• BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,90% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7270,89% 0,91
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

Kadooğlu, "Kur desteği yüzde 5’e çıkarılsın"

05 Eylül 2024, Perşembe 12:28
05 Eylül 2024, Perşembe 12:28
Kadooğlu,
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kadooğlu, "Kur desteği yüzde 5’e çıkarılsın"

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, yüzde 2 olan kur desteğinin yüzde 5’e çıkarılmasını talep etti.
Dünyanın en önemli gıda fuarları arasında yer alan WorldFood İstanbul 2024 kapsamında düzenlenen "Başkanlar Oturumu: İhracatın Kalbindeki Gıda Sektörü ve 2025 Yol Haritası" isimli oturumda konuşan Başkan Celal Kadooğlu, Türk üreticisi ve ihracatçısının son 20 yılda teknolojiye ve kaliteye verdiği öneme dikkat çekti.
Türkiye’nin tarımsal gıda üretiminde dünyanın en güçlü ülkeleri arasında yer aldığına vurgu yapan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, "Bizim bu gücümüzü küresel anlamda avantajlı bir hale getirmemiz gerek. Bunun için de, birincisi teknolojik altyapımızın çok yüksek olması, ikincisi yeterli kapasiteye sahip olmamız, en önemli olan üçüncü unsur da lojistik altyapımızın ihtiyaca cevap verecek nitelikte olması gerekiyor. Bu üçünü birleştirdiğimiz zaman dünyada çok avantajlı hale geliriz" dedi.
“Cumhurbaşkanının ziyareti meyvelerini veriyor”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat’a yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine büyük katkı yaptığına dikkat çeken Başkan Celal Kadooğlu, özellikle Kalkınma Yolu Projesine övgü yağdırdı. Kadooğlu, "Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında ülkeler arasında önemli anlaşmalar yapıldı. Ancak bizim için en önemli anlaşma Kalkınma Yolu ile ilgili anlaşmadır. Bu anlaşmada 17 milyar Dolarlık bir yatırım öngörülüyor. Bunu söylerken bile heyecanlanıyoruz. Bölgemiz için çok kıymetli bir proje. Bu projede lojistik yatırımları Türkiye ve Irak toprakları üzerinde yapılacak. Doğu ve Avrupa’yı birleştirecek, inanılmaz, heyecan verici bir yatırım" ifadelerini kullandı.
"Sorunlarımızı daha kısa sürede çözüyoruz"
Kalkınma Yolu gibi ihracatçıyı heyecanlandıran bir diğer projenin de Gaziantep ve çevresinde bulunan şehirleri İskenderun Limanı’na bağlamak üzere planlanan Hassa-Dörtyol Tüneli Projesi olduğunu belirten Kadooğlu, “Yine bölgemizde uzun zamandan beri heyecanla beklediğimiz bir proje var. İskenderun Limanına ulaşımı kolaylaştıracak olan tüneller ve otoyol projesi çok önemlidir. Kısa süre önce ihalesi yapıldı, 4-5 yıl sonra da hayata geçecek. Gaziantep ve bölge illerinden yapılan konteynır bazlı ihracatın tamamı Mersin Limanından gerçekleştiriliyor. Gaziantep ve Mersin arası 300 kilometredir. Bu projenin devreye girmesiyle Gaziantep’in limana ulaşımı 150 kilometreye düşecek. Çok kıymetli olan bu proje sayesinde zaman tasarrufu sağlanacak ve rekabet gücümüz artacak. Gerek Kalkınma Yolu gerekse de Amanos tünellerinin tamamlanması ile bölgenin kalkınması büyük hız kazanacak. Bölge olarak en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında Irak geliyor. Irak pazarı büyük potansiyele sahiptir. İç üretimlerin yapılmasına rağmen Türk mallarının kalitesi ve hızlı servis olduğu müddetçe bizler tercih edilmeye devam edileceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanımızın Irak’a yaptığı ziyaret sonrası ilişkilerimizde belirgin bir gelişme yaşanıyor. Daha hızlı iletişim kuruyoruz. Sorunlarımızı daha kısa sürede çözüyoruz. Bu durum ülkemizin Ortadoğu ve Irak pazarına verdiği önemi gösteriyor. Bizim için çok önemli olan bir diğer ülke de Suriye’dir. Suriye coğrafi konumu gereği Ortadoğu’ya açılan bir kapıdır. Yine bizi sevindiren bir konu da, Cumhurbaşkanımızın Suriye ile ilişkileri tekrar iyileştirmek için verdiği mesajlardır. Bu mesajlar biz ihracatçıları ziyadesi ile memnun etmiştir. Suriye pazarında ilişkilerimiz güzel bir noktaya gelirse bölgemizde hızlı bir kalkınma süreci söz konusu olacaktır” ifadelerine yer verdi.
“Kaliteye bakış açımız değişti”
Kadooğlu, "Son 20 yıldır Türk üreticileri, sanayicileri yüksek teknolojiye yatırım yaptı. Ve yeterli kapasiteye ulaştık. Ama en önemlisi Türkiye’nin kaliteye bakış açısı değişti. Eğer bizim ihracatımız her şeye rağmen artmaya devam ediyorsa, bu bizim kaliteye bakış açımızın değişmesindendir. Mesela ayçiçek yağı bizim ülke olarak, en güçlü olduğumuz sektörlerden birisidir. Biz yılda 1 milyar dolarlık ayçiçek yağı ihracatı yapıyoruz. Müthiş bir rakam. Ve bu rakamın yüzde 50’sini biz Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gerçekleştiriyoruz. Diğer sevindirici bir konu, bu yaptığımız ihracattaki hammaddenin üreticisi biz değiliz. Hammadde üreticisi Rusya, Ukrayna ve Arjantin olmasına rağmen biz bu başarıyı elde ediyoruz. Bu başarıyı teknolojimizi yenilememize ve kaliteye odaklanmamıza borçluyuz. İkinci sektörümüz makarnadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak yıllık 1 milyon ton ihracatımız var. Bu şu anlama gelmektedir: Biz İtalya’nın yaptığı makarna ihracatının yüzde 50’sini Gaziantep ve Mardin şehrinden gerçekleştiriyoruz. Bu da gerçekten onur verici bir başarıdır. Üçüncü sektörümüz de undur. Un sektöründe dünyada en fazla ihracat yapan ülkeyiz. Bu ihracatın üçte biri bölgemizden gerçekleştiriliyor" şeklinde konuştu.
“Hükümetten düşük kur desteği bekliyoruz”
İhracatçıların düşük döviz kurundan kaynaklanan sorunlarına da dikkat çeken Kadooğlu, "Eğer bizler üretici ve ihracatçılar olarak bu başarıyı sürdürülebilir hale getirmek istiyorsak, bizim birinci olarak katma değerli ürünlere ağırlık vermemiz gerekiyor. İkincisi, markaya yatırım yapmamız, bu konuda daha çok bonkör olmamız gerektiği kanaatindeyim. Çünkü, gıda sektörü sürekli büyüyor. Bunun için markaya, ar-ge ve inovasyona yatırım yapmamız gerekiyor. Bu olumlu tablo içinde olumsuz durumlarımız da var. Biz ihracatçılar kur farkından dolayı ezilmiş durumdayız. Bugün enflasyonun yüzde 60, girdi maliyetlerinin yüzde 100 olduğu bir ortamda döviz kurundaki artış sadece yüzde 25’tir. Bütün kar marjımızı aşağı çekmiş durumdayız. İnanın ki, şu andaki bütün ihracatçılarımız ne kadar daha az zarar ederimin derdindedir. Bu sürdürülebilir bir ortam değildir. Elbette hükümetimiz her türlü hesabı, kitabı yapıyordur, bizden daha iyi biliyordur. Bizim Hükümetimizden şu talebimiz var; İhracatçıya verilen yüzde 2 oranında bir destek var. Yüzde 2 oranındaki kur desteğinin yüzde 5’e çıkarılmasını talep ediyoruz. Bunu hem Maliye Bakanımıza hem de Ticaret Bakanımız başta olmak üzere gerekli mercilere ilettik. Umarım ihracatçı lehine olumlu sonuçlar alırız. Biz ihracatçılar bu noktaya gelirken, elimizde çantalarla ülke ülke, şehir şehir, dükkan dükkan gezerek ihracat yapmak, ülkemize kazandırmak için çalıştık. Ülkemize kazandırmak için alın teri döktük. Rekabet gücümüzü kaybetmemiz demek, ülkemize kazandırmak için döktüğümüz alın terlerinin boşa gitmesi demektir" diye konuştu.
Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor

Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok

Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde

Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi

ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü

DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı

Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği

Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu

Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor

Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu

Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit

Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı

TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada

Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı

Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı

Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek

Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek

Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu

İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller

Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı

Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat

Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor

Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor

Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok

Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde

Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi

ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü

DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı