• BIST 100

    15675,15%1,00
  • DOLAR

    43,27% -0,05
  • EURO

    50,87% 0,50
  • GRAM ALTIN

    6789,78% 1,06
  • Ç. ALTIN

    10946,16% -0,68

İstanbul'da yayımlanan "Kudüs Ahdi": Siyonist rejimin soykırımına ve normalleşmeye karşı ortak duruş

08 Aralık 2025, Pazartesi 07:31
08 Aralık 2025, Pazartesi 07:31
İstanbul
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

300'den fazla Arap ve Müslüman şahsiyetin katıldığı "Kudüs Ahdi" konferansının sonunda yayımlanan belge, Gazze'deki soykırıma karşı küresel halk iradesini ve normalleşmeye karşı net tutumu vurguladı.

İstanbul'da düzenlenen "Kudüs Ahdi Konferansı" kapsamlı ve tarihî bir sonuç bildirgesiyle tamamlandı. "Kudüs Ahdi: Soykırıma ve tasfiyeye karşı hakka sarılma" başlığını taşıyan belge, otuzdan fazla ülkeden gelen 300'ü aşkın âlim, düşünür, aktivist ve kurum temsilcisinin ortak imzasıyla yayımlandı.

Mısır uyruklu düşünür Dr. Muhammed Selim el-Avvâ tarafından okunan bildiri, 1931'deki Beytülmakdis Genel Kongresi'nden 2007 İstanbul Uluslararası Buluşması'na kadar uzanan tarihsel bir çizginin devamı niteliğinde olduğu vurgusuyla sunuldu.

Belge, Kudüs'ün Arap-İslâm kimliğinin tartışılamaz olduğunu, 144 bin metrekarelik tüm Mescid-i Aksa alanının hiçbir şekilde bölünemez bir şekilde Müslümanlara ait olduğunu ve şehrin tüm kutsal mekânlarının korunmasının nesiller boyu sürecek bir emanet olduğunu ifade etti.

Konferansın sonuç metni, Gazze'deki soykırımın durdurulması, siyonist rejim liderlerinin uluslararası yargıda hesap vermesi, soykırımın inkârını engelleyecek belgeleme çalışmalarının desteklenmesi ve halkların rolünün güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Katılımcılar, ablukanın kırılması için halk girişimlerinin artırılmasına, boykot ve izolasyon kampanyalarının genişletilmesine özel önem verdi.

Belgede normalleşme girişimleri ve "İbrahim Anlaşmaları" açık bir dille reddedildi. Siyonist rejimle kurulacak her türlü normalleşme adımı, "ulusal ve ahlaki değerlere ihanet" olarak tanımlandı; resmi ve sivil tüm kurumlara boykotun sürdürülmesi çağrısı yapıldı.

"Kudüs Ahdi", esirlerin özgürlüğü ve zorla yerinden edilen Filistinlilerin geri dönüş hakkının tartışılamaz olduğunu yineledi. Dünyadaki tüm ülkeler, UNRWA'nın desteklenmesine devam etmeye davet edildi.

Belgede ayrıca siyonizmin, tarih boyunca katliam, tehcir, aç bırakma, işkence ve yıkım pratiklerini üreten bir ideoloji olduğu vurgulanarak, 1975 tarihli 3379 sayılı BM kararında olduğu gibi siyonizmin yeniden uluslararası ölçekte suç ideolojisi olarak tanımlanması gerektiği belirtildi.

Sonuç bildirgesi, Kudüs'ün ümmetin pusulası olduğu vurgusuyla noktalandı. Şehitlere, yaralılara ve esirlere selam gönderilirken, Filistin topraklarının tamamen özgürleşmesi için halkların iradesinin süreceği ifade edildi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Merz: ABD'nin Avrupa topraklarını zorla ele geçirme tehdidi kabul edilemez

Fas'ta çığ düşmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti

Fransa donanması Rusya'dan gelen bir tankeri durdurdu

ABD, Rusya ve Ukrayna'dan üçlü görüşme

Mardin’de kar yağışı etkili oldu: 3 araç kazaya karıştı

YÖK’ten İran uyruklu öğrencilere öğrenim ücreti ödeme kolaylığı

Gana'da M çiçeği virüsü yayılmaya devam ett

Bakan Uraloğlu: TÜRASAŞ hidrojenli tren projesi için imzalar atıldı

Malatya'da yoğun kar nedeniyle idari izin ve trafik kısıtlaması

Mardin’de iki araç kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı

Yeni Zelanda’da heyelan: 2 ölü, çok sayıda kayıp

Ukrayna'dan Rusya'nın liman terminallerine saldırı: 3 ölü

Şanlıurfa’da yoğun kar yağışı nedeniyle tır trafiğine kısıtlama getirildi

Japonya'da kaybolan helikopterin enkazı bulundu

Elazığ'da motokuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı ile görüştü

İspanya'da demiryolu hattına giren trenle bir vinç çarpıştı: Çok sayıda yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pezeşkiyan ile görüştü

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Şırnak'ta 112 çağrı merkezi 2025 yılında 549 bin çağrı aldı

Torul-Tirebolu yolunun 2026 yatırım programından çıkarılması tepkiyle karşılandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kumarın her türlüsü yasaklanmalı, reklamı durdurulmalı

Diyarbakır’da kayıp kadının son görüntüleri ortaya çıktı

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli kar yağışı uyarısı

Malatya'da 2026 yılının ilk il koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı

İşgal altındaki toraklarda Filistinliler genel greve gitti

Kayıp Nimet Kılıç için bölgede arama çalışmaları devam ediyor

Bakan Tunç: Bebeğe yönelik şiddet vicdanları yaraladı

Gaziantep Havalimanı kar nedeniyle uçuşlara kapatıldı

Gaziantep’te kar nedeniyle bazı kurumlar bir gün tatil edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Merz: ABD'nin Avrupa topraklarını zorla ele geçirme tehdidi kabul edilemez

Fas'ta çığ düşmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti

Fransa donanması Rusya'dan gelen bir tankeri durdurdu

ABD, Rusya ve Ukrayna'dan üçlü görüşme

Mardin’de kar yağışı etkili oldu: 3 araç kazaya karıştı

YÖK’ten İran uyruklu öğrencilere öğrenim ücreti ödeme kolaylığı

Gana'da M çiçeği virüsü yayılmaya devam ett