• BIST 100

    10892,64%1,53
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    49,07% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5561,56% 0,42
  • Ç. ALTIN

    9215,88% 0,00

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

04 Temmuz 2025, Cuma 18:53
04 Temmuz 2025, Cuma 18:53
Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Ali Muhyiddin el-Karadaği, birliğin Kudüs'ü ve işgal altındaki tüm Filistin topraklarını savunmak için bir "İslami Ekonomi ve Adalet İttifakı" kurma girişimini açıkladı.

Karadağii, El Cezire Net'e verdiği röportajda, Gazze ve Mescid-i Aksa'da yaşanan benzeri görülmemiş ihlallerin, siyonist işgalinin uluslararası güçsüzlük ve sessizliği istismar ederek Filistin davasını tasfiye etme ve Ortadoğu'da hegemonya projesini doğrudan ABD desteği ve koordinasyonuyla dayatma çabasının bir yansıması olduğunu belirtti.

Karadaği, Kudüs'ü ve işgal altındaki tüm Filistin topraklarını savunmak için bir "İslami Ekonomi ve Adalet İttifakı" kurma girişimini açıkladı ve bu konuda İslam ve Arap ülkelerine bir teklif sunduğunu ve projeyi görüşmek üzere bir dizi devlet başkanıyla bir toplantı beklediğini söyledi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Ali Muhyiddin el-Karadaği'nin, sorulan sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Mescid-i Aksa’yı savunmada âlimlerin rolü ne olmalı?

Âlimlerin görevi, halkı harekete geçirmek, bilinçlendirme ve seferberlik sağlamaktır. Daha önce de belirttiğim gibi, âlimler üç gruba ayrılır: Normalleşenler (yani işgali meşrulaştıranlar), susanlar ve harekete geçenler. İnşallah bizler, Dünya Âlimler Birliği bünyesinde bu üçüncü grupta yer alıyoruz; gücümüz yettiğince çaba gösteriyoruz.

Mescid-i Aksa’ya yönelik ihmali ve eksikliği nasıl telafi ederiz?

9 Ocak 2024’ten bu yana bu konuda bir teklif sundum. “Hılfu’l-Fudûl” adını verdiğim bir yapıyı, yani Bağlantısızlar Hareketi’ne benzer bir örgütü İslam dünyasına ve tüm dünyaya önerdim. Bu projeyi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Malezya Başbakanı’na ve diğer bazı liderlere sundum. Amaç, 120 ila 140 ülkenin temsilcilerinden oluşan bir ittifakla Filistin halkının haklarını savunmaktı. Bu teklifi bir buçuk yıldan uzun bir süre önce verdim; ama maalesef hâlâ bir yanıt gelmedi.

Kısa bir süre önce bu talebi daha da geliştirdim ve “İslami Ekonomik ve Adalet İttifakı” kurulmasını istedim. Bu alanda da bir proje sundum. İnşallah, bu projeyle ilgili olarak bazı devlet başkanlarıyla görüşmeyi bekliyoruz.

Şu anda işgalci devletin eli gerçekten çok uzun; her yere ulaşıyor ve kendisine karşı duranları yok ediyor. Bu projeyi sunduk; bu, ümmeti kurtaracak yegâne projedir. Asıl sorunumuz parçalanmışlık ve acziyettir.

Aksa’ya yönelik tehditlere karşı halk bilincini nasıl canlandırabiliriz?

Halk bilincini harekete geçirmemiz şart. Bu da dini yönüyle, Kur’an-ı Kerim ve sünnetin ortaya koyduklarıyla mümkündür. Önceki âlimlerimizin ve liderlerimizin bu konudaki uyarılarını da dikkate almalıyız. Bu hâlde kalırsak tamamen tükeniriz. Ne gücümüz kalır, ne de servetimize sahip çıkabiliriz. Üstümüze farklı adlar altında vergiler dayatılır. Bu yüzden halk bilincini mutlaka aktif hale getirmeliyiz. Hatta bu bilinci İslam ve Arap dünyasının liderlerine de taşımalıyız. Bu çabaları, tarihimizi ve mevcut gerçekliği de kullanarak değerlendirmeliyiz.

Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar Aksa için hangi somut adımları atabilir?

Bana göre somut adımlar, İslam ümmetini oluşturan gruplara göre ayrılır.

Devletler açısından: Gerçek bir ittifakın hayata geçirilmesi gerekir.

Âlimler açısından: Müslüman âlimlerin birliği sağlanmalı ve âlimler cemiyetlerinin rolleri etkinleştirilmelidir.

Halk açısından: Baskı araçları güçlendirilmeli, etkili ve organize gösteriler düzenlenmeli, hükümetlere ve büyükelçiliklere baskı uygulanmalıdır.

Tüm bu eylemler, açık ve görev dağılımı yapılmış stratejik bir plan çerçevesinde ele alınabilir.

Halk ve kurum desteği Aksa’ya Nasıl yönlendirilebilir?

Şüphesiz ki halk ve kurumsal desteği Aksa davasına yönlendirmek mümkündür. Bu da siyasi, diplomatik, ekonomik, hayır, eğitim ve gösteri temelli destekler dâhil olmak üzere çeşitli destek türlerini kapsayan kapsamlı bir strateji planıyla olur. Bu desteğin çapını genişletmeye gerçekten ihtiyacımız var.

Bu kritik aşamada İslam ümmeti, âlimler ve dini kurumlara ne mesaj veriyorsunuz?

Mesajım şudur: Bugün bizler, özellikle Filistin’de, varoluşsal bir tehdit ile karşı karşıyayız. Ey İslam ümmeti! Bu davanın sona ermesini kabul ediyor musunuz? Hazreti Ömer’in fethettiği, Hristiyanlarla anlaşma imzaladığı, ardından da Selahaddin Eyyubi’nin binlerce âlimin, komutanın ve mücahidin kanıyla yeniden fethettiği ilk kıblenizin sizden alınmasına razı mısınız? Bu birinci boyut.

İkinci olarak: İslami hassasiyetiniz nerede? Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor: “Müminler birbirini sevmede, birbirlerine merhamet etmede ve birbirlerini korumada bir beden gibidirler. Vücudun bir organı rahatsız olursa, diğer organları da uykusuzluk ve ateşle ona katılır.” Bizimle Filistin, bizimle Gazze arasında, işte böyle bir beden ilişkisi vardır.

Son olarak mesajımı İslam ümmetinin liderlerine yöneltiyorum: Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, eğer harekete geçmezseniz, savunmazsanız, gerçek bir şekilde birleşip ittifak oluşturmazsanız —ister askeri ister ekonomik anlamda— o zaman Ortadoğu’nun haritası fiilen değişecek ve bu değişikliğin ilk kurbanları sizler olacaksınız. Çünkü bu zalimlerin ne hak bildikleri var, ne merhamet. Onlar önce muhalifleri hedef alırlar, sonra susanları, ardından da hatta kendilerini destekleyenleri bile yok ederler. Çünkü onların karşısında durabilecek hiçbir güç ya da devletin var olmasına tahammülleri yoktur. (İLKHA)

Malatya'da kaporta dükkânının çatısında yangın paniği

Bakan Yumaklı Et ve Süt Kurumunun ithalat iddialarını yalanladı

Şanlıurfa’da iş yeri yangını kontrol altına alındı

Çermik’te velilerin üst geçit talebi: Çocuklarımız her gün ölümle burun buruna

Filistinli Esirler Kurumu: Siyonist rejim zindanlarında 98 Filistinlinin şehadeti sistematik işkenceyi kanıtlıyor

Batmanlıların çifte kabusu: Aylardır bitmeyen çamur ve yanmayan doğal gaz tepkisi!

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Çok miktarda esrar ele geçirildi

Batman–Beşiri karayolunda atın sürüklenmesi olayına inceleme başlatıldı

Bingöl Karlıova’da taksiciler yeniden hizmete başladı

Malatya'da uyuşturucu suçundan 1 kişi gözaltına alındı

Batman Valisi Canalp: Silah atölyelerini bitirdik, asayiş verileri en düşük seviyede

İzmir’de 23 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Adana'da "Bağımsız Aile Festivali" düzenlenecek

İşgalciler 200'ü aşkın Filistinliyi alıkoydu: Siyonist rejimden toplu sorgu ve işkence

Batman yurtlarında "Komşum Projesi" sürüyor

Üniversite öğrencileri Kur'an-ı Kerim öğreniyor

Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 10 düzensiz göçmen ile 3 insan kaçakçısı yakalandı

Batman'da maddi hasarlı trafik kazası

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinli çiftçilere saldırdı

Bakan Memişoğlu: Böcek ailesinin tedavisinde herhangi bir sorun tespit edilmedi

Bakan Tekin'den öğretmen atamalarıyla ilgili açıklama

Siirt’te motosiklet belediyeye ait otobüse çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Birleşmiş Milletler: Gazze'de son yağmur ve fırtınadan 17 bin aile etkilendi

Psikiyatri Uzmanı Türk: Bağımlılığı yenmede en büyük güç kararlılık ve ailedir

‘Bayğaralar’ suç örgütüne operasyon : 7 şüpheli tutuklandı

Mardin’de 10 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

SPK Teşkilat Yönetmeliği yenilendi

Soykırımcı netanyahuyu tutuklamaya hazır ülkeler

İşgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de bir anne ve çocuğu ağır yaralandı

Yazar Özmen’in “Bela ve Musibetler Neden Bizi Buluyor” kitabı çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da kaporta dükkânının çatısında yangın paniği

Bakan Yumaklı Et ve Süt Kurumunun ithalat iddialarını yalanladı

Şanlıurfa’da iş yeri yangını kontrol altına alındı

Çermik’te velilerin üst geçit talebi: Çocuklarımız her gün ölümle burun buruna

Filistinli Esirler Kurumu: Siyonist rejim zindanlarında 98 Filistinlinin şehadeti sistematik işkenceyi kanıtlıyor

Batmanlıların çifte kabusu: Aylardır bitmeyen çamur ve yanmayan doğal gaz tepkisi!

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Çok miktarda esrar ele geçirildi