EĞİTİM 27.12.2022 17:05:09 0

Kadın eliyle değerli taşlar yeniden hayat buldu

Kadın eliyle değerli taşlar yeniden hayat buldu
Haberi Sesli Oku

Kadın eliyle değerli taşlar yeniden hayat buldu

Diyarbakır’da başlayan yarı değerli ve süs taşları işletmeciliği katma değer fırsatı doğurdu. Kadın eli değen taşlar hayat bularak takı ve süs eşyalarına dönüştü.
Yer altı kaynaklarıyla zengin olan Türkiye’de yarı değerli taşlara ilgi artmaya devam ediyor. Ülke genelinde en çok yarı değerli taşa sahip olan Diyarbakır’da Ergani ilçesinde Yeşil Kalsedon, Çermik ve Ergani ilçelerinde Agat, yine Ergani ve Çüngüş ilçelerinde Opal gibi yarı değerli süs taşları çıkarılmakta ve kente bunları işleyecek atölye bulunmadığından kaynaklı İl Milli Eğitim Müdürlüğü kolları sıvadı.
Öte yandan Diyarbakır’da, Gemoloji 'süs taşı bilimi' alanında mesleki eğitim sağlayan bir eğitim kurumu da bulunmamasıyla ülkede bulunan çok sayıda ve zengin içerikteki süs taşı ve değerli taşlar ham olarak ihraç edilmekte olup önemli bir katma değer fırsatını kaçırmaktaydı. Bu açığı kapatmak adına önayak olması açısından, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, toplumun dezavantajlı kesimlerinin mesleki eğitim alarak istihdamının sağlanması açısından, Yarı Değerli Taş atölyesini Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bünyesinde Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde açılışı yapıldı.

“Dezavantajlı kadınların istihdamına büyük katkı sunacak”
Böylece 2015 yılında hiçbir meslek sahibi olmayan terör mağduru kadınların istihdamını desteklemek için SODES Projesi çerçevesinde açılan kuyumculuk atölyesi bu yıl yeni bir halka eklenerek atölyede eğitim alacak dezavantajlı kadınların ustalık belgesi alarak meslek sahibi olacakları alan oluşturuldu. Böylece sektörde iş imkanı bulacak ya da kendi iş yerlerini açabilecekleri fırsatı bulan kadınlar taşları işleyerek yeniden hayat buldurttu.

“Katma değer sağlayacak ve ülke geneli üretimi teşvik edecek”
Yarı Değerli Taş atölyesi sayesinde bölgede çıkarılan yarı değerli taşlar kolye, yüzük, bilezik gibi pahada ağır birçok süs eşyasında kullanılarak kente ve ülkeye katma değer sağlayacak ve üretimi teşvik edileceğini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, ülke genelinde taşları ham olarak alıp işlediklerini vurguladı.
Küçükali, “Atölyemizde 20 hanımefendi bu işi öğrenmek için çalışıyor, 3’de usta öğreticimiz mevcut. Atölyemiz Türkiye’deki en detaylı taş işleme atölyesi. Diyarbakır’ımızda yarı değerli taşlarda keşfedilmemiş bir hazine. Farklı farklı çok zengin kaynaklara sahip. Biz burada hem kaynakların işlenerek ekonomiye kazandırılması hem de hanımefendilerin istihdam dahil etmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanı Özer’in talimatlarıyla ve destekleriyle bu atölyeyi açtık. Sadece Diyarbakır’da çıkan değerli taşlat değil diğer gölgelerden de çıkan değerli taşları da ham halde alarak işleyip ekonomiye kazandırılıyor. Hedefimiz inşallah Türkiye’de mü cevreler ihraççılarıyla bir proje yaparak dünyadaki tüm yarı Diyarbakır’da işleyerek yurt dışı piyasasına satmayı hedefliyoruz. Ama esas önemi dezavantajlı hanımefendilere istihdam sağlayacak” dedi.

“Kadın eli değince daha da güzel oldu”
Taş kesimi ve tasarımı kursiyer Feray Akbaş, taşlara kadın eli değince daha güzel olduğunu vurguladı. Akbaş, “Değişik taşlar görmek ve çıkartmak çok güzel, iyi ki gelmişim. Bu konuda ilerlemek istiyorum, kısa bir sürede birçok şey öğrendik ama devamı gelecek. Terapi gibi oluyor pozitif eve gidiyorum ve çok keyifli. Takı tasarım olarak yüzük, kolye, küpe, tarihi mekanları üzerine işleyerek güzel şeyler çıkıyor. Kadın eli değince daha da güzel oldu. Burası için çok iyi oldu il milli eğitim müdürüne teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
[gallery ids=',73243,73244,73245,73246,73247,73248,73249,73250']

Fas, Şam Büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurdu

Rusya, Aleksandropol yerleşim birimini ele geçirdi

Almanya': Ukrayna’ya asker konuşlandırmaktan çok uzağız

Macaristan, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı

Arap Birliği Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı

ABD jürisi salman ruşdiyi  yaralayan HADİ MATAR adlı müslümana ceza yağdırdı.

Otomobil takla attı: 3 yaralı

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Finlandiya’da iki helikopter çarpıştı: 5 ölü

Almanya’da binlerce kişi Filistin’e destek gösterisine katıldı

Ağaçtan düşen çocuk demir korkulukların üzerine düşerek yaralandı

Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek siyonist zulme sessizliğe tepki

ANFİDAP: Soykırıma karışanların yargılanmasına yönelik adımlar gecikmeden atılmalı

Gazze'de 65 bini aşkın çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Sakarya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda. Çiftçi destek bekliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistan'a gidiyor

Lavrov ile Rubio, Rusya-Ukrayna müzakerelerini görüştü

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Kamyon ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

Polonya'da yarın cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

Yükleniyor