• BIST 100

    10609,37%-0,06
  • DOLAR

    40,42% 0,10
  • EURO

    47,29% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4418,92% 0,18
  • Ç. ALTIN

    7046,59% 0,65

Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?

21 Ocak 2025, Salı 07:58
21 Ocak 2025, Salı 07:58
Kartalkaya
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, Bolu'da onlarca kişinin ölümüne neden olan otel yangınına ilişkin, “Bu tür binalarda yangın yükünün doğru hesaplanması, buna uygun önlemlerin alınması ve gerekli izinlerin bu doğrultuda verilmesi gerekir. Ne yazık ki, mevcut du

Oteller, hastaneler, üniversiteler ve okullar gibi toplu halde insanların bulunduğu yerlerde dış cephelerin, özellikle yangına uzun süre dayanabilen malzemelerden yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Rüştü Uçan, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde en az 66 kişinin ölümüne ve 51 kişinin yaralanmasına neden olan yangını değerlendirdi.

Bu tür binalarda yangın yükü doğru hesaplanmalı!

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, toplum olarak yangınla ilgili yeterli tecrübenin olmadığına işaret ederek, “Yangın sırasında insan psikolojisiyle hızlı ve düşünmeden kararlar alınabiliyor. Atlama gibi durumlar olabiliyor. Ancak bu durum tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Oda eğer yangın alanından uzaksa, kapının altını ıslak havluyla kapatıp, pencereden işaret vererek tahliye ekiplerini beklemek daha güvenli bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, yangın odaya sirayet etmişse maalesef seçenekler oldukça sınırlı hale geliyor. Bu tür binalarda yangın yükünün doğru hesaplanması, buna uygun önlemlerin alınması ve gerekli izinlerin bu doğrultuda verilmesi gerekir. Ne yazık ki, mevcut durumda bu kriterlerin yeterince sağlanmadığı görülüyor.” dedi.

Güvenlik önlemleri büyük önem taşıyor!

“Oteller, okullar, hastaneler gibi toplu halde insanların bulunduğu binaların mutlaka itfaiye tarafından tahliye planlarına uygun şekilde projelendirilmesi ve bu projelerin onaylanmış olması gerekir. Bu tür yerlerde çok sayıda insan bir arada bulunabiliyor ve böyle durumlarda güvenlik önlemleri büyük önem taşıyor.” diyen Uçan, yangının, başlangıç noktasından çok kısa bir süre içinde çatıya kadar ulaşarak hızla büyüdüğünü söyledi.

Binanın arkasına ulaşılamaması büyük bir problem

Bu tür mekanlarda kullanılan dış malzemelerin yanmaz özellikte olması, yangının yayılmasını önlemede kritik bir rol oynadığını da kaydeden Dr Uçan, şöyle devam etti:

“Yangının hızlı yayılmasının sebebi şu; normal bir yangının kimyasında, yanma sırasında hava ısınıyor ve ısınan hava yukarı doğru hareket ediyor. Bu sıcak hava, enerjisiyle birlikte yükselerek yanıcı olan her şeyi birkaç dakika içinde tutuşturabiliyor. Burada kullanılan malzeme de ahşap. Ahşap malzemeler için yanmayı tamamen önlemek mümkün olmasa da geciktirmek için çeşitli yöntemler uygulanabiliyor. Ancak burada bu önlemler alınmamış gibi görünüyor. Binalar da oldukça eski yapılar. Kaçış nasıl yapılmış? Yangından kurtulmayla ilgili ne tür önlemler alınmış? Onları da bilemiyoruz. Binanın arkasına ulaşılamaması büyük bir problem. Proje neye göre yapılmış? O projede bunun da önleminin alınmış olması lazımdı.”

İtfaiye gelene kadar neler yapılmalı?

İtfaiye gelene kadar nasıl davranılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Eğer odanızda yangın başlamamışsa, öncelikle odanın perdelerini sökün ve halıları geriye doğru iterek yangının ilerlemesini engelleyin. Oda kapınızın altını ıslak bir bez veya havluyla kapatarak duman girişini önleyin. Daha sonra pencereye çıkarak yardım işareti verin ve tahliye için bekleyin. Unutmayın, 3 metreden daha fazla yükseklikten düşme durumunda ölüm riski artabilir; bu nedenle yüksekten atlamadan önce dikkatli olun ve en son çare olarak değerlendirin. Ayrıca, bu ve benzeri bölgelerde en az iki araçlık bir itfaiye ekibi bulundurulmalı ve oteller bu konuda gerekli tedbirleri almalıdır. Bölgede 2 araçlık itfaiye ekibini otel ve ya oteller desteklemelidir.” diye konuştu.

Binanın arkasına ulaşmak için önceden bir çalışma yapılmış olmalı

Yeni binalarda bazen süslü bir giriş yapmak adına itfaiye giriş yüksekliğinden daha alçak girişler yapıldığına vurgu yapan Uçan, “Bu kesinlikle olmamalı. İtfaiye ekipleri geldiğinde bu tür düşük girişler, müdahaleyi zorlaştırıyor. Oradan giremediklerinde, o alanı kırıp geçmek oldukça zaman alabilir ve güç olabilir. Yangın durumunda, binanın arkasına ulaşmak için önceden bir çalışma yapılmış ve uygun yollar oluşturulmuş olmalı. Ancak şu an orada kar olabilir, yol olmayabilir ya da yamaç nedeniyle erişim mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlar önceden planlanmalı ve çözümler üretilmelidir.” şeklinde konuştu.

İnsanları, yangın ve afet anlarında ne yapacakları konusunda bilinçlendirmek çok önemli

Bu tür yangınlarda ateş çok hızlı yayıldığı için "Çantamı alayım, cüzdanımı alayım?" gibi düşüncelere girilmemesi gerektiğini, "Tahliye edin!" dendiği anda hemen tahliye olunması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Bu konuda insanlar bazen yanlış bir karar verebiliyor. ‘Cüzdanım kaldı, alayım’ diye gidip, bu esnada boğulup hayatını kaybedebilirler. Buna da dikkat edilmesi gerekiyor. İnsanları, yangın ve afet anlarında ne yapacakları konusunda bilinçlendirmek çok önemli. Ne yazık ki, bu konuda henüz yeterince bilinçli değiliz.” dedi.

Dış cepheler, yangına uzun süre dayanabilen malzemelerden yapılmalı

Otomatik söndürme sistemlerinin kurulmuş olması gerektiğine dikkat çeken Uçan, “Ayrıca, oteller, hastaneler, üniversiteler, okullar gibi toplu şekilde insanların bulunduğu yerlerde dış cephelerin, özellikle yangına uzun süre dayanabilen malzemelerden yapılması gerekiyor.” ifadesinde bulundu.

Güvenliği sağlayamayan binaların 300 ya da 500 kişiyi barındırması engellenmeli

Yangın söndürme sistemlerinin var olduğunu dile getiren Uçan, “Bu teknolojik sistemler, itfaiye gelmeden önce yangını söndürebilir. Bu tür sistemler kullanılabilir çünkü burada çok sayıda ölüm riski söz konusu olabilir. Ayrıca, binanın projesi ve kaçış yolları önceden kontrol edilmelidir. İtfaiye tarafından bir kez kontrol edildikten sonra bırakılmamalıdır. Yılda en az bir kez bu kontroller yapılmalıdır. Gerekirse, güvenliği sağlayamayan binaların 300 ya da 500 kişiyi barındırmasının engellenmesi gerekir.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Batman'daki STK'lardan Gazze için davet: Mazlum Gazze'mize sessiz kalmayalım!

"Ekranı Kapat, Çevreni Keşfet" sloganıyla çocuklar dijital bağımlılıktan korunuyor

HÜDA PAR'dan oğlunu uyuşturucuya kurban veren acılı anneye ziyaret

Bakanlıktan Yalova Belediyesine 1,3 milyon TL çevre cezası

Mardin’de evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

Deprem bölgesindeki çocuklar için hizmete giren gezici mobil Kur'an kursunun ilk durağı Malatya oldu

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçın: Uyuşturucu bataklığından kurtuluş için mücadelemiz sürecek

PDR Uzmanı Özçelik: Yanlış meslek seçimi telafisi zor pişmanlıklar doğurabilir

Yanan bağ evi kullanılmaz hale geldi

Kassam Tugayları, Deyr el-Belah'ta siyonist rejime ait zırhlı aracı vurdu

Başıboş köpekler vatandaşı tedirgin ediyor: Can güvenliğimiz tehlikede

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu ve katliam şebekesi Hitler'i geride bıraktı

Memur-Sen'den DEM'li Belediyelere çağrı: Bu iklimin gereği olarak mağduriyetleri giderin

Açlık Gazze'de çocukları vurmaya devam ediyor: 3 günde 21 çocuk şehit oldu

Zonguldak’ta maden ocağında göçük: 5 işçi metan gazından etkilendi

WHO: israil Deyr el-Belah'taki merkezlerimizi vurdu, personelimizi gözaltına aldı

Siyonist rejim sözde Genelkurmay Başkanı Zamir: Gazze'de ağır bedeller ödüyoruz

Şanlıurfa’da yılan paniği: Evin bahçesinde görüldü

UNRWA: Gazze'de mayıs ayından bu yana bin kişi açlıktan öldü

Yatılı Kur'an kursu öğrencileri çeşitli etkinliklerle eğlenceli vakit geçirdi

Yurt içinde ikamet eden 10 milyon 750 bin kişi seyahate çıktı

İran Kızılayı'nın Gazze’ye insani yardım ulaştırma çabaları

Bursa’da silahlı suç çetesine operasyon: 19 gözaltı

Yahudileştirme projesi: İşgalci siyonistler, Filistinlilerle beraber kültürlerini de yok ediyor

Siirt kırsalına 2 yılda 264 projeyle 250 milyon TL’lik altyapı yatırımı

Şeyh Kettânî: Ebu Ubeyde'nin açıklaması yüreğimizi parçaladı

Şanlıurfa’da sıcak hava ve yüksek faturalar vatandaşı bunaltıyor

Batman Valiliği'nden uyuşturucuyla mücadele toplantısı

Eğitim uçağının düştüğü Bangladeş'te ölü sayısı 27'ye yükseldi

Şanlıurfa’da afet ve acil durum tatbikatı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'daki STK'lardan Gazze için davet: Mazlum Gazze'mize sessiz kalmayalım!

"Ekranı Kapat, Çevreni Keşfet" sloganıyla çocuklar dijital bağımlılıktan korunuyor

HÜDA PAR'dan oğlunu uyuşturucuya kurban veren acılı anneye ziyaret

Bakanlıktan Yalova Belediyesine 1,3 milyon TL çevre cezası

Mardin’de evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

Deprem bölgesindeki çocuklar için hizmete giren gezici mobil Kur'an kursunun ilk durağı Malatya oldu

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçın: Uyuşturucu bataklığından kurtuluş için mücadelemiz sürecek