GÜNDEM 3.11.2023 10:30:04 0

Kalıcı körlüğe neden olan sinsi hastalık “glokom”

Kalıcı körlüğe neden olan sinsi hastalık “glokom”
Haberi Sesli Oku

Kalıcı körlüğe neden olan sinsi hastalık “glokom”

Özel Hatem Hastanesi, Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, sinsi ilerleyen glokom hastalığıyla ilgili bilgiler verdi.

Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, halk arasında “karasu” adıyla bilinen glokomun diğer adıyla göz tansiyonunun, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalık olduğunu söyledi.
Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, 'Genellikle, göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verecek düzeye gelmesiyle ortaya çıkıyor. Görme sinirini tahrip ederek geri dönüşümsüz görme kaybına, hatta körlüğe neden olabilen bu sinsi hastalık her yaşta ortaya çıkabilse de, en çok 40 yaş üstü bireylerde görülüyor. Bu derece yaygın olmasına rağmen, genellikle belirtisiz olması ve ileri evrelere varmadıkça görme kaybının ortaya çıkmaması nedeniyle tanıda gecikmeler yaşanabiliyor' dedi.

Uzmanı Prof. Dr. Güler, 'Göz sinirinde kendine özgü değişikliklere yapıp görme alanında hasara neden olan ilerleyici bir göz hastalığıdır. Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinir. Göz içi basıncının yüksekliği glokom için en önemli risk faktörüdür. İleri yaş, siyah ırk, ailede glokom hikayesinin varlığı, diyabet varlığı, yüksek miyopinin varlığı risk faktörlerinden bazılarıdır. Glokom her yaşta görülebilse de daha çok ileri yaş hastalığıdır. Genellikle 40 yaşından sonra keşfetmeye başlar. Glokom genellikle sinsi bir hastalıktır. Göz sinirinde ileri seviyede hasara neden olmadığı sürece kişiler hastalıklarının farkında olmayabilirler. İleri dönemde körlükle sonuçlanmaktadır. Göz içi basıncı çok yükseklerde seyreden kişilerde gözde dolgunluk hissi ve ağrı olabilmektedir' şeklinde konuştu.
Glokom hastalarının tanısında kullanılan yöntemler
Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, 'Glokom hastalarının tam göz muayenesi önemlidir. Göz sinirindeki keşifler değerlendirilir. Göz içi basıncı ölçülür. Hastaların göz sinirinin durumu ayrıca görme alanı ve OCT olarak adlandırılan cihazla değerlendirilir. Glokomun erken dönemlerinde ilaç tedavileri kullanılmaktadır. maksat hastanın göz içi basıncını güvenli seviyelere düşürmektir. Ayrıca erken dönemde özel lazer uygulamaları da tedavide kullanılabilmektedir. İleri olgularda glokomun tedavisi için cerrahi tedaviler gerekebilmektedir' ifadelerini kullandı.
Glokom hastalarına önerileriler
Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, 'Glokom ömür boyu sıkı bir takip gerektiren göz hastalığıdır. Glokom hastalarının düzenli takipleri çok önemlidir. Ayrıca ailesinde glokom hastalığı olanlar başta olmak üzere 40 yaşından sonra herkese glokom için tarama yapılması uygun olmaktadır' diye konuştu.

Trump'tan Çin tarifelerinde geri adım

Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Port Sudan'da hava üssüne İHA saldırısı

Meteorolojiden bazı iller için sağanak uyarısı

Malatya’da "Müslüman Kadının Zaman Sanatı" konferansı düzenlendi

Samsun'da 1 ton etil alkol ele geçirildi: 2 gözaltı

Afganistan'da sel: 2 ölü

Trump'ın asker gönderme teklifine Meksika'dan tepki

Çin'in güneybatısında 2 yolcu teknesi alabora oldu

Ukrayna, insansız deniz araçları ile iki Rus savaş uçağını vurdu

İstanbul'da binler ABD konsolosluğuna yürüdü

Donun vurduğu Malatya’da badem ağaçları çiçek açtı

Sudan'daki hava üssüne drone saldırısı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’den Çekya’ya ziyaret

Malatya, Teknofest 2025 Kıbrıs Finalleri’nden Türkiye şampiyonu olarak döndü

Japonya ile Çin arasında ihtilaflı bölgede gerilim

BM ajansı: Gazze'deki insani durum "hayal gücünün ötesinde"

Nijerya'da askeri üsse saldırı: 4 asker öldü

Batman'da maddi hasarlı trafik kazası

Bangladeş’te kurbanlık İçin 13 milyona yakın hayvan hazırlandı

Filipinler'de bir sürücü aracıyla kalabalığın arasına daldı: 2 ölü

Ensarullah'ın isabetli füzesinin ardından bazı ülkeler Tel Aviv'e uçuşlarını durdurdu

Kocaeli'de trafik kazası: 5 yaralı

Batman’da yapay zekâ ve değer temelli yaklaşım paneli düzenlendi

Batman'da avcılar bilinçli avlanma için bir araya geldi

Batman'da yol çalışması sırasında ana su hattı zarar gördü

İşgal ordusu, 2 siyonistin Gazze'de öldüğünü duyurdu

Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya'yı ziyaret edecek

Zafer Partisi İstanbul Gençlik Kolları hakkında soruşturma

Adana'da cayrokopter sert iniş yaptı: 2 jandarma yaralandı

Yükleniyor