• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Kalp dostu yemek: Pirpirim aşı

21 Temmuz 2023, Cuma 09:45
21 Temmuz 2023, Cuma 09:45
Kalp dostu yemek: Pirpirim aşı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kalp dostu yemek: Pirpirim aşı

Gaziantep’te yaz aylarının vazgeçilmezi pirpirim otu, mutfaktaki meşakkatli yolculuğu sonrası çorba yapılarak yaz sofralarını süslüyor.
Gaziantep’in tescillenmiş yemekleri arasında bulunan pirpirim aşı, halk arasında bilinen adıyla semizotu, Gaziantep’te pirpirim otu olarak bilinen bitkinin mutfakta çeşitli bakliyatlarla harmanlanmasıyla elde ediliyor. Ferahlatıcı tadı ve besleyici özelliğiyle bilinen pirpirim otu, sağlık açısından birçok hastalığa iyi geldiği ve kalbin dostu olduğu için vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Restoranlarda et kullanılmadan yapıldığı için vejetaryenlerin de en çok tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor.

'Misafirlerimiz pirpirim deyince anlamıyor, semizotu deyince anlıyorlar'
Gaziantep’in tescilli yemekleri arasında yer alan pirpirim aşının, yaz aylarında daha çok tüketildiğini belirten Ökkeş Öztürk, “Pirpirim aşı yaptığımız farklı yemeklerimizden birisidir. Mevsimsel bir yemektir, yaz aylarında çıkan pirpirim adını verdiğimiz yani halk arasında semizotu olarak bilinen bitki türünden yapıyoruz. Pirpirim deyince misafirlerimiz anlamıyor ama semizotu deyince ne olduğunu anlıyorlar. Yemekleri tatlandıran pirpirim otu kış aylarında çıkmadığı için, yaz aylarında tüketim daha fazla oluyor ”dedi.

“Sağlık açışından kalbin dostudur”
Vejetaryenlerin sıklıkla tükettiğini, sağlık açısından oldukça zengin olduğunu ve kalbin dostu olduğunu aktaran Öztürk, “Pirpirim aşı bol bakla türlerinden yapılır. Bunlar dövme, börülce, nohut ve al biber gibi ürünlerdir. Coğrafi işaretli tescilli bir ürünümüzdür. Sadece bu yörede yapılan bir yemektir. İçerisinde et kullanmadığımız için vejetaryenler daha çok tercih ediyor. Sulu yemekler arasında ise beğenilenlerden sadece bir tanesidir. Sağlık açışından kalbin dostudur yani sağlıklı bir yemektir. Bol bakliyat türlerinden yapıldığı için sağlık açısından oldukça zengindir” ifadelerini kullandı.

“Pirpirimi kendi çiftliğimizde üretiyoruz”
Restorana ait çiftlikte üretilen sebzelerle tescillenmiş lezzetli yemekler sunduklarını söyleyen Öztürk, “Ayda ortalama 2 bin porsiyona kadar satışı bulunmaktadır. Fiyat olarak 120 TL’dir uygun bir fiyattır. Kendi restoranımızın çiftliğinde yetiştirdiğimiz ürünleri burada yemeklerde kullanarak misafirlerimize sunuyoruz. Bu durumdan çok memnun kalıyorlar ve bize teşekkürlerini iletiyorlar. Biz her zaman onlar için buradayız” diye konuştu.

Çanakkale'de orman yangınları nedeniyle 5 köy tahliye edildi

Türkiye tarihinin en acı günlerinden biri: 17 Ağustos depremi

AFAD’dan 17 Ağustos Marmara Depremi  paylaşımı

Balıkesir’de otluk ve makilik alandaki yangın söndürüldü

Bingöl'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Konya’da “Hayat Namazla Güzeldir” programı gerçekleştirildi

Siyonist rejimden yeni sürgün kararı: Sivilleri güneye taşımaya hazırlanıyorlar

Bakan Fidan, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile görüştü

Yunanistan’da son 4 günde 242 orman yangını çıktı

Euro-Med: israil, Gazze'de 6 gün içinde 400 evi yerle bir etti

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya şiddetli kuraklık ile karşı karşıya

Peru'da bir caddede meydana gelen patlamada 11 kişi yaralandı

Bursa'da çalılık yangını korkuttu

ABD, Gazze halkına ziyaretçi vizesi verilmesini durdurdu

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Konyalı miniklerden Gazze'ye anlamlı destek

Göç İdaresi Başkanlığı ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı

Rusya iki yerleşim yeri daha ele geçirdi

Sinop’ta orman yangını

Giresun'da kamyonet kazası: 4 ölü, 1 yaralı

Sağlık Bakanlığı ücretsiz kanser taramaları için SMS ile bilgilendirme dönemi başlattı

Siyonist çeteler Filistinlilerin arazi ve araçlarını ateşe verdi

Gazze'de can kaybı 61 bin 897'ye yükseldi

Myanmar'da ordunun hava saldırısında 21 kişi öldü

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ABD'ye gidiyor

Çanakkale'de orman yangını

Malatya'da çatı yangını paniğe neden oldu

Bilecik'te uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Umut Kervanı’ın Van’da açtığı yaz okulu devam ediyor

Rusya'da fabrikada patlama: 11 ölü, 130 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çanakkale'de orman yangınları nedeniyle 5 köy tahliye edildi

Türkiye tarihinin en acı günlerinden biri: 17 Ağustos depremi

AFAD’dan 17 Ağustos Marmara Depremi  paylaşımı

Balıkesir’de otluk ve makilik alandaki yangın söndürüldü

Bingöl'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Konya’da “Hayat Namazla Güzeldir” programı gerçekleştirildi

Siyonist rejimden yeni sürgün kararı: Sivilleri güneye taşımaya hazırlanıyorlar