• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 103’üncü yıl dönümü

12 Mart 2024, Salı 17:00
12 Mart 2024, Salı 17:00
İstiklal Marşı’nın Kabulünün 103’üncü yıl dönümü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 103’üncü yıl dönümü

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 103’üncü yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinlikleri kapsamında SANKO Üniversitesi Edebiyat Kulübü tarafından “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı” konulu konferans düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yavuz Sinan Ulu, “İstiklal Marşı, Türk milletinin, tarihinin, kültürünün, millî ve manevi değerlerinin, karakterinin, cesaretinin ve kahramanlığının millî marşa dönüşmüş halidir” dedi.
Doç. Dr. Ulu, “İstiklal Marşı’nı anlamak, Türk milletini anlamak ve tanımak olacağı gibi, İstiklal Marşı’nı anlamak Türk milletinin devamlılığı ve geleceğimizin güçlü bir şekilde inşası açısından da önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Milli marşların, genelde bağımsızlık kazanıldıktan sonra yazıldığını kaydeden Doç. Dr. Ulu, İstiklal Marşı’nın ise İstiklal Savaşı henüz bitmeden yazıldığını ve 12 Mart 1921’de milli marş olarak kabul edildiğine vurgu yaptı.
İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatına ilişkin değerlendirmeler yapan Doç. Dr. Ulu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Toplumcu bir şiir anlayışına sahip olan Mehmet Akif Ersoy şiirlerinde, uzun süredir derin uykuda bulunan, çağın gerisinde kalmış, kendini yeniliğe, değişime kapatmış, çalışmayan, okumayan, sorgulamayan, sorunlara çözüm önerileri getirmek bir yana çoğu zamanı sorunların farkına dahi varamayan, dini olması gerektiği gibi yaşamayan, değerler dünyası yozlaşmış insanları uyandırmayı, bilinçlendirmeyi ve harekete geçirmeyi; toplumu ahlaken yükseltmeyi amaçlar. 63 yıllık ömrü Türk-İslam dünyasının büyük felaketlerle yüz yüze geldiği bir buhran, kriz ve kimlik arayışı dönemidir. Gerçek manasıyla milletiyle bütünleşmiş, onun kurtuluşu için çırpınmış, acılarına yürekten ağlamış, sorunlarına çare aramış ve son derece samimi bir duyarlılıkla duygu, düşünce ve gözlemlerini dile getirmiş sanatçılarımızdan biridir.”
Doç. Dr. Ulu konuşmasını Mehmet Akif Ersoy’un ‘O şiir, bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben dahi yazamam. Onu yazmak için, o günleri yaşamak lazım. Allah, bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın.’ sözüyle tamamladı. SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Abdurrahman Yiğit’in yaptığı konferansa, Rektör Prof. Dr. Güner Dağlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram, SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Müdürü Dr. Sermet Kileci ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Gaziantep'te buzlanma nedeniyle motokuryelere 1 günlük trafik yasağı

Meteorolojiden üç bölge için çığ uyarısı

Bursa’da kar nedeniyle eğitime ara verildi

Hakkari’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

ABD’den Tayvan’a 328 milyon dolarlık silah satışı

Yenihal’de çatının çökme anı güvenlik kameralarına yansıdı

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, çok sayıda yaralı

Tufanbeyli’de eğitime 1 gün ara verildi

Muğla Fethiye'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Mersin'de Çukurova Havalimanı'nda 4,5 kilo esrar ele geçirildi

Kastamonu’da çığ tehlikesi uyarısı

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 271’e yükseldi

Diyarbakır'da eğitime kar engeli

Batman’da karla mücadelede 105 ton tuz kullanıldı

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Malatya'da açılan yollar, yoğun kar yağışı nedeniyle tekrar kapanıyor

İtalya'da yılbaşı kutlamalarında bir kişi öldü, 283 kişi yaralandı

Batman'da uçak seferleri iptal edildi

Erzurum ve Kars'ta kuvvetli kar yağışı bekleniyor

Ankara’da yeni yılın ilk gününde kar manzaraları

Şehit Ebu Ubeyde ve diğer Kassam komutanları için Bursa’da gıyabi cenaze namazı kılındı

Bakan Fidan, Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Umerov ile görüştü

Gaziantep’te karla kaplı kırsal mahalle yollarında çalışmalar devam ediyor

Elazığ’da 85 köy yolu ulaşıma açıldı

Bolu’da eğitime “kar” arası

Van’da yolcu otobüsü ile kar temizleme aracı çarpıştı: 19 yaralı

Malatya'da motosiklet ve kuryelere 1 günlük trafik yasağı daha

Hakkâri’de eğitime bir gün ara

Myanmar'da 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana

Piton de la Fournaise Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te buzlanma nedeniyle motokuryelere 1 günlük trafik yasağı

Meteorolojiden üç bölge için çığ uyarısı

Bursa’da kar nedeniyle eğitime ara verildi

Hakkari’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

ABD’den Tayvan’a 328 milyon dolarlık silah satışı

Yenihal’de çatının çökme anı güvenlik kameralarına yansıdı

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, çok sayıda yaralı