10366,2%-0,04
40,35% 0,24
46,92% 0,49
4349,52% 0,54
6958,85% 0,87
HÜDA PAR Diyarbakır İl Kadın Kolları Başkanı İpek Baz, Diyarbakır’da kadın doğum hastanelerinin yetersizliği, kadın doğum alanındaki kadın doktor eksikliği ve doğumhanelerdeki hijyen koşullarına dikkat çekerek, kadın doğum bölümlerinin her aşamasında kadın personelin zorunlu olarak istihdam edilmesi gerektiği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır'da kadın doğum hizmetlerinde yaşanan sorunlara değinen İpek Baz, mahremiyet kaygısı nedeniyle bazı kadınların hastaneye gitmeyi reddettiğini ve bunun ciddi sağlık risklerine yol açtığını belirterek, yaşanan sorunların çözümü için acilen uzun vadeli adımların atılması gerektiğini vurguladı.
Mevcut randevu sisteminin yeniden düzenlenerek kadınların özellikle kadın doktor tercihini yapabilmesine imkân sağlanması gerektiğini kaydeden Baz, "Randevu almak ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Randevular çoğu zaman 15 gün sonrasına verilmekte; bazen de bir gün kala iptal edilmekte veya doktor tarafından onaylanmadığı için geçersiz sayılmaktadır. Özellikle kadın doktor sayısının azlığı, kadın hastaların randevu almasını daha da zorlaştırmaktadır. Bu durum, bazı hastaların muayenelerini ertelemesine ve hastalıklarının ilerlemesine neden olmakla beraber, olumsuz sonuçlar da doğurmaktadır."
"Taşra ilçelerinde kadın doğum uzmanı sayısı oldukça yetersiz"
Kadınların, sıkıntılarını hemcinsci olan doktorlara bile rahat anlatamadığı halde erkek doktora anlatmalarının ise çok daha zor olduğunu dile getiren Baz, "Çınar, Çermik, Silvan ve taşra ilçelerinde ya bir kadın doğum uzmanı vardır ya da hiç yoktur. Bu da kadınları, istemedikleri halde erkek doktorlara yönelmek zorunda bırakmaktadır. Bu durum, kadınlar üzerinde psikolojik baskıya ve sağlık hizmetine erişimde adaletsizliğe yol açmaktadır. Kadın hastalar için sağlık sorunlarını erkek doktora anlatmak son derece zordur. Özellikle kırsal kesimden gelen kadınlar ve genç kızlarda bu durum, derin bir mahremiyet endişesine neden olmaktadır. Hasta ve hasta yakınları bu durumdan ciddi biçimde etkilenmektedir. Ancak alternatifleri olmadığından dolayı mecbur bırakılmaktadırlar. Bu da kadınlar üzerinde psikolojik baskı oluşturmaktadır. Fıtraten ve kültürel olarak değerlendirildiğinde; kadınlar, kadınsal sıkıntılarını kadın doktora bile rahat anlatamazken, bu durumu erkek doktora anlatmaları çok daha zordur. Bu sebeple pek çok hastalık teşhis edilememekte ya da tedavi süreci eksik yürütülmektedir." ifadelerini kulandı.
"Kadın doktor yetersizliği teşhis ve tedavi süreçlerinde aksamalara neden oluyor"
Kadın doktorların yetersizliğinin birçok sorunu beraberinde getirdiğine işaret eden Baz, "Teşhis ve tedavi süreçleri sekteye uğramaktadır. Maddi durumu iyi olanlar özel hastanelere gidebilmekte; maddi durumu yetersiz olan hastalar ise mecbur bırakıldıkları için erkek doktorlara muayene olmakta ve doğum yapmak zorunda kalmaktadır. Bu durum, kadınlarda travma ve mahremiyet ihlaline yol açmaktadır. Bazı hastalar ise doğrudan hastaneye gitmeyi reddetmekte, bu da anne ve bebek sağlığı açısından ciddi riskler oluşturmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
"Kadın doktorların kadın doğum alanına yönlendirilmesi için teşviklerin artırılması önemlidir"
Bu durumun, yapısal bir sorun olduğunu ve çözüm için sistemsel reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Baz, "Devlet, bu alana uzun vadeli stratejik bir planlama ile yaklaşmalıdır. Kadın doktorların kadın doğum alanına yönlendirilmesi için teşvikler sağlanmalıdır. Gerekirse, kadın doğum fakülteleri gibi ayrı uzmanlık alanları kurulmalıdır. Sınav ve atama sistemlerinde, kadınların kadın doğum uzmanlığı alanına atanmaları için öncelik tanınmalıdır. Kadın doğum bölümlerinde her hizmet alanında kadın personelin istihdamı zorunlu hale getirilmelidir." ifadelerini kulandı.
Doğumhanelerde kadın personel zorunluluğu hayati bir taleptir"
Baz, konuşmasına şöyle devam etti:
"Doğumhanelerde erkek personelin bulunması, kadınlar için mahremiyet ihlali anlamına gelmektedir. Bu durum, kadınların doğum sırasında utanma, stres, huzursuzluk ve travma yaşamasına neden olmaktadır. Geçmişte, sırf bu sebeple evde doğum yapan kadınlar olmuş ve bu doğumlar anne ile bebek ölümleriyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, doğumhanelerde kadın personel zorunluluğu getirilmesi hayati bir taleptir.
"Kadın doğum servislerinde kadın personel istihdamı zorunlu hale getirilmelidir"
Baz, bu sorun karşısında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Acil ve uzun vadeli çözümler getirilmedir. Yeterli sayıda kadın doğum doktoru olmayan ilçelere kadın doğum uzmanı ataması yapılmalıdır. Doğum hastanesi olmayan ilçe hastanelerinde doğumhane bölümleri açılmalıdır. Nüfusun çok arttığı bölgelerde yeni kadın doğum hastaneleri inşa edilmelidir. Kadın doğum bölümünün her hizmet safhasında kadın personel istihdamı zorunlu hale getirilmelidir. Hastanelerdeki hijyen koşulları sürekli ve periyodik olarak denetlenmelidir. Randevu sistemi yeniden düzenlenmeli ve kadınlar için, özellikle kadın doktor talebine imkân sağlanmalıdır." (İLKHA)