• BIST 100

    9579,23%0,40
  • DOLAR

    38,80% 0,24
  • EURO

    43,43% -0,10
  • GRAM ALTIN

    3994,44% -0,96
  • Ç. ALTIN

    6518,04% 0,66

İstanbul'da görüşen Rusya ile Ukrayna heyetleri bin kişilik karşılıklı esir takasında anlaştı

GÜNDEM 16.05.2025 18:01:32 0
İstanbul

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinsky, Rusya ile Ukrayna arasında önümüzdeki günlerde "bine bin" formatında esir takasının yapılacağını söyledi.

Medinsky, Ukrayna tarafıyla yapılan görüşmelerin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Rus medyasına konuşan Vladimir Medinsky'nin öne çıkan açıklamaları şöyle:

"Önümüzdeki günlerde bin kişiye karşılık bin kişilik büyük çaplı tutuklu değişimi yapılacak.

Ukrayna heyeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Vladimir Zelenskiy arasında doğrudan müzakereler yapılmasını talep etti ve Rus tarafı da bunu not aldı.

Her iki tarafın gelecekteki olası ateşkese ilişkin vizyonunu sunması ve bunu ayrıntılı bir şekilde yazması konusunda anlaştık" dedi.

Böyle bir vizyon ortaya konulduktan sonra müzakerelerimize devam etmemizin uygun olacağına inanıyoruz ve bu konuda da mutabakata varıldı."

Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Ümerov da İstanbul'da Rus heyetiyle yapılan görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu.

Ümerov, "Müzakerelerimizin amacı ateşkesi görüşmek, ardından esir değişimi yapmaktı ve ayrıca potansiyel olarak ülke liderleri düzeyinde bir toplantı hazırlıyoruz. Bin karşılığında bin değişimi hakkında konuştuk. Bu değişimin diğer biçimleri üzerinde de çalışıyoruz." diye vurguladı.

Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında bugün İstanbul'da gerçekleşen görüşmeler yaklaşık 1 saat 50 dakika sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs'ta Kiev'deki yetkililere, ön koşulsuz olarak 2022'de kesintiye uğrayan doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılmasını önermişti. Putin, 15 Mayıs gecesi Rus heyetinin oluşumunu onayladı. Başkanlığını, 2022 müzakerelerinde ülkeyi temsil eden Rusya Devlet Başkanı Danışmanı Vladimir Medinsky üstleniyor. Heyette ayrıca Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin de yer aldı.

Rusya ile Ukrayna arasında 2022'den bu yana ilk doğrudan görüşmeler İstanbul'da bugün gerçekleşti. Bunun öncesinde Türkiye, ABD ve Ukrayna arasında üçlü bir görüşme gerçekleştirilmiş ve Medinsky'nin Amerikan tarafıyla teması olmuştu.  (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 7 üniversiteye yeni rektör atandı

Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile Ağrı'da program gerçekleştirildi

Rusya: Donetsk'te 6 yerleşim birimini ele geçirdik

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Geleceğin umudunu inşa etmek için çalışıyoruz

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Kumluca’da vatandaşın sorunlarını dinledi

AB ülkeleri, Suriye gündemiyle toplanıyor

Mardin Valisi Akkoyun, kurban vekâletini Gazze’ye verdi

Arnavutluk'ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi sona erdi

Polonya Başbakanı Tusk: Ruslar bize siber saldırı başlattı

Nijerya'dan savaş hazırlığı gibi karar: 49 yeni hava aracı satın alacaklar

Ukrayna bir F-16 savaş uçağı daha kaybetti

İran: Uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceğiz

İstanbul için gök gürültülü sağanak uyarısı

Bingöl'de “Gazze’ye Destek Sofrası” kermesi

Gaziantep'te kavga çıkaran 2 kişi yakalandı

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Hatay'da düzensiz göçmen operasyonu

Bakan Göktaş: Nice zorlukları ailemizin gücüyle aştık

İkametinde ruhsatsız silah bulunduran şahıs yakalandı

Kamu personeli depremzedelerden konteyner kent tahliye kararına tepki

Bilecik'te ormanlara giriş yasağı

Bakan Şimşek'ten Londra'daki konutuna ilişkin iddialara yanıt

HÜDA PAR 'dan engellilere ziyaret

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Meteorolojiden 7 il için sağanak uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tiran'daki Avrupalı liderlere Gazze çağrısı

Vietnam ve Tayland'dan stratejik ortaklık anlaşması

İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmeleri sona erdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ