• BIST 100

    11344,4%0,27
  • DOLAR

    41,01% 0,19
  • EURO

    47,62% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4389,71% -0,11
  • Ç. ALTIN

    7054,33% -0,18

Kadim şehir Mardin’in tarihi taş yapıları mimarisiyle dikkat çekiyor

25 Ocak 2023, Çarşamba 10:05
25 Ocak 2023, Çarşamba 10:05
Kadim şehir Mardin’in tarihi taş yapıları mimarisiyle dikkat çekiyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kadim şehir Mardin’in tarihi taş yapıları mimarisiyle dikkat çekiyor

Kadim şehir Mardin’de bulunan tarihi taş yapılar mimarisi ve üzerine yapılan işlemelerle dikkat çekiyor.
Kadim şehir Mardin’in ev ve konakları tarihi dokusu ve işlemleriyle ön plana çıkarken üzerine yapılan işlemler görenlerin ilgisini çekiyor. Tarihi ev ve konaklar hakkında açıklamada bulunan Artuklu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şerif Tümer, “Mardin’de bulunan evlerin özellikle süslemeleri çok önemlidir. Taş malzemenin dantela şeklinde oyulması, pencerelerde, kapı üstlerinde ya da eyvan girişlerinde çok nitelikli taş süslemelerine rastlanmaktadır. Bu konutlar veya konaklar Mardin taşı dediğimiz sarı kalker taşından inşa edilmektedir. Bu malzeme türü Mardin’de bulunan evlerin hemen hemen hepsinde karşımıza çıkacaktır” şeklinde konuştu.

“Mardin’de bulunan evlerin özellikle süslemeleri çok önemlidir”
Artuklu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şerif Tümer Mardin evlerinin Anadolu’da bulunan geleneksel konut mimarisi içerisinde oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, “Özellikle eski Mardin olarak anılan bölgede karşımıza konut varlığı çıkacaktır. Günümüzde bu konutların çoğunluğu ayaktadır dolayısıyla da kente başka bir hava vermektedir. Evlerimizin plan kurgusuna baktığımız zaman kapalı mekanlar, yarı açık mekanlar ve açık mekanlardan oluştuğunu görmekteyiz. Kapalı mekanlar dediğimiz odalarımız vardır. Yarı açık mekanlarda eyvan kurguları, açık mekanlarda ise avlular veya teras olarak anılan mimari özellikler karşımıza çıkar. Mardin’de bulunan evlerin özellikle süslemeleri çok önemlidir. Taş malzemenin dantela şeklinde oyulması, pencerelerde, kapı üstlerinde ya da eyvan girişlerinde çok nitelikli taş süslemelerine rastlanmaktadır. Bu konutlar veya konaklar Mardin taşı dediğimiz sarı kalker taşından inşa edilmektedir. Bu malzeme türü Mardin’de bulunan evlerin hemen hemen hepsinde karşımıza çıkacaktır. Dolayısıyla da bu noktada Mardin için büyük ayrıcalık taşımaktadır, Çünkü geleneksel taşlar bazı bölgelerde yoğun olarak kullanılır. Örnek verecek olursak Diyarbakır taşı veya Kars bölgesinde kullanılan taş malzemeler birbirinden farklıdır” dedi.

“Sıcak iklim bölgesindeki konut tiplerinden örnekler”
Dr. Öğretim Üyesi Şerif Tümer Mardin’de bulunan konut ve konaklar açık mekan kısımlarının ağırlıkta olduğunu belirterek, “Mardin evleri genel olarak 2 katlı olarak yapılmıştır, zemin kat konak veya konutun hizmet bölümüdür. Burada konutun hizmeti ile ilgili çalışanlar barınır. Üst kat ise temel yaşama birimidir. Konutun sahipleri üst katta yaşarken zemin katta ise konutun servisi ile ilgilenen aile veya kişiler barınmaktadır. Özellikle Suriye, Irak bölgesinden Doğu Anadolu bölgesine ve oradan da Anadolu’nun iç kesimlerine kadar konutta kullanılan taş mimarisi göze çarpmaktadır. Bu noktada Mardin evleri de kurgusuyla sıcak iklim bölgesindeki konut tiplerinden örnekler sergilemektedir. Konut ve konaklara baktığınız zaman özellikle açık mekanların ağırlıkta olduğunu göreceğiz. Bu noktada eyvanlar önemlidir çünkü yazın yakıcı sıcaktan korunmak hem de yağışlı havalarda yağmurdan korunmayı sağlar. Konutun iç ve dış dengesini sağlayan veya iç ve dış ilişkisini kuran önemli mimari birimlerdir. Mardin’in hem sivil hem de dini mimarisinde eyvanlar çok yoğun olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

“Kullanılmayan konutlar ise aktif hale getirilmiş durumdadır”
Tümer, kullanılmayan konutların aktif hale getirildiğini söyleyerek “Eski Mardin olarak anılan bölgede özellikle 19. yüzyılın ilk yarısından sonra ve 20. yüzyılın başında çok ciddi bir yapılaşma örneği görüyoruz. Bu konutlar günümüzde halen aktif olarak kullanılmakta. Kullanılmayan konutlar ise aktif hale getirilmiş durumdadır. Özellikle butik otel veya otel tarzında karşımıza çıkmakta veya kafe, restoran olarak kullanılmaktadır. Özellikle şehir dışından gelen misafirlerin bu geleneksel konutların dokusunu görmesi veya o ortamı yaşayabilmesi için bu oteller iyi fırsatlardır” ifadelerine yer verdi.
[gallery ids=',81914,81915,81916']

Ensarullah, işgal havalimanı ile Tel Aviv ve Askalan'ı hedef aldı

DMM'den Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı hakkındaki iddialara açıklama

Gazze'de açlık nedeniyle 2 kişi daha can verdi

Memur-Sen: Hakem Kurulu, iade-i itibar fırsatını iyi değerlendirmeli

Malatya'daki orman yangını söndürüldü

Diyarbakır'da park etkinliklerinin bu haftaki durağı Şevket Beysanoğlu Park oldu

Türkiye'nin müteahhitlik şirketlerinden ENR 2025 listesinde rekor başarı

Engelli milli sporcu Yüksel: Hiçbir zaman halime isyan etmedim

Cizre'de otomobil şarampole yuvarlandı: 3 yaralı

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil tarlaya savruldu: 1 yaralı

Memur-Sen: Hakem Kurulu’na başvurmadık

HÜDA PAR Milletvekili Demir'den Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Tunç'a ziyaret

Açlıktan şehit olan Gazzeli minik Abdullah’ın babası: Gazze’yi terk etmeyeceğiz, geri döneceğiz

Malatya'da "Sanatın İzinde" adlı el sanatları sergisi açıldı

Tapınak grupları pazar günü Mescid-i Aksa’da yeni bir baskına hazırlanıyor

Âlimlerden "İslâmî ve İnsanî Bir Sorumluluk: Gazze" beyanı

Battalgazi Belediyesi'nden yeni evlenecek çiftlere eşya desteği

Malatya'da bir orman yangını daha

Malatya'da orman yangını

HAMAS istihbaratının Sinvar'a ulaştırdığı belge, direnişin zaferini ortaya koydu

Yemen'den Gazze'ye milyonluk destek gösterisi

"Hutbeler Kur’an ve sünnete uygun" diyen vatandaşlar eleştirilere karşı çıktı

Rus dışişleri: Zelensky Trump'ın tüm çözüm önerilerini reddetti

Akkuyu'da dördüncü güç ünitesine ait reaktörün kontrol montajına başlandı

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 62 bin 263’e yükseldi

Güney Kore'de başkanlığı döneminde sıkıyönetim ilan eden eski Devlet Başkanı Yoon, bir kez daha tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı'na ilişkin mesaj

Kur’an kursu öğrencilerinden Gazze’ye anlamlı destek

ABD Hava Kuvvetleri mensubu bir asker Japonya'da ölü bulundu

Çanakkale Gelibolu’da orman yangını

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ensarullah, işgal havalimanı ile Tel Aviv ve Askalan'ı hedef aldı

DMM'den Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı hakkındaki iddialara açıklama

Gazze'de açlık nedeniyle 2 kişi daha can verdi

Memur-Sen: Hakem Kurulu, iade-i itibar fırsatını iyi değerlendirmeli

Malatya'daki orman yangını söndürüldü

Diyarbakır'da park etkinliklerinin bu haftaki durağı Şevket Beysanoğlu Park oldu

Türkiye'nin müteahhitlik şirketlerinden ENR 2025 listesinde rekor başarı