• BIST 100

    16443,38%-1,90
  • DOLAR

    43,96% 0,17
  • EURO

    51,93% 0,05
  • GRAM ALTIN

    7404,10% 0,99
  • Ç. ALTIN

    11910,55% 0,80

Kadın Kooperatifi Temsilcisi Güvenç: Sürdürülebilirlik için üretim gerekiyor

04 Şubat 2025, Salı 13:24
04 Şubat 2025, Salı 13:24
Kadın Kooperatifi Temsilcisi Güvenç: Sürdürülebilirlik için üretim gerekiyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Şanlıurfa’da düzenlenen geleneksel ürün fuarına katılan Atmalı Kadın Kooperatifi Temsilcisi Nurcan Güvenç, kadınları üretime davet ederek, sürdürülebilirliğin ancak üretimle sağlanabileceğini belirtti.

Şanlıurfa’da düzenlenen 14. Gıda, Yöresel Ürünler, Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarı, bu yıl da katılımcılardan büyük ilgi gördü. Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılar, yöresel ürünlerini ve el sanatlarını Şanlıurfa halkı ile buluşturdu.

Şanlıurfa'da düzenlenen fuara katılan Atmalı Kadın Kooperatifi Temsilcisi Nurcan Güvenç, deprem felaketinden sonra üretimle yeniden motivasyon bulduklarını, kırsaldaki kadınlara destek olduklarını vurguladı.

Ürettikleri ürünlerin çoğunluğunun coğrafi işaretli Besni üzümünden yapıldığını belirten Güvenç, pestil, kesme ve pekmez gibi ürünler ürettiklerini, ayrıca Adıyaman bademi, toz sumak, sumak ekşisi ve nar ekşisi gibi yöresel lezzetlerin de kooperatifleri tarafından üretildiğini söyledi.

Güvenç, deprem ve pandemi sonrası daha iyi bir motivasyonla üretime devam etmeyi hedeflediklerini belirterek, kırsaldaki kadınları sosyal hayata teşvik etmenin ve Besni üzümünün coğrafi işaretini kaybetmeden piyasaya sunulmasını sağlamanın temel amaçları olduğunu vurguladı. Ayrıca pazarlama konusunda yaşadıkları sıkıntıları ve bu sorunun çözülmesinin kadınları yeniden üretime teşvik edeceğini söyledi.

Güvenç, son olarak gıda hijyenine dikkat çekerek, gıda hijyen sertifikalarının alınmasının ve oda mühendislerinin denetiminde üretim yapılmasının önemli olduğuna değindi. Kadınları üretime davet eden Güvenç, sürdürülebilirlik için üretimin şart olduğunu ve gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakabilmek için üretime öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

“Deprem felaketinden sonra kendimizi üretimlerimizden motive ettik”

Nurcan Güvenç

Güvenç, “Kadın kooperatifi olarak katıldık, Şanlıurfa’da kurulan fuarda toplamda 26 kadınla beraber çalışıyoruz. Kooperatif olarak hem kahvaltı hem de yöresel ürünler ile çeşitli fuarlara katılım sağlıyoruz. Yaşamış olduğumuz deprem felaketinden sonra tekrardan kendimizi üretimlerimizden motive ettik. Bununla beraber kırsaldaki kadınlarımıza destek oluyoruz. Ürettiğimiz ürünler genellikle coğrafi işaretli Besni üzümü, bu üzümlerden pestil, kesme ve pekmez üretimi yapıyoruz. Adıyaman bademi, toz sumak, sumak ekşisi ve nar ekşisi gibi ürünler de mevcut. Bu ürünlerimizin hepsi kadınlarımızın el emeği ve göz nuru ile yapılıyor.” dedi.

“Kadınlarımızı tekrar Besni üzümünün üretimine teşvik edebiliriz”

Özellikle coğrafi işaretini kaybetmiş olan Besni üzümünü tekrardan piyasaya sürebilmeyi amaçladıklarını ifade eden Güvenç, “Deprem ve pandemi sürecinden sonra kendimizi daha iyi hissedebilmek için yeniden üretimle ayağa kalkmayı hedefledik. İnşallah güzel yol almayı planlıyoruz. Bizi bu yola sokan şey, kırsaldaki kadınlarımızı sosyal hayata teşvik etmek, kadınlarımızı iş hayatında daha fazla görmek ve özellikle coğrafi işaretini kaybetmiş olan Besni üzümünü tekrardan piyasaya sürebilmekti. Pazarlama konusunda sıkıntı yaşıyorduk, üzümler satılmayınca bağlar sökülmek zorunda kalıyordu. Biz de kooperatif olarak tüm illerdeki fuarlara katılıp üzümünü tanıtıyoruz ve reklamını yapıyoruz. Bununla beraber, bu sorunu ortadan kaldırabilirsek kadınlarımızı tekrar Besni üzümünün üretimine teşvik edebiliriz.” diye konuştu.

“Her zaman doğru ve dürüst olan esnaf kazanır”

Gıda hijyenine dikkat çeken Güvenç, “Hiçbir kadının hiçbir zaman yapamayacağı bir şey yoktur. Sadece cesaretli olmaları gerekiyor. Biz de Adıyaman’da asrın felaketini yaşadık. Şu anda burada bunun başarılabileceğini gösteriyoruz. Hangi işte olursa olsun, eğer pazarlama sorunu ortadan kalkmazsa üretim yapılamaz. Bundan dolayı pazarlama konusu çok önemlidir. Her zaman doğru ve dürüst olan esnaf kazanır. Pazarlama konusunda da maliyet fiyatlarını hesaplayıp ona göre bir fiyat belirlemek en doğrusudur. Her şeyden önemlisi gıdaların hijyeni. Gıda hijyen sertifikasının alınması, oda mühendislerinin denetiminde üretim yapılması çok önemli faktörlerdir. Son olarak, kadınlarımızın hepsini üretime davet ediyorum çünkü sürdürülebilirlik olması için üretim gerekiyor. Çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize iyi bir gelecek hazırlamak için en başta üretime önem verilmesi gerekiyor. Bundan dolayı bütün kadınlarımızı üretime davet ediyorum.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

ABD, Venezuela petrolü taşıyan tankere tamamen el koymak istiyor

Hollanda Savunma Bakanı Yeşilgöz, barış sonrası Ukrayna'ya asker gönderebileceklerini ima etti

Rusya’dan Google’a rekor ceza

İran'daki İngiliz personeli geçici olarak geri çekildi

Sağlık Bakanlığı’ndan 'Okullarda Uyuşturucu Testi' iddialarına yalanlama

Venezuela’dan ABD'ye yaptırım çağrısı

Pakistan-Afganistan gerginliği devam ederken çatışmalar nedeniyle can kayıpları arttı

Ağrı’da Akşam ezanı 15 dakika gecikmeli okundu

Kazakistan'da kafede gaz patlaması: 7 ölü, 19 yaralı

Küçük iyilikler büyük mutluluklar getiriyor

Rusya, Ukrayna'da 4 yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu

Siirt’in Cahter Balı Paris’te ‘Platinum Quality’ ödülüne layık görüldü

Gazeteci-Yazar Mergen: Ramazan etkinlikleri toplumun özünü yansıtıyor

Malatya'da kar nedeniyle mahsur kalan sürücüyü köylüler kurtardı

Çin'den vatandaşlarına İran'a seyahat uyarısı

HÜDA PAR Milletvekili Demir Gaziantep'te çeşitli ziyaretlerde bulundu

Uluslararası geçerli denizcilik kursları başlıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Malatya Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti

Hayvancılıkta yeni yol haritası: Sektör temsilcileri bakanlıkta buluştu

İşgal topraklarındaki ABD elçiliğinden personeline uyarı

"43. Kitap Ve Kültür Fuarı" İstanbul'da açıldı

Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Gül: Eğitimde ahlak ve maneviyatı önceleyen bir modele geçilmeli

Şanlıurfa’da kar yağışı yeniden etkili oldu

Antep fıstığı açık artırmayla satıldı

Gaziantep’te kırmızı ışık ihlaline 18 milyon lirayı aşkın ceza

Afganistan Dışişleri Bakanlığı: Bakan Fidan'la Pakistan'la son durum hakkında görüşüldü

İzmir'de fabrika yangın

Vatandaşları gözetleme talebini reddeden yapay zeka şirketine ABD Savunma Bakanlığı’ndan tehdit

Mardin İl Müftüsü Türkmen: Mukabeleye büyük bir iştiyak var

Teravih namazına camiye gelen çocuklara çeşitli ikramlar sunuluyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD, Venezuela petrolü taşıyan tankere tamamen el koymak istiyor

Hollanda Savunma Bakanı Yeşilgöz, barış sonrası Ukrayna'ya asker gönderebileceklerini ima etti

Rusya’dan Google’a rekor ceza

İran'daki İngiliz personeli geçici olarak geri çekildi

Sağlık Bakanlığı’ndan 'Okullarda Uyuşturucu Testi' iddialarına yalanlama

Venezuela’dan ABD'ye yaptırım çağrısı

Pakistan-Afganistan gerginliği devam ederken çatışmalar nedeniyle can kayıpları arttı