• BIST 100

    9521,04%1,08
  • DOLAR

    33,90% -0,24
  • EURO

    37,61% 0,45
  • GRAM ALTIN

    2784,70% 1,47
  • Ç. ALTIN

    4494,77% 0,65

Kalkınma Yolu Projesi: 4 ülkenin bakanı Dolmabahçe'de bir araya gelecek

EKONOMİ 23.08.2024 18:35:45 0
Kalkınma Yolu Projesi: 4 ülkenin bakanı Dolmabahçe

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan Dörtlü Mutabakat çerçevesindeki Dörtlü Bakanlar Zirvesi'nin 29 Ağustos tarihinde İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirileceğini açık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 22 Nisan 2024 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a gerçekleştirdiği ziyarette Kalkınma Yolu Projesi Kapsamında Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandığını anımsatarak, "Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Saif Ahmed Al Sulaiti, BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Mohamed Al Mazrouei ve Irak Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al-Saadawi ile burada imzaladığımız 'Kalkınma Yolu Hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı' ile Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri mevkidaşlarımız arasında dörtlü Bakanlar Konseyi mekanizması oluşturduk. Bu mutabakat zaptının ardından çok önemli bir aşamaya geçiyoruz ve Kalkınma Yolu için ilk Dörtlü Bakanlar Zirvesi'ni 29 Ağustos'ta saat 14.00'da İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştireceğiz." dedi.

Bakan Uraloğlu, Mutabakat Zaptı'nda belirtildiği gibi; Zirvede Kalkınma Yolu Projesi'nin bütün detaylarını görüşeceklerini ve önemli kararlar alacaklarını söyledi. Uraloğlu, projenin Türkiye'nin ekonomik büyümesine ve bölgesel kalkınmaya çok önemli katkılar sunacağını aktararak, "Kalkınma Yolu aynı zamanda, uluslararası ticaret koridorlarının çeşitlenmesini sağlayarak, küresel ticaretin sürdürülebilirliğini destekleyecek. Türkiye, Asya ve Avrupa arasında güvenilir ve etkin bir ticaret koridoru oluşturarak, ekonomik ve stratejik avantajlarını pekiştirecek" şeklinde konuştu.

Kalkınma Yolu üzerinden ülkemize gelecek yükler ülkemizin ulaştırma ağı ve limanları vasıtasıyla doğu-batı-kuzey-güney olmak üzere her yönde hareket edebileceğini de vurgulayan Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koridor sayesinde, dünyadaki lojistik sistemine daha güçlü bir şekilde entegre olacağız. Ayrıca, yük taşımacılığı için taşımacılara yepyeni seçenekler sunabileceğiz. Kalkınma Yolu'nun mevcut ulaştırma koridorlarını da birbirine bağlayabileceğine, onların da mevcut verimliliğini daha da yükselteceğine inanıyoruz."

"Çerkezköy-Kapıkule kesimini 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz"

Bakan Uraloğlu, Irak'ın FAV Limanı'ndan başlayarak Ovaköy'den Türkiye'ye giriş yapan Kalkınma Yolu kapsamında Türkiye'deki çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyerek, "Kalkınma Yolu'nun ülkemizden geçen kesimi Kapıkule-Şanlıurfa arası yaklaşık bin 592 kilometre. Şanlıurfa-Irak Sınırı arasında hizmet verecek olan Şanlıurfa-Ovaköy arasında 331 kilometre uzunluğunda yeni otoyol yaparak projenin Türkiye'deki karayolu geçişini de tamamlamayı planlıyoruz." dedi.

Uraloğlu, Kalkınma Yolu'nun demiryolu ayağında da süreçleri hızlı bir şekilde yürüttüklerini belirterek, "Halkalı – Kapıkule arasında toplam 229 kilometre uzunluğunda çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılabilecek yeni hızlı tren hattı inşa ediyoruz. Bu hattın 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesimini de 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Halkalı-Kapıkule projesinin tamamlanmasıyla; Halkalı-Kapıkule arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate düşürmeyi mevcut hat kapasitesini ise 4 kat artırmayı hedefliyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demiryolunun projelendirme sürecini de tamamladık. İlgili süreçleri hızlı bir şekilde yürütmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


Hatay'da orman yangını

İstanbul’da eller Gazze için semaya kalktı

Narin Güran cinayetinde serbest bırakılanlar jandarma eşliğinde adliyeden çıktı

Fas'ta ilk M çiçeği vakası bildirildi

Tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen Narin’in annesi Yüksel Güran; Salim Güran ile ilişkisi olmadığını, telefonundan Salim Güran’ı bir kez yanlışlıkla aradığını öne sürdü

Elektrik akımına kapılan genç hayatını kaybetti

İstanbul'da 3 katlı bina çöktü: 1 yaralı

En hızlı baklava yeme yarışmasında birinci oldu: Bir tepsi baklavayı kaptı

Pakistan'da maymun çiçeği vaka sayısı 6'ya yükseldi

Adıyaman’da 7 katlı binada çıkan baca yangını korkuttu

Rusya'dan "nükleer felaket" uyarısı

HÜDA PAR Üsküdar Teşkilatı’ndan Gazze gemisi nöbeti tutan aktivistlere destek

Macaristan AB'ye dava açmaya hazırlanıyor

Fransa'da orman yangını

Şırnak’ta yapımı devam eden bölge hastanesi inşaatında yangın çıktı

Narin Güran cinayetinde aralarında anne ve ağabeyin de bulunduğu 9 kişiye tutuklama talebi

Muğla açıklarında 20 düzensiz göçmen yakalandı

Batman Valisi Canalp, "Seyit Bilal’i Anma Etkinliği"ne katıldı

Kamyonet ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Kayalıklarda mahsur kalan keçiler kurtarıldı

Suriye’den geldiği iddia edilen yorgun mermi Karkamış’ta can aldı

Bingöl'de aranması bulunan 2 şahıs yakalandı

Ticaret Bakanı Bolat: Şanlıurfa’ya 150 milyon TL finansman desteği sağlanacak

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Malatya’da silahlı kavga: 2 yaralı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Kemer ilçesinde sanayi esnafını ziyaret etti

Ticaret Bakanı Bolat: “22 yıldan bu yana süren çabalarımızın bir tanesi de esnaflarımıza sağladığımız kolaylıklar ve finansman kolaylığıdır”

Narin Güran cinayetinde 22 şüphelinin savcılık ifadesi tamamlandı

Bakan Bolat, Şanlıurfa’da STK temsilcileri ile buluştu

Arjantin'de sokaklar karıştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku