• BIST 100

    10551,34%0,80
  • DOLAR

    41,97% 0,01
  • EURO

    48,78% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5452,27% -2,06
  • Ç. ALTIN

    9333,62% -3,82

Japonya Başbakanı istifa etmeye karar verdi

07 Eylül 2025, Pazar 11:41
07 Eylül 2025, Pazar 11:41
Japonya Başbakanı istifa etmeye karar verdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Japon medyasına göre Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, lideri olduğu iktidardaki Liberal Demokrat Parti'de bir bölünme yaşanmasını önlemek için istifa kararı aldı.

NHK televizyon kanalı Japonya Başbakanı Şigeru Ishiba'nın istifa etmeyi planladığını duyurdu.

Kyodo haber ajansı daha sonra Ishiba'nın niyetini doğruladı. Ishiba'nın yerel saatle 18:00'de (TSİ 12:00) bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Başbakanın bu kararı, lideri olduğu iktidardaki Liberal Demokrat Parti'de (LDP) bir bölünmeyi önlemek için aldığı iddia edildi.

Mevcut tüm LDP milletvekilleri ve bölgesel parti temsilcilerinin katıldığı, parti başkanlığı için erken seçim yapılıp yapılmayacağına dair anketin sonuçlarının Pazartesi günü açıklanması bekleniyordu. Temmuz ayındaki parlamento seçimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından partideki birçok kişi, Ishiba'nın istifa etmesini talep etmişti.

LDP ve Komeito'dan oluşan iktidar bloğu, 20 Temmuz seçimlerinde parlamentonun üst kanadındaki çoğunluğunu kaybetti. Bu, Ishiba için üst üste ikinci büyük yenilgiydi; iktidar koalisyonu geçen yıl Ekim ayında parlamentonun kilit alt kanadındaki çoğunluğunu kaybetmişti. LDP ayrıca Tokyo meclis seçimlerinde de bir yenilgi aldı. LDP ve gençlik kanadındaki bazı etkili isimler, Ishiba'nın istifasını istedi.

Buna rağmen, Ishiba uzun süredir iktidar boşluğuna neden olmamak ve siyasi kaos oluşturmamak için görevinde kalma niyetini ısrarla dile getirdi. Daha sonra seçim başarısızlığının sorumluluğunu üstlenen Başbakan, sorumluluktan kaçmayacağına söz verdi ve başbakanlık ve parti başkanlığı "görevlerine tutunmadığını" söyledi.

Durumun tırmanması

2 Eylül'de LDP'nin seçim sonuçlarını resmen özetleyip başarısızlığın nedenlerini ortaya koymasının ardından, parti liderliğinin neredeyse tamamı Ishiba'nın istifa niyetini açıkladığında iç siyasi durum daha da kötüleşti: LDP Genel Sekreteri ve yardımcısı Hiroshi Moriyama, parti yürütme kurulu başkanı Shunichi Suzuki ve LDP siyasi konseyi başkanı Itsunori Onodera. İstifa kararını, ilgili personel kararlarını alma yetkisine sahip olan Ishiba'nın takdirine bıraktılar.

Raporun yayınlanmasının ardından LDP, milletvekilleri ve 47 bölgesel parti örgütünün temsilcileri arasında LDP genel başkanı için erken seçim yapılıp yapılmayacağına dair bir iç anket başlattı. Parti tüzüğüne göre, bu kararın ankete katılanların yarısının desteğini alması gerekiyor.

Başbakan seçimleri

Japonya başbakanı parlamento üyeleri tarafından seçilir. 2024 sonbaharındaki erken seçimlere kadar LDP liderinin neredeyse otomatik olarak başbakan olacağı biliniyordu, çünkü LDP ve koalisyon ortağı Komeito, parlamentonun kilit alt meclisinde çoğunluğa sahipti. Şimdi ise LDP ve Komeito hem alt hem de üst meclislerdeki çoğunluklarını kaybetti.

Muhalefet partileri, birçok konudaki anlaşmazlıklar nedeniyle koalisyon kuramadı. LDP ve Komeito azınlık hükümeti kurmayı başardı, ancak parlamentoda karar alırken küçük muhalefet partileriyle pazarlık yapmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla, LDP lideri hâlâ hükümet başkanlığı için en büyük aday olarak görülüyor. (İLKHA)

Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri Resmi Gazete’de yayımlandı

Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı

HAMAS'tan, işgal parlamentosunun Batı Şeria'nın ilhakına yönelik adımına tepki

İzmir açıklarında 14 düzensiz göçmen kurtarıldı

UAD: israilin Gazze'ye yardım göndermesine izin vermesi zorunludur

Dışişleri Bakanlığı: israilin Batı Şeria adımı yok hükmündedir

ABD, Ukrayna'nın bazı uzun menzilli füzeleri kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırdı

Türkiye pazarının kendisine kapatılmasının ardından "israilli" bir şirket iflas etti

Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışması finali Gaziantep’te gerçekleşti

Afganistan, Hindistan'ın Kabil'deki diplomatik misyonunun yükseltilmesini memnuniyetle karşıladı

Batman’da “torbacı” operasyonu: 5 adrese eş zamanlı baskın

Avrupa'da kuş gribi alarmı: Hollanda'da 161 bin tavuk itlaf edildi, Fransa riski "yüksek"e çıkardı

Motosikletiyle tıra arkadan çarpan üniversiteli genç, hayatını kaybetti

ÖSYM: YKS tercihleriyle ilgili iddialar gerçeği yansıtmıyor

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 172'ye yükseldi

Ukrayna, Rusya'daki askeri tesis ve petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu  

Camilerde görevli öğreticilere hizmet içi eğitim

Yazar Demirbağ: Tiryakilik haline kadar kitapla yatıp kalkmamız lazım

Mardin’de bin 500 yıllık mozaik ele geçirildi

Şırnak'ta otobüs ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

HÜDA PAR heyetinden Mezitli esnafına ziyaret

Konya’da 3 katlı binada yangın: 1 ölü

HÜDA PAR Aile Başkanı Sülün: Tesettür aile yapısını, mahremiyeti ve ahlakı korur

Kocaeli'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kış lastiğinden kaçınmak hayatınıza mal olabilir!

Konya’da düzenlenen 12. Kitap Fuarı’na yoğun ilgi

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden burs duyurusu

Gaziantep'te 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri Resmi Gazete’de yayımlandı

Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı

HAMAS'tan, işgal parlamentosunun Batı Şeria'nın ilhakına yönelik adımına tepki

İzmir açıklarında 14 düzensiz göçmen kurtarıldı

UAD: israilin Gazze'ye yardım göndermesine izin vermesi zorunludur