-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Karanfil: Mukabele geleneğiyle Kur’an ile meşgul olmak kalplerimizi temizler
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Medrese âlimi ve uzman vaiz Mehmet Fatih Karanfil, Ramazan ayında Müslümanların mümkün olduğunca dünya işlerini azaltıp Kur’an ile meşgul olması gerektiğini vurguladı.
Ramazan ayı, Müslümanlar için ibadet ve Kur’an’a yönelme zamanıdır. Bu dönemde mukabele geleneği çerçevesinde Kur’an-ı Kerim'i karşılıklı okumak, hem Peygamber Efendimiz’in sünnetini yaşatmak hem de kalplerin pasını temizlemek açısından büyük önem taşıyor.
Vaiz Karanfil, Ramazan ayında camilerde sürdürülen mukabele geleneğinin Peygamber Efendimiz ile Cebrail Aleyhisselam’ın Kur’an’ı karşılıklı okumasına dayandığını belirtti. Karanfil, Müslümanların Ramazan ayında dünya işlerini azaltıp Kur’an ile daha çok meşgul olması gerektiğini söyledi.
Mukabele ve rivayetin dayanağı
Mukabele dayanağının Hz. Aişe’den rivayet edilen bir olay olduğunu aktaran Karanfil, şöyle konuştu:
“Fatıma bint Muhammed, Peygamber Efendimiz’in yanına geldi. Yürüyüşü aynen babası gibi idi. Onun gibi yürüyordu. Peygamber Efendimiz onu sağ yanına oturttu ve kulağına eğilerek bir şey söyledi. Kulağına bir şey söyledikten sonra Hz. Fatıma ağlamaya başladı. Hz. Aişe Annemiz sordu: ‘Niçin ağlıyorsun?’ Hz. Fatıma bir şey söylemedi. Peygamber Efendimiz kızının ağladığını görünce tekrar kulağına eğildi ve bir şey daha söyledi. Bu sefer Hz. Fatıma gülmeye başladı. Hz. Aişe Annemiz şöyle dedi: ‘Bu kadar hızlı bir hüzünden sonra gelen böyle hızlı bir sevinci ilk defa görüyorum.’ Yine sordu: ‘Niçin ağladın?’ Hz. Fatıma şöyle dedi: ‘Ben asla Peygamber Efendimiz’in sırrını ifşa edecek değilim.’”
Peygamber Efendimiz’in Hz. Fatıma’ya söylediği söz
Karanfil, Peygamber Efendimiz vefat ettikten sonra Hz. Aişe’nin Hz. Fatıma’ya gelerek gerçeği sorduğunu aktardı:
“Hz. Fatıma şöyle cevap verdi: ‘İlk kulağıma eğildiğinde şöyle dedi: Cebrail her sene Ramazan ayında gelir, Kur’an’ı birbirimize arz ederdik. Yani mukabele şeklinde karşılıklı okurduk. Fakat her sene bunu bir defa yapardık. Bu sene iki defa yaptık. Bu, benim Refîk-i A‘lâ’ya gideceğime, yani vefat edeceğime bir işarettir. Benim ardından ailemden bana ilk kavuşacak olan da sensin ey Fatıma.’ Bunu duyunca ağladım. Benim ağladığımı görünce tekrar kulağıma eğildi ve şöyle dedi: ‘Ey Fatıma! Sen kıyamet gününde cennetteki bütün kadınların efendisi olacaksın.’ Bunu duyunca sevindim ve güldüm.”
Karanfil, “İşte mukabele geleneği buradan gelmektedir. Peygamber Efendimiz ile Cebrail Aleyhisselam’ın Kur’an’ı karşılıklı okumalarına mukabele denir.” dedi.
Hadislerde mukabele geleneği
Mukabele geleneğine işaret eden bir diğer rivayetin Abdullah ibn Abbas tarafından aktarıldığını belirten Karanfil, “Peygamber Efendimiz insanların en cömerti idi. Özellikle Ramazan ayında Cebrail Aleyhisselam ile karşılaştığında daha da cömert olurdu. Onun cömertliği esen rüzgârdan bile fazlaydı. Cebrail Aleyhisselam ile karşılaştıklarında Kur’an-ı Kerim’i birbirlerine karşılıklı okurlardı. Bu hadiste de mukabeleye işaret vardır.” dedi.
Osmanlı’dan günümüze mukabele
Karanfil, mukabele geleneğinin bugünkü şeklinin büyük ölçüde Osmanlı İmparatorluğu döneminde sistemli hale geldiğini ve o dönemde İslam dünyasında yaygın olarak okunduğunu aktardı. Bugün Türkiye ve Balkanlar’da mukabele geleneğinin devam ettiğini ifade eden Karanfil, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz de her sene Ramazan ayında mukabele okuyoruz. Muhammed ibn İdris eş-Şafii’nin her Ramazan ayında günde iki hatim yaptığı rivayet edilir. Gece gündüz Kur’an okurdu. Sahabe-i kiramdan gelen sünnet de budur: İnsan Ramazan’da mümkün olduğu kadar dünya işlerini azaltıp Kur’an ile meşgul olmalıdır. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: ‘Kalpler de demirin paslandığı gibi paslanır. Onun cilası Kur’an tilavetidir.’ Yani Kur’an okumaktır. İnşallah bu ayda kalplerimizin pasını Kur’an ile gidereceğiz. Camide oturup Kur’an ile meşgul olacağız. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: ‘Ümmetimin amelleri bana arz edildi. Bu ameller arasında Kur’an’ı öğrenip de sonradan unutan kimseden daha büyük bir günah görmedim.’ Bu sebeple eğer Kur’an-ı Kerim’i unutmuşsak, özellikle bu Ramazan ayında bu eksikliğimizi inşallah gidermeye çalışacağız.”(İLKHA)
Katar ve Mısır’dan kritik zirve: Bölgesel gerilim masada
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin evine bombalı saldırı
5G kullanmak için ne gerekli?
Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı
Ülke genelinde kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto
Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı
İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi
ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü
Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Yükleniyor







