• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Kalp krizi sonrası ölümlerde Türkiye AB birincisi!

SAĞLIK 29.01.2025 12:00:51 0
Kalp krizi sonrası ölümlerde Türkiye AB birincisi!

Türkiye’de kalp ve damar hastalıkları, ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer almaya devam ederken, kalp krizi vakalarındaki yüksek oranlar alarm vermeye devam ediyor.

Her yıl yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini belirten uzmanlar, bu vakaların yaklaşık yüzde 66’sının ölümle sonuçlandığını vurguluyor. Kalp krizi kaynaklı ölümlerde Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ile  kıyaslandığında birinci sıraya yükseliyor.

Her 100 bin kişiden 353'ü kalp krizi geçiriyor

Uluslararası Minimal İnvaziv Kardiyotorasik Cerrahi Derneği üyesi Prof. Dr. Serkan Durdu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de kalp krizi oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek, her 100 bin kişiden yaklaşık 353'ünün kalp krizi geçirdiğini ifade etti. 

Almanya’da bu oranın 399 iken, Fransa’da 179 ve İngiltere'de 149 seviyesinde olduğunu belirten Prof. Serkan Durdu,  Türkiye’deki en önemli sorunun, kalp krizi geçirenlerin hayatta kalma oranının düşüklüğü olduğunu söyledi. 

Prof. Durdu, “Kalp krizi sonrası hayatta kalma oranı Türkiye’de oldukça düşük. Her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu oran Almanya’da yüzde 45, Birleşik Krallık’ta yüzde 30, Fransa’da ise yüzde 33. Türkiye’de ise yüzde 66 ile kriz geçirenlerin üçte ikisi hayatını kaybediyor. Bu tablo, acil müdahale sistemlerimizin güçlendirilmesi gerektiğini açıkça gösteriyor.” dedi.

"Erken müdahale hayati önem taşıyor"

 Kalp krizinin sinsi ilerleyebileceğini ve belirtilerinin erken fark edilmesinin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serkan Durdu, şöyle devam etti: "Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve çarpıntı gibi belirtileri ihmal etmek, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Kalp krizi belirtilerini fark eder etmez 112 acil yardım hattını aramak ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmak çok önemli. Zamanında müdahale, hayatta kalma oranlarını ciddi şekilde artırabilir.

Türkiye’nin kalp krizi verileri, benzer nüfusa sahip ülkelerle kıyaslandığında dikkat çekici farklar ortaya koyuyor. Almanya’da her 100 bin kişiden 399’u kalp krizi geçirirken, ölüm oranı daha düşük seviyede. Fransa ve Birleşik Krallık ise gerek kriz geçirme oranlarında gerekse ölüm oranlarında Türkiye’nin çok gerisinde."

Bu durumun başlıca nedenlerini açıklayan Prof. Durdu, “Sağlık sistemine erken erişimdeki zorluklar ve halkın kalp sağlığı konusunda yeterince bilinçli olmaması bizi olumsuz etkiliyor. Bunun yanında düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.

"Sağlıklı yaşam alışkanlıkları yaygınlaştırılmalı"

Kalp krizinden korunmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Durdu, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çekerek, "Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sigaradan uzak durma ve stresi yönetmek, kalp sağlığını korumak için temel adımlardır. Ayrıca, risk faktörlerine sahip bireylerin düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemesi gerekir. Kalbinizi korumak, hayatınızı korumaktır." dedi. (İLKHA)

Son 24 saatte Gazze’de 56 kişi şehit oldu

Yerlikaya’dan “Sürücü affı” açıklaması: Kesinlikle gündemimizde yok

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

TİGEM 700 küçükbaş hayvanı açık artırmayla satışa sunacak

"Narkokapan-Ankara" operasyonunda tutuklu sayısı 316'ya yükseldi

İşgalci Netanyahu: Soykırımı sonlandıracak ateşkes istemiyoruz!

Ticaret Bakanlığı 617 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle gemi geçişlerine kapatıldı

Çileğin faydaları saymakla bitmiyor!

Dışişleri Bakanlığından Rümeysa Öztürk açıklaması

İstanbul Valisi Gül'den CHP'nin yapmak istediği gösteriye ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Fidan Cezayir'e gidiyor

Servis midibüsü ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Tır, tur otobüsüne çarptı: 13 yaralı

Ülke genelinde sağanak yağış ve toz taşınımı bekleniyor

Rusya'dan Almanya'ya Taurus seyir füzeleri uyarısı 

BM'den işgal rejiminin Gazze saldırılarına sert tepki

Arazöz ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

UNRWA: Gazze'deki halk açlığa maruz bırakılıyor

Van'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı

Prematüre doğan bebek ambulans helikopterle Van’a sevk edildi

Ağrı'da yüzlerce çiftçiye tohum desteği

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyeti ile görüştü

Rusya Donetsk’ta ilerliyor

Hindistan'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

Avrupa'da şap hastalığı alarmı

Erkenek Tüneli'nde kömür yüklü tır'da yangın: 1 kişi hastaneye kaldırıldı

Horoz dövüşü alanına silahlı saldırı: 12 ölü

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ