• BIST 100

    9523,31%-1,41
  • DOLAR

    37,91% -0,08
  • EURO

    41,20% 0,44
  • GRAM ALTIN

    3809,57% 0,27
  • Ç. ALTIN

    6190,39% 1,97

Karahantepe’de insan heykeli bulundu

GÜNDEM 1.10.2023 15:30:16 0
Karahantepe’de insan heykeli bulundu

Karahantepe’de insan heykeli bulundu

Şanlıurfa’da geçmişi 12 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Karahantepe’deki kazı çalışmalarında bir insan heykeli bulundu.
Taş Tepeler içerisinde yer alan ve Göbeklitepe ile aynı dönemlerde yapıldığı tahmin edilen Karahantepe’deki kaz çalışmalarında bir insan heykeli bulundu. Açığa çıkarılan kısımları 2 metre 30 santimetre uzunluğunda olan heykelin yan tarafında ise bir akbaba ve tabakların olduğu gözlendi. Heykelin oturur vaziyette olduğunu ve ayak kısımlarının halen toprak altından çıkartılmadığını belirten Karahantepe ve Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yapıdaki nihai tablonun gelecek yıl yapılacak kazılarla ortaya çıkacağını belirtti. Heykele gömülmeden önce kısmen zarar verildiğini söyleyen Karul, “Sezon sonuna geldik. Burada daha önceki yapılara benzer bir özel yapı, kamusal yapı ortaya çıkarttık. Bu kamusal yapının içerisindeki heykeller, taş tabaklar vesaire, dağılımı bu binanın diğerleri gibi bilinçli olarak gömüldüğünü bize gösteriyor. Gömülmeden önce de kısmen tahrip edildiğini anlıyoruz. Dolaysıyla bu gömülme işlemi arkeologların o buluntuları özgün konumlarında bulma fırsatı veriyor. Bu eserlerden bir tanesi bir insan heykeli. Yaklaşık 2 metre 30 santimetre boyutunda ama tam ayak kısmını açmış değiliz. Dolayısıyla biraz daha uzun olabilir. Heykel oturur pozisyonda ve oran olarak bir insan boyutundan biraz daha büyük. Ön yüzde kaburgaları gözüküyor. Yan cephesinde de ellerinin kabartmayla biçimlendirildiğini görüyoruz. Elleri ön tarafa, belinin altından fallusunu tutar şekilde betimlenmiş. Bunun hemen yanında bir akbaba heykeli duvarın içerisine yerleştirilmiş. Yanında da taş tabaklar konumlandırılmış. Dolayısıyla bu buluntu grubu yapının bu kesiminin geri kalandan farklı bir anlam ifade ettiğini gösteriyor ama kazıları henüz yeni bitiriyoruz bu alanda. Heykelin bilinçli olarak kırıldığını görüyoruz ki bu diğer, daha önceki buluntularımızda da söz konusu. Kırma işlemi heykel ayaktayken gerçekleştirildiğinden dolayı bu parçalar alanın farklı yerlerine dağılmış olabiliyor. Kazı sırasında biz alan içerisinden çıkan bütün taşları bir yerde biriktiriyoruz ve şimdi yavaş yavaş bu parçaları buldukça heykelin tümlenmesini gerçekleştireceğiz ama sonuçta burada yaklaşık 20 metre çapında bir binanın olduğunu, bu binanın içerisinin insan ve hayvan heykelleriyle donatılı olduğunu gördük. Yine bu binanın etrafında da dörtken planlı çok sayıda odanın yerleştirildiğini açığa çıkarttık. Nihai tabloyu gelecek yıl yapacağımız çalışmalarda daha net göreceğiz” diye konuştu.
Öte yandan bu sezon sona yaklaşılan kazı çalışmalarındaki hassasiyet de dikkatlerden kaçmadı. Uzman ekip gözetiminde sürdürülen çalışmalar iğne ile kuyu kazar gibi sürdürülüyor.

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

BM, işgal kuvvetlerinin Refah'ta 14 insani yardım görevlisini infaz etmesini kınadı

Malatya'da boykot çağrılarına karşı "indirim" uygulaması

Rusya: Ukrayna krizinin temel nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışacağız

Küçük çocuklar, bayram harçlıklarını Gazze için bağışladı

İşgalciler yine sivilleri bombaladı: 19 şehid

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı medrese şehitlerini kabirleri başında andı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ