Yaklaşık 2 ay önce kolon kanseri teşhisi konulan 58 yaşındaki Hülya Bakır, Gaziantep Şehir Hastanesinde laparoskopi yöntemiyle ameliyat edildi. Doğum kanalı kullanılarak hastalıklı parça çıkarıldı.
Gaziantep’te 2 ay önce kalın bağırsak kanseri teşhisi konulan 58 yaşındaki Hülya Bakır, laparoskopi yöntem ve doğum kanalı kullanılarak hastalıklı parça alındı. Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan Hülya Bakır, saç dökülmesi ve kabızlık şikayetiyle başvurduğu Aile Sağlığı Merkezinde yapılan testle kalın bağırsak kanseri olduğunu öğrendi. Tedavi için Gaziantep Şehir Hastanesine başvuran Bakır’ın gastroenteroloji kliniğinde yapılan tetkikler sonucu yaklaşık 2 ay önce kanser teşhisi konuldu. Karın üzerinde büyük kesiler açmaksızın karın boşluğuna ulaşılmasını sağlayan cerrahi teknik olan laparoskopi yöntem ve doğum kanalı kullanılarak hastalıklı parça alındı. Sağlığına kavuşan ve hastaneden taburcu olmaya hazırlanan Hülya Bakır, ameliyatının laparoskopi yöntem ve doğum kanalı kullanılarak hastalıklı parça ile yapılmasından dolayı hiç ağrısının olmadığını ve sürecin çok rahat geçtiğini söyledi.
“Eğer erken teşhis olmasa belki de bu hastalıktan kurtulamayacaktım”
30 yıla aşkın süredir sigara içtiğini ve kendisine doktorların içme demesine rağmen dinlemediği için pişman olduğunu anlatan Bakır, "Bana doktorlarım çok söyledi içme diye. Dinlemedim ve içtim, lütfen sigara içmeyin. Ben kendime ve doktoruma söz verdim. Tekrar dünyaya gelemeyeceğiz, onun için asla ağzıma koymayacağım. Eğer erken teşhis olmasa belki de bu hastalıktan kurtulamayacaktım. Çocuklarıma, torunlarıma kavuşmak istiyorum. Ben çok mutluyum, Allah’ın sayesinde şu an çok iyiyim. Sigara beni mahvetti, ben bile bile yaptım. O kadar pişmanım ki geç kaldım. Yeniden bir hayata başlayacağım ve içmeyeceğim. Hayatımı yaşayacağım" dedi.
Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Uylaş ise doğum kanalını kullanarak hastalıklı parçayı çıkardıklarını, laparoskopi ve doğal delikten spesmen olarak adlandırılan bu yöntemin kalın bağırsak ameliyatlarında yapılabildiğini ve hastanın kısa sürede normal yaşamına dönebildiğini anlattı.
Dr. Uylaş, kanser tanısının kansızlık ve anemiyle, gaitada gizli kan sonrası kolonoskopi yapılmasıyla ortaya çıktığını anlatarak, "45 yaş üstü tüm hastalarımıza biz tarama kolonoskopisini önermekteyiz. En azından gaitada gizli kan teşhisi yapılması, kanserin erken teşhisi için çok önemlidir" ifadelerini kullandı.