• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,47% -0,02
  • EURO

    43,80% -0,12
  • GRAM ALTIN

    4097,28% -0,19
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,33

​Karacadağlılar "Mayın Şehidleri"ni andı

GÜNDEM 9.03.2025 17:50:05 0
​Karacadağlılar

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yıllarca (Gogweri) Mahallesi'nde 1994 yılında PKK tarafından katledilen 11 kişinin şehadetinin 31'inci yıldönümü münasebetiyle Şehidler Kervanı Platformu tarafından anma programı düzenlendi.

Çınar ilçesine bağlı Yıllarca (Gogweri) Mahallesi'nde düzenlenen program, HÜDA PAR İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever, Çınar İlçe Başkanı Aziz Tekdal ve beraberindeki heyet ile STK temsilcileri, Karacadağ bölgesi mahalle sakinleri ve şehid yakınlarının yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Molla Erhan Karagöz'ün Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda selamlama konuşması yapan şehid yakınlarından Hadi Gülçer, o dönemlerde PKK'nin bölge halkı üzerindeki baskı ve zulümlerinden söz ederken örgütün İslam'la hiçbir alakası olmadığından PKK tarafından kendilerine yapılan teklifleri hiçbir surette kabul etmediklerini dile getirdi.

PKK karşısında dik duruşlarından ötürü aile olarak 11 şehid verdiklerini kaydeden Gülçer, bu anlamlı günde kendilerini yalnız bırakmayan tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Özlem Ajans ilahi ses sanatçılarının şehidlere ithafen bestelenmiş ezgi ve marşları seslendirmesiyle devam eden programda günün anlam ve önemine ilişkin Molla Siraç Şanlı bir konuşma yaptı.

"İslam sadece namaz, oruç, hac ve zekâttan ibaret değildir"

Peygamberin tümünün hak-batıl mücadelesi verdiği gibi günümüz Müslümanlarının da bu mücadeleyi verdiğini ve vermeye devam edeceğini belirten Molla Şanlı, bu mücadelede Allah Azze ve Celle müminlerden Allah'ın emirlerini uygulamasını isterken kendisine şirk koşarak 'benim kanunlarım' diyenlere karşı mukavemet etmeyi emrettiğinin altını çizdi.

Bu emire binaen her Peygamberin kendi dönemindeki firavunlara karşı mücadele ettiğini kaydeden Şanlı, "Yani İslam sadece namaz, oruç, hac ve zekâttan ibaret değildir. Bu ibadetlerin yanında asıl görev meydanlarda şeytan ve şeytanın dostlarına karşı mücadele etmektir. Tabiki bu mücadele de bedel gerektirir. Nitekim İslam tarihine bakıldığında batılla, firavunlarla mücadele eden peygamberlerin tümü mallarıyla ve canlarıyla bedeller ödemişlerdir." ifadelerini kullandı.

"Uhud'ları yaşadığımız anların en bariz örnekleri burada yatan şehidlerimizdir"

1990'lı yıllarda PKK ve türevlerinin başta Karacadağ olmak üzere bölge halkına yaptığı zulüm baskılardan söz eden Şanlı, o dönemi şu ifadeler ile aktardı:

"Bundan 40 yıl önce bizlerde Allah Resulü'nün davasına baş koyduk. Batılın, zulmün ve şirkin hâkim olduğu o dönemlerde zilleti kabul etmeyerek Peygamberlerin yolunda gideceğimizi söyledik, haykırdık. Bizler adeta uhud, bedir, hendek, hayber, huneynlerin mekteplerin oluşturduğumuz o dönemde her şeyi göze almış; kurban olacağımızı, muhacerata sürükleneceğimizi, uhudlarda olduğu gibi parçalanacağımızı biliyorduk ama cennet karşılığında hepsine göğüs germeyi kabullenmiştik. Bu yaşadıklarımız hikâye veya masal değildir. Nitekim uhud'ları yaşadığımız anların en bariz örnekleri burada yatan şehidlerimizdir."

Şanlı, "Yaptıklarımızdan da davamızdan da pişman değiliz. Kardeşimiz Şehid Muhammed Emin'in babası '31 yıldır evladımızın kanı üzerinde onun davasını takip ediyoruz' diyor. Uhud'un takipçisi olduğumuzun delili bu mayın şehidlerimizdir. Mayının patlatıldığı gün elimizde poşetlerle 100 metre aralıklarla ceset parçalarını yerlerden topluyorduk. Bu topluluğun, camianın gül bahçeleri sularla değil, şehid kanlarıyla sulanmıştır. Bu sünnetullahtır ve bu bahçeler asla kuraklık görmez. Aradan 31 yıl geçmesine rağmen halen bahçeleri çiçek vermektedir. Şehidlerden bizlere bırakılan bu miras basite alınacak türden bir miras değildir. Şayet bizler gece-gündüz onların bıraktığı bu miras için düşünür yeri geldiğinde üzülür ağlarsak işte o zaman bu mirasın hakkını verebilmiş oluruz." şeklinde konuştu.

"Samimiyetimizi yenilemek için bugün yine buradayız"

İslam davasına adananlar ile ailelerindeki bilinç ve şuuru yaşananlardan kesitlerle aktaran Şanlı, "Bu davaya hazır olmamızı anlatmak istersem bunun en güzel örneği o katliamda şehid edilen Muhammed Emin ve Muhammed Halil kardeşlerin arasındaki diyalogdur. Bu kardeşler henüz 12 yaşlarındayken Kadir Gecesini camide idrak ederken birbirlerine 'şehid olursan bana şefaat edeceğine söz verir misin?' diyordu. O kardeşlerin Kadir Gecesindeki duaları kabul oldu. Muhammed Halil'in bedeninin yarısı yoktu. İkisinin ruhları beraber cennete gitti. Annesi cesetlerin üzerine geldiğinde feryad-u figan koparmadı, aksine 'Ya Rabbi bunları kurbanım olarak kabul et' dedi. İşte bizler bu samimiyet ve şuurla bu yola koyulduk, o samimiyetimizi yenilemek için de bugün buradayız." dedi.

Şanlı, "Evet, uhud sahnelerini bu coğrafyalarda tekrardan görmek mümkündür. Çatmadal (Delavgur)'da Şehid Hüsnü, çobanlık yaparken namaz kıldığı esnada secde anında satılmış hain örgüt tarafından kurşunlandı. Babası evladının cesedi başına geldiğinde tekbir getirerek 'Allah'ım sana hamdolsun, ben de şehid babası oldum' demişti. Bellitaş (Xırbesıtil)'tan Şehid Hamza 8 Ocak 1994'de Diyarbakır'da şehid edilmişti. Bir sonraki güne Bulutçeker (Kupik)'de defnetmek üzere cenazeyi mahalle camisinde bekletirken şehidin annesi Uhuddaki Safiye misali evladının cesedine bakarak 70 yaşıyla 'oğlumun şehadeti mübarek olsun' diyordu." diye belirtti.

Program, Molla Bahaddin Demirel'in yaptığı dua ile sona erdi.(İLKHA)

Kayseri'de maden ocağında yaşanan göçük

Dışişleri Bakanlığı: israil, Suriye'ye yönelik saldırılara son vermeli

Rize'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

ABD, Patriot satışını resmen onayladı

Hindistan'dan tansiyonu yükseltecek Pakistan adımı

Usulsüz çakar kullanımına 155 bin ceza

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Alkole yönelik ciddi tedbirler alınmalı

Tiflis'te büyük yangın

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

ABD, Ukrayna barış müzakerelerindeki yeni gelişmeyi duyurdu

Hindistan ve Pakistan savaş uçakları karşı karşıya geldi

Nijerya'da yola döşenen mayın patladı: 26 ölü

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması 24 saat içinde imzalanabilir

Vali Kızılkaya’dan toplu taşımaya saha denetimi

Cizre'de üreticilere 21 bin fide dağıtıldı

Siirt’te su kesintisine neden olan arıza giderildi

Parmağına sıkışan yüzük itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkarıldı

Batman Petrolspor’dan Taraftara Jest: Maç Ücretsiz

Ankara Valiliği kuvvetli yağış uyarısı yaptı

Kanada'da seçimleri Başbakan Carney kazandı

Danimarka'da araç kalabalığın arasına daldı: 5 yaralı

İspanya'da elektrik kesintileri nedeniyle 5 kişi öldü

ABD'yi şiddetli fırtına vurdu: 2 ölü

Pamukta Yerli Üretim Yetersiz: Kağba’dan Çiftçilere Alternatif Ürün Çağrısı

Meteoroloji uyardı: Şiddetli yağış geliyor

Başıboş köpeğe çarpmamak için manevra yapan araç kaza yaptı: 3 yaralı

İşgal rejimi, orman yangınları nedeniyle zorda: Uluslararası yardım talebinde bulundular!

Otomobil ve motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Ukrayna’dan Rusya’ya ateşkes yanıtı

İşgal rejimi "Dürzi" bahanesiyle Suriye'ye saldırılara hazırlanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ