yolculuğu: Çelebi programı

MÜSDAV’ın yürüttüğü Çelebi Programı, lise düzeyindeki gençlerin entelektüel, ahlaki ve manevi gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen bir eğitim projesidir. Program, öğrencilerin kimliklerini keşfetmelerine ve ümmet bilinciyle yetişmelerine yardımcı olur. Ayrıca, akademik üretimi teşvik ederek gençleri toplumsal sorumlulukla donatır ve onları geleceğin liderleri olarak yetiştirir. Çelebi Sempozyumu, programın vizyonunu somutlaştıran önemli bir adım oldu. (İLKHA)

Olumsuz hava koşulları nedeniyle THY 50, AJet 64 seferini iptal etti

Bursa’da Hazreti İsa ve Hazreti Meryem konulu program düzenlendi

Batman'da kar trafiği felç etti: Ara sokaklar ulaşıma kapandı

Malatya'da motosiklet ve kuryelere 1 günlük trafik yasağı

ABD, İran-Venezuela arasında iddia edilen silah ticareti nedeniyle yaptırımlar uygulayacağını duyurdu

Malatya'da kar kalınlığı 40 santimetreyi buldu

Belediye Başkanı Geçit, karla mücadele çalışmalarını yerinde inceledi

Tayland, gözaltına aldığı 18 Kamboçyalı askeri ülkelerine iade etti

Diyarbakır’da 4 kurt yerleşim alanında görüldü

Lukaşenko ve Putin, başkanlık konutuna İHA saldırısını görüştü

Malatya'da yoğun kar yağışı altında Gazze için "Eğlence değil, vicdan zamanı" yürüyüşü

İran'da eski bakan Merkez Bsı başkanı oldu

Finlandiya, denizaltı kablosuna zarar verdiği şüphesiyle bir gemiyi alıkoydu

Mardin’de ağır tonajlı araçlara kar engeli

HÜDA PAR Denizli İl Başkanı Şani’den Mekke’nin Fethi mesajı

İran Dışişleri Bakanı, ABD ile "gerçek ve ciddi" görüşmelere açık olduğunu belirtti

Malatya'da bıçaklı kavga: 1 ölü

Hindistan'da kirli su tüketimi kaynaklı 3 ölüm 150 zehirlenme

Siirt’te otomobil kepçeyle çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

HAMAS'tan işgalci rejimin yardım kuruluşlarını yasaklamasına tepki

Siirt’te 22 vatandaş 3 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Irak'ta cumhurbaşkanlığı adaylıkları için başvurular başladı

Diyarbakır’da sürücülerden belediyeye tepki: Böyle belediyecilik olmaz

Gazze'de 2025 yılı: 33 milyar doları aşan kayıplarla dolu bir bilanço

Adana'da işçileri taşıyan minibüs karda devrildi: Yaralılar var

Mardin’de 140 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

Adana’da zirai don uyarısı: Üreticilere tedbir çağrısı

Dargeçit’te kar yağışına karşı yetersiz çalışma

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'a ziyaret

Diyanet-Sen Malatya: Yılbaşı kutlamaları kültürel yozlaşmanın en büyük göstergesidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Olumsuz hava koşulları nedeniyle THY 50, AJet 64 seferini iptal etti

Bursa’da Hazreti İsa ve Hazreti Meryem konulu program düzenlendi

Batman'da kar trafiği felç etti: Ara sokaklar ulaşıma kapandı

Malatya'da motosiklet ve kuryelere 1 günlük trafik yasağı

ABD, İran-Venezuela arasında iddia edilen silah ticareti nedeniyle yaptırımlar uygulayacağını duyurdu

Malatya'da kar kalınlığı 40 santimetreyi buldu

Belediye Başkanı Geçit, karla mücadele çalışmalarını yerinde inceledi