• BIST 100

    15999,14%1,19
  • DOLAR

    43,99% 0,09
  • EURO

    51,14% -0,11
  • GRAM ALTIN

    7305,88% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Karpuzun tarladaki fiyatı 2,5 TL'ye düştü, üretici zararına satış yapıyor

11 Temmuz 2025, Cuma 15:08
11 Temmuz 2025, Cuma 15:08
Karpuzun tarladaki fiyatı 2,5 TL
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tarımda artan maliyetler ve düşük ürün fiyatları çiftçiyi iflasın eşiğine getirdi. Diyarbakır'da üretim yapan çiftçiler, karpuz başta olmak üzere domates, biber ve soğan gibi ürünlerini maliyetinin altında satmak zorunda kaldığını ifade etti.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde tarım işiyle uğraşan çiftçiler, artan girdi maliyetlerine rağmen ürünlerini satamadıklarını belirtti. Bölgenin önemli ürünlerinden karpuzun hasadı devam ederken, tarladaki fiyatı 2,5 TL'ye kadar düştü.

Diyarbakır'ın önemli tarım ürünlerinden olan karpuzun hasadı devam ediyor. Artan girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları nedeniyle büyük zarar ettiğini belirten karpuz üreticileri, yetkililerden destek talebinde bulundu.

Girdi maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını kaydeden üreticiler, tüm ağır masraflara rağmen ürünlerini satamadıklarını vurguladı.

Abdulkadir Özbahçeci

"Çiftçiler olarak iflasın eşiğine geldik"

Tarımda girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade eden karpuz üreticisi Abdulkadir Özbahçeci, ürünlerinin ağır masraflara rağmen alıcı bulamaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını vurguladı.

Özbahçeci, "500 dönüme yakın karpuz ektim ama satılmıyor. Hepimiz iflas ettik. Geçen yıl da böyleydi; bütün mahsulümüz tarlada kalmıştı. Bir önceki yıl Bingöl'de ektiğimiz karpuzun kilosunu 1 TL'den veriyorduk. Dönüm başı 30 bin TL masrafımız oldu ama 15 bin TL kazancımız yok. İhracat yok, karpuz satılmıyor. Bu yıl karpuz çok fazla üretildi. Masraflar çok ağır. Gübrenin tonu 26 bin, mazotun litresi 50 TL'yi geçmiş durumda. Masraflar bu kadar ağır olmasına rağmen ürünlerimiz satılmıyor." dedi.

"Çiftçi ürününü maliyetine bile satamıyor"

Yalnızca karpuzun değil, domates, biber ve patates gibi birçok ürünün de fiyatlarının çok düşük olduğunu söyleyen Özbahçeci, "Bölgede binlerce dönüm soğan tarlada kaldı. Geçen yıl zararımız vardı ama bu kadar ağır değildi. Bu yıl artan masraflardan dolayı zararımız daha da büyüdü. Geçen yıl 16 bine aldığımız gübreyi bu yıl 26 bine alıyoruz. Karpuz fidesini geçen yıl 16 TL'ye almıştık, bu yıl 30 TL'den aldık. Sera naylonunun tonunu geçen yıl 45 bin TL'ye alırken bu yıl 80 bin TL'ye yükseldi. Damlama sulamada kullandığımız hortumları da bu sene iki katı fiyata aldık. Sadece ben değil, çiftçilerin çoğu iflasın eşiğinde. Ben iflas ettim, bari ihracat olsun da diğer çiftçilerin yüzü gülsün." ifadelerini kullandı.

Özbahçeci, "650 dönüme yakın buğday ve arpa ektiğim tarladan sadece 26 dönümünü biçebildim. Kuraklıktan dolayı arpa ve buğday bu sene verim vermedi. Devlet karpuza destek vermiyor. Bu bölgede de kimin tarlasını icara aldıysak, ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) vermiyorlar. Karpuzun tarladaki kilosunu 2,5 TL'ye veriyoruz. Bunun 50 kuruşu yükleme parası. Dönüm başı en az 15 bin TL zararımız var. Toplamda yaklaşık 3 milyon TL'ye yakın zararım var." şeklinde konuştu.

Salih Özbahçeci

"Karpuz para etmiyor, üretici zararına satış yapıyor"

Aynı bölgede üretim yapan Salih Özbahçeci ise karpuz fiyatlarının 3,5 TL seviyesinde olduğunu, ancak giderlerin çok yüksek olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu yıl karpuz fiyatları düşük. 3,5 TL'ye satıyoruz ama bir milyon su maliyeti, 2,5 milyon kira ücreti, 1,5 milyon TL de ilaç parası var. Şu an cepten yiyoruz. Karpuzun tanesini 10 TL'den veriyoruz ama yine de kurtarmıyor." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran Hürmüz Boğazında ABD tankerini vurdu

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Makedonya’da

Alan şefi üyeye artırımlı ek ders kararı

İzmir'de kayıp vatandaş termal drone ile bulundu

İnsan beynini anlamaya bir adım daha

Telefonunuz sandığınızdan daha tehlikeli: İran'a saldırıda görünmeyen cephe

Malatya'da yetimler iyilik sofrasında buluştu

Battalgazi'de yetim çocuklarla iftar buluşması

Batman'da anaokulu öğrencilerine akran zorbalığı ve sağlıklı beslenme eğitimi

Palandöken: Akaryakıtta eşel mobil sisteminin yeniden uygulanması piyasayı rahatlatacak

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 6 kişi tutuklandı

MSB: Türkiye-İran hudutlarında olağan dışı hareketlilik yok

Batman'da kadınlar tezhip sanatını öğreniyor

Kız öğrenci yurdunda Ramazana özel manevi programlar

Wall Street Journal: İran'a karşı savaş uzarsa ABD'nin mühimmatı yetmeyebilir

Batman Garı'nda tatbikat yapıldı

Yeşilyurt'ta bir taziye evi daha inşa edilecek

Bursa’da uyuşturucu operasyonunda binlerce sentetik hap ele geçirildi

Batılı ülkeler Orta Doğu'dan vatandaşlarını tahliye ediyor

Sanayiden yayılan karbondioksit gazını azaltacak proje geliştiriliyor

Doç. Dr. Aslaner: Kanserde erken teşhis için vücudun verdiği sinyallere dikkat edilmeli

İş dünyasından savaş uyarısı: Hürmüz Boğazı küresel ekonomiyi olumsuz etkileyecek

YÖK ile AFAD arasında afete hazırlık protokolü imzalandı

Dışişleri Bakanlığı’ndan Ege Adaları açıklaması

İran’dan Nahçıvan’a saldırı iddiası

Müslümanlar Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya giremiyor

Açık Öğretim Okulları e-Sınav giriş belgeleri erişime açıldı

Gaziantep'te sazangiller için av yasağı başladı

Bilimsel araştırmalara göre hafıza geliştirmenin en etkili yöntemleri

Freni patlayan kamyon eve çarparak durabildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Hürmüz Boğazında ABD tankerini vurdu

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Makedonya’da

Alan şefi üyeye artırımlı ek ders kararı

İzmir'de kayıp vatandaş termal drone ile bulundu

İnsan beynini anlamaya bir adım daha

Telefonunuz sandığınızdan daha tehlikeli: İran'a saldırıda görünmeyen cephe

Malatya'da yetimler iyilik sofrasında buluştu