Tarih: 26.08.2024 11:39

İstanbulkart öğrenci akbilinde 30 yaş üstüne indirim kısıtlamasına HÜDA PAR'dan tepki

Facebook Twitter Linked-in

İBB Meclisi, 11 Temmuz'da gerçekleştirdiği ayın son toplantısında, İstanbulkart kullanan öğrenciler için yapılan indirime 30 yaş sınırı getirmiş ve öğrenci kartı sahiplerine indirimi yüzde 10 olarak kararlaştırmıştı. Yeni tarifeye göre 30 yaş ve üstü öğrenci kartı sahipleri için aylık abonman ücreti 1413 lira olarak belirlenmişti.

Alınan yeni kararı değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal İşler Başkanı Abdullah Aslan, 30 yaş üstü öğrenciler için "öğrenci indirimi" hakkının kaldırılmasını, "eğitimde yaş ayrımcılığına yol açabilecek bir adım" olarak niteledi.

İBB'ye kararı 'gözden geçirin' çağrısı

İBB'nin kararı hakkında sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Aslan, ciddi bir ayrımcılığın söz konusu olduğunu ve bu tarifenin kesinlikle düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Aslan'ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), temmuz ayı sonu itibariyle geçerli olmak üzere toplu taşıma kullanımında öğrencilere yönelik yeni bir karar almıştı. Bu karara göre, indirimli İETT kartları için bir yaş sınırı getirildi.

Alınan karar gereği, Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinde 30 yaşından gün almış öğrenciler için indirim oranı artık sadece yüzde 10 olarak uygulanıyor.

Şu an normal aylık tam abonelik ücreti 1570 TL'dir. Öğrenciler tam aylık abonelik için 282 TL öderken, 30 yaşından gün almış öğrenciler ise artık 1413 TL ücret ödemek zorundadır.

Burada ciddi bir ayrımcılık söz konusu ve bu tarife kesinlikle düzeltilmelidir.

Eğitim, toplumların gelişiminde en önemli unsurlardan biridir. Eğitim alan bireyler, toplumun her kesimine katkı sağlar ve bu katkı, bireyin yaşı, cinsiyeti veya sosyal statüsüne bakılmaksızın eşit olarak değer görmelidir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından alınan karar, eşitlik anlayışını sorgulatır niteliktedir. 30 yaş üstü öğrencilerin, 'öğrenci indirimi' hakkının kaldırılması, eğitimde yaş ayrımcılığına yol açabilecek bir adım olarak değerlendirilmelidir.

Eğitim, bireyin hayat boyu devam eden bir sürecidir. 30 yaşına gelmiş bir kişinin öğrenci olması, eğitime olan bağlılığını ve gelişime olan inancını gösterir.

Bu yaştaki öğrenciler, genellikle yüksek lisans, doktora veya ikinci bir üniversite eğitimi gibi ileri eğitim süreçlerinde yer alırlar. Bu süreç de gençlik yıllarında alınan eğitimden çok daha maliyetli ve zorlayıcı olabilir. Bu nedenle, 29 yaşındaki bir öğrenci ile 30 yaşındaki bir öğrencinin farklı muamele görmesi, eğitimde fırsat eşitliği ilkesine de aykırıdır.

Eğitimde yaş ayrımcılığının önlenmesi için, tüm öğrencilere, yaşlarına bakılmaksızın, eşit haklar tanınmalıdır. İBB'nin aldığı bu kararı gözden geçirmesi ve 30 yaş üstü öğrenciler için de indirim uygulamasını geri getirmesi, eşitlikli yaklaşım açısından önemli bir adım olacaktır." (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —