DÜNYA 1.05.2025 14:22:39 0

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor
Haberi Sesli Oku

HAMAS, Filistinli esir Hasan Selame’nin, işgal zindanındaki tecrit hücrelerinde sistematik işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti.

HAMAS'tan yapılan açıklamaya göre, 54 yaşındaki Hasan Selame, son iki ay içinde altı kez fiziksel saldırıya uğradı.

Bu saldırılar, onun fiziksel ve psikolojik direncini kırmayı hedefleyen sistematik bir cezalandırma politikasının parçası olarak nitelendiriliyor.

Ayrıca, kasıtlı olarak aç bırakıldığı ve bunun sonucunda bedeninin zayıf düştüğü, kilosunun 62 kilograma kadar düştüğü belirtildi. Bu durum, sağlık durumunun ciddi şekilde kötüleştiğine işaret ediyor.

Bilinçli tıbbi ihmal

Açıklamaya göre Selame, dişlerini kaybetti ve görme yetisi ciddi ölçüde zayıfladı. Kendisine gözlük temin edilmesinin kasıtlı olarak engellendiği ifade ediliyor. Bu uygulama, esirlerin sağlık hakkını garanti altına alan uluslararası standartların açık bir ihlali olarak değerlendiriliyor.
Hasan Selame kimdir?

Hasan Selame, 1971 yılında Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus şehrinde doğdu.
Birinci İntifada sırasında ön plana çıktı ve HAMAS'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugaylarının önde gelen komutanlarından biri oldu.
1996 yılında işgal kuvvetleri tarafından esir alındı. Selame, işgal kuvvetlerine karşı yürüttüğü direniş operasyonları nedeniyle işgal rejimince 48 kez müebbet hapse çarptırıldı.
2011 yılında gerçekleşen "Esirlere Vefa" (Wafaa al-Ahrar) takas anlaşmasında serbest bırakılması reddedildi.

Genişleyen hak ihlalleri bağlamı

Hasan Selame’ye yönelik bu işkenceler, işgal rejiminin 7 Ekim 2023’te Gazze’ye başlattığı saldırıdan bu yana işgal zindanlarındaki Filistinli esirlere yönelik benzeri görülmemiş baskı politikalarıyla aynı zamana denk geliyor.

Filistin Esirler Kulübü, saldırıların başlamasından bu yana 65 esirin hapislerde şehit olduğunu açıkladı. Bu ölümlerin nedenleri arasında kötü koşullar, işkence, kötü muamele, yiyecek ve sağlık hizmetlerinden yoksun bırakılma yer alıyor.

Nisan 2025 başı itibarıyla işgal hapishanelerindeki Filistinli esir sayısı 9 bin 900’ü aşmış durumda. Bunlar arasında yaklaşık 400 çocuk ve 27 kadın da bulunuyor.
Hak savunucuları, Hasan Selame’nin maruz kaldığı uygulamaları, siyonist rejimin Filistinli esirlere karşı yürüttüğü "kurumsal bir intikam politikası" olarak nitelendiriyor.
Uluslararası toplumun sessizliği ve BM kurumlarının bu ihlalleri durdurmakta yetersiz kalması da eleştiri konusu.
Gözlemciler, bu suçların uluslararası kamuoyu tarafından görmezden gelinmesinin, özellikle ABD’nin siyasi ve askeri desteğiyle, işgale cezasızlık politikasını daha da pekiştirdiğini ve binlerce esirin hayatını tehdit ettiğini belirtiyor. (İLKHA)

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Yükleniyor