• BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    38,02% 0,49
  • EURO

    42,88% 1,35
  • GRAM ALTIN

    3933,97% 1,62
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,00

Kanser hastalarına mektuplu ziyaret

GÜNDEM 28.02.2024 15:30:03 0
Kanser hastalarına mektuplu ziyaret

Kanser hastalarına mektuplu ziyaret

Adıyaman Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi tarafından kanser hastalığına dikkat çekmek için farkındalık çalışmaları düzenledi.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi kemoterapi ünitesinde tedavileri süren kanser hastalarına moral ziyaretinde bulunan Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi personelleri, hastalara zarflar içinde ilettiği destek mesajları ile motivasyonlarını diri tutmaya çalışıyor.
Motivasyonun tedavi kadar önemli olduğuna dikkat çeken Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi Sorumlusu Dr. Mehmet Mesut Şan, kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Bakanlığın kanser ile ilgili dikkat çeken bilgilerini paylaşan Dr. Mesut Şan, “Kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. Sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı. Fazla kilolu veya obez olmak. Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme. Fiziksel aktivite eksikliği. Alkol kullanımı. Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu. Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet. İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti. Kentsel hava kirliliği. Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekan dumanı. Günümüz şartlarında kanserlerin yaklaşık üçte birinin, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme ihtimalinin de yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programında, meme kanseri taraması 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir. Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Siz de kanserden korunmak ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesindeki KETEM birimine ve Aile Sağlığı Merkezleri’ne (Aile Hekimliği) başvurabilirsiniz. Bu anlamda İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi personellerimiz Ezgi Taylan Öztekin, Gülişan Sever ve Zeriban Talaş, kurumumuz FTR bölümünden Seda Küsülü’nün katılımları ile kurum personellerimizin zarflar içinde ilettiği destek mesajları, motivasyonun tedavi kadar önemli olduğu hastalarımızla buluştu. Hastanede, 10 yıllık bir kanser mücadelesini Songül Hanım’dan dinledik. Unutmayalım ki, farkındalık ve erken teşhis sadece sizi değil, bu zorluklarla baş etmek zorunda kalan tüm sevdiklerinizi de kurtaracak” dedi.

Euro neden yükseliyor?

Denizlerde fırtına bekleniyor

BUDO'dan sefer iptalleri

Meteorolojiden kuvvetli sağanak ve kar uyarısı

Türkiye, siyonist heyeti taşıyan uçağın hava sahasına girişini engelledi

Benzine 1,32 TL indirim: Fiyatlar iki günde 3,56 TL düşüş gösterdi

ABD'den PKK/PYD'ye yeni silah sevkiyatı

Batı Şeria'da 510 kadın ve 1300 çocuk esir alındı: Gazze'de esir alınanlar bu sayıya dahil değil

Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor

Rusya'dan e-Vize kararı

Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları toplantısı Kazakistan'da

ABD'de helikopter kazası: 6 ölü

Husumetlilerin kavgasında kan aktı: 1 kişi yaralandı

Almanya'da plastik fabrikasında yangın

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Ankara'da eğitime kar engeli

Filistin'e Yürüyüş Platformu'ndan Mısır Büyükelçiliği önünde çağrı: Refah kapısını açın!

Tarımsal destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Altın rekor tazeledi

BM'den Gazze'de gıda kıtlığı uyarısı

Şanlıurfa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Peygamber sevdalısı Gaziantepliler Mevlid-i Nebi etkinliğine hazır

Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı

DSÖ: 10 binden fazla hasta Gazze'den tahliye edilmeyi bekliyor

AB, ABD'ye yönelik tarife misillemelerini askıya aldı

"Gazze için sokaklara çıkın" çağrısı

ABD, Çin'e uyguladığı gümrük vergisini yüzde 145'e yükseltti

Malatya'da İl Koordinasyon ve İl İdare Şube Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ