• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, "Kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir" dedi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber özellikle sıcakların etkisiyle kişilerde insensible kayıplar denilen hissedilmeyen kayıplar meydana gelmekte olduğunu söyledi. Kişilerde aşırı miktarda terleme ve sıvı kaybı meydana gelmekte olduğunu ifade eden Dr. Kayan, özellikle tansiyon hastalarında bu sıvı kaybının meydana gelmesi almış oldukları anti-hipertansif ilaçların etkisiyle de tansiyonların çok fazla düşmesine neden olmakta olduğunu dile getirdi.
Özellikle tansiyon hastalarının günlük en az 2,5 litre su tüketmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Kayan, “Yine kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz yani idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle yazla beraber sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ile beraber ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle bu diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Gün içerisinde güneşin en yoğun olduğu vakitte dışarı çıkılmamasını tavsiye eden Dr. Kayan, “Nitekim özellikle sabahleyin saat 10.00’dan sonra öğleden sonra da saat 16.00’ya kadar aşırı sıcaklarda vatandaşların dışarı çıkmaması, direk güneşe maruz kalmaması olmazsa olmaz şartlarımızdan biridir. Çok elzemse, çıkmaları gerekiyorsa bir şemsiye gibi bir koruyucu materyalin kullanmasını önermekteyiz. Özellikle kalp sağlığı açısından baktığımızda yaşlı popülasyonda herhangi bir kalp hastalığı olmasa dahi sabah saat 10.00’dan sonra öğleden sonra saat 16.00’ya kadar direk güneş ışınlarına maruz kalmamasını önermekteyiz. Çünkü bu ciddi sıvı kayıpları kişilerde tansiyon düşüklüğüne neden olup gözlerde kararma, baş dönmesi ve hatta bayılmalara kadar neden olabilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Kayan, şunları kaydetti:
“Bu açıdan yaşlı popülasyonun, yaşlı vatandaşlarımızın mümkün mertebe sıcağın keskinliğine maruz kalmamaları lazım. Aşırı sıcakların kalp krizine neden olduğuna dair bir veri yok. Özellikle kalp krizlerini biz daha çok sonbahar ve kış mevsimlerinde görmekteyiz. Ama sıcakların direkt kalp krizini tetikleyici bir faktör olduğu söylenemez.”

Umut Kervanı, yılın ilk ayında Bursa'da yüzlerce aileye umut oldu

“Gündemimiz Kudüs olsun” yürüyüşü

Aslanca: İnşaat sektörü zorlu süreçten geçiyor, firmalar daha temkinli hareket ediyor

Çad: Hızlı Destek Kuvvetleri sınırımızı ihlal ederek 7 askerimizi öldürdü

DMM: Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere karşı hasmane bir tutum sergilediği iddiaları asılsız

"Gazze halkı dimdik ayakta ve ümmetten her türlü desteği hak etmektedir"

Samsun Valiliği’nden buzlanma, don ve kar yağışı uyarısı

Durmaz: Kudüs ve Gazze insanlığın vicdan sınavıdır

Vali Gül’den öldürülen gencin ailesine taziye ziyareti

Şanlıurfa’da 13 bin 790 TOKİ konutu için kura tarihi belli oldu

Siyonist işgalciler 14 yaşındaki çocuğu şehit etti

Umut Kervanı Şanlıurfa’dan yetim ve öksüz çocuklara döner ve pizza ikramı

Bolu’da minibüs ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 9 yaralı

ABD'de göçmen karşıtı söylem artarken Yahudilere çifte standart

C vitamini hastalık başladıktan sonra mucize değil

Gaziantepli gençler: Kudüs ilk kıblemizdir

Binlerce Faslı Gazze için meydanlarda: Normalleşmeye açık ret

Sanayi alanları yüzde 37 büyüyor

Bakan Kurum, Malatya’da 9 bin 659 konutun kura çekiminde konuştu

102 milyon dolarlık dev yatırım neden çürümeye terk edildi? Siirt’teki fabrika 4 yıldır kapalı

Gaziantep Peygamber Sevdalıları Dernek Başkanı Yaçin: Kudüs ümmetin izzet yoludur

Erzurum’da kereste fabrikasında patlama: 5 yaralı

Filistin Kızılayı, Gazze'de çocuklar için aşılama kampanyası başlattı

Gazze Uluslararası İstikrar Gücü komutanlığına getirilen General Jasper Jeffers kim?

Evde Bakım Yardımı’nda yeni düzenleme

Burak Gross 5. Yılını Büyük İndirimlerle Kutluyor

Acil durumlarda ilk yardım uygulayan kişilerin yaygın olarak yaptığı hatalar

Doç. Dr. Özgen: Serviks kanseri düzenli tarama ve aşı ile önlenebilir

TOKİ Konya kura tarihi güncellendi

Batı Şeria'da devam eden baskın ve alıkoymalar

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umut Kervanı, yılın ilk ayında Bursa'da yüzlerce aileye umut oldu

“Gündemimiz Kudüs olsun” yürüyüşü

Aslanca: İnşaat sektörü zorlu süreçten geçiyor, firmalar daha temkinli hareket ediyor

Çad: Hızlı Destek Kuvvetleri sınırımızı ihlal ederek 7 askerimizi öldürdü

DMM: Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere karşı hasmane bir tutum sergilediği iddiaları asılsız

"Gazze halkı dimdik ayakta ve ümmetten her türlü desteği hak etmektedir"

Samsun Valiliği’nden buzlanma, don ve kar yağışı uyarısı