• BIST 100

    11109,39%-0,99
  • DOLAR

    41,61% 0,11
  • EURO

    48,99% 0,43
  • GRAM ALTIN

    5194,19% 0,55
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Kadın eliyle değerli taşlar yeniden hayat buldu

27 Aralık 2022, Salı 17:05
27 Aralık 2022, Salı 17:05
Kadın eliyle değerli taşlar yeniden hayat buldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kadın eliyle değerli taşlar yeniden hayat buldu

Diyarbakır’da başlayan yarı değerli ve süs taşları işletmeciliği katma değer fırsatı doğurdu. Kadın eli değen taşlar hayat bularak takı ve süs eşyalarına dönüştü.
Yer altı kaynaklarıyla zengin olan Türkiye’de yarı değerli taşlara ilgi artmaya devam ediyor. Ülke genelinde en çok yarı değerli taşa sahip olan Diyarbakır’da Ergani ilçesinde Yeşil Kalsedon, Çermik ve Ergani ilçelerinde Agat, yine Ergani ve Çüngüş ilçelerinde Opal gibi yarı değerli süs taşları çıkarılmakta ve kente bunları işleyecek atölye bulunmadığından kaynaklı İl Milli Eğitim Müdürlüğü kolları sıvadı.
Öte yandan Diyarbakır’da, Gemoloji 'süs taşı bilimi' alanında mesleki eğitim sağlayan bir eğitim kurumu da bulunmamasıyla ülkede bulunan çok sayıda ve zengin içerikteki süs taşı ve değerli taşlar ham olarak ihraç edilmekte olup önemli bir katma değer fırsatını kaçırmaktaydı. Bu açığı kapatmak adına önayak olması açısından, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, toplumun dezavantajlı kesimlerinin mesleki eğitim alarak istihdamının sağlanması açısından, Yarı Değerli Taş atölyesini Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bünyesinde Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde açılışı yapıldı.

“Dezavantajlı kadınların istihdamına büyük katkı sunacak”
Böylece 2015 yılında hiçbir meslek sahibi olmayan terör mağduru kadınların istihdamını desteklemek için SODES Projesi çerçevesinde açılan kuyumculuk atölyesi bu yıl yeni bir halka eklenerek atölyede eğitim alacak dezavantajlı kadınların ustalık belgesi alarak meslek sahibi olacakları alan oluşturuldu. Böylece sektörde iş imkanı bulacak ya da kendi iş yerlerini açabilecekleri fırsatı bulan kadınlar taşları işleyerek yeniden hayat buldurttu.

“Katma değer sağlayacak ve ülke geneli üretimi teşvik edecek”
Yarı Değerli Taş atölyesi sayesinde bölgede çıkarılan yarı değerli taşlar kolye, yüzük, bilezik gibi pahada ağır birçok süs eşyasında kullanılarak kente ve ülkeye katma değer sağlayacak ve üretimi teşvik edileceğini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, ülke genelinde taşları ham olarak alıp işlediklerini vurguladı.
Küçükali, “Atölyemizde 20 hanımefendi bu işi öğrenmek için çalışıyor, 3’de usta öğreticimiz mevcut. Atölyemiz Türkiye’deki en detaylı taş işleme atölyesi. Diyarbakır’ımızda yarı değerli taşlarda keşfedilmemiş bir hazine. Farklı farklı çok zengin kaynaklara sahip. Biz burada hem kaynakların işlenerek ekonomiye kazandırılması hem de hanımefendilerin istihdam dahil etmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanı Özer’in talimatlarıyla ve destekleriyle bu atölyeyi açtık. Sadece Diyarbakır’da çıkan değerli taşlat değil diğer gölgelerden de çıkan değerli taşları da ham halde alarak işleyip ekonomiye kazandırılıyor. Hedefimiz inşallah Türkiye’de mü cevreler ihraççılarıyla bir proje yaparak dünyadaki tüm yarı Diyarbakır’da işleyerek yurt dışı piyasasına satmayı hedefliyoruz. Ama esas önemi dezavantajlı hanımefendilere istihdam sağlayacak” dedi.

“Kadın eli değince daha da güzel oldu”
Taş kesimi ve tasarımı kursiyer Feray Akbaş, taşlara kadın eli değince daha güzel olduğunu vurguladı. Akbaş, “Değişik taşlar görmek ve çıkartmak çok güzel, iyi ki gelmişim. Bu konuda ilerlemek istiyorum, kısa bir sürede birçok şey öğrendik ama devamı gelecek. Terapi gibi oluyor pozitif eve gidiyorum ve çok keyifli. Takı tasarım olarak yüzük, kolye, küpe, tarihi mekanları üzerine işleyerek güzel şeyler çıkıyor. Kadın eli değince daha da güzel oldu. Burası için çok iyi oldu il milli eğitim müdürüne teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
[gallery ids=',73243,73244,73245,73246,73247,73248,73249,73250']

Abdurrezak Ateş: Bu kadar varlığımız neden zalimleri endişelendirmiyor?

Fransa, Rus petrol tankerine el koydu

BKUBTS sınavı için nüfus müdürlükleri pazar günü açık olacak

Kantinden ürün tercihi çocukların başarısını etkiliyor

Orban AB’yi “savaş planları” hazırlamakla suçladı: AB savaşmaya karar verdi

HAMAS: Kolombiya'nın tavrını takdir ediyoruz

Dışişleri Bakanı Fidan, Kazak mevkidaşı Köşerbayev ile görüştü

Marmara Bölgesi için kuvvetli yağış uyarısı

Marmara Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem: 17 yaralı

İletişim Başkanı Duran’dan deprem açıklaması: “Çok şükür olumsuz bir durum yok”

Gazze kan ağlarken Harran Üniversitesi’ndeki eğlence programı tepki topladı

Güneydoğu Asya'yı Bualoi Tayfunu vurdu: 53 ölü

Darende'nin son kalaycısı mesleğini evinde sürdürüyor

Gaziantep’in eylül ayı ihracatı 883 milyon doları aştı

İşgalin özel timi, Gazze'den bir hemşireyi kaçırdı         

Adıyaman'da kasten öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı

Yürüyüş hem bedeni hem ruhu iyileştiriyor!

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un başkanlığında toplandı

Batman'da 7 Ekim için "Gazze Yürüyüşü" düzenlenecek

Siirt’te kaldırım işgali yapan işletmelere geçici kapatma cezası

Camiler ve Din Görevlileri Haftası din görevlisi eksenli kutlanmalıdır

Gazze'de son 24 saatte 77 şehit

Marmara Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden öğrenci ve velilere eğitim semineri

Fransa'nın siyonist rejime yapacağı silah sevkiyatına tepki

Gaziantep’te bin 402 sürücüye 1 milyon 362 bin lira ceza

Bingöl’de su ürünlerinde sürdürülebilirlik için denetimler başladı

Güneydoğu Anadolu eylül ayında 1,1 milyar dolarlık ihracata ulaştı

Mardin’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

Söz ve Kalem Dergisi 13 yaşında

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Abdurrezak Ateş: Bu kadar varlığımız neden zalimleri endişelendirmiyor?

Fransa, Rus petrol tankerine el koydu

BKUBTS sınavı için nüfus müdürlükleri pazar günü açık olacak

Kantinden ürün tercihi çocukların başarısını etkiliyor

Orban AB’yi “savaş planları” hazırlamakla suçladı: AB savaşmaya karar verdi

HAMAS: Kolombiya'nın tavrını takdir ediyoruz

Dışişleri Bakanı Fidan, Kazak mevkidaşı Köşerbayev ile görüştü