• BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,35% 0,02
  • EURO

    51,25% -0,04
  • GRAM ALTIN

    6279,42% -2,22
  • Ç. ALTIN

    10614,40% -3,08

Katledilen 5 Irak Kürdistan vatandaşının mahkeme kararı açıklandı

14 Kasım 2024, Perşembe 21:25
14 Kasım 2024, Perşembe 21:25
Katledilen 5 Irak Kürdistan vatandaşının mahkeme kararı açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin’de araçlarına pusu kurulması sonucu 5 Irak Kürdistanı vatandaşının katledilmesi olayına ilişkin 4 kişinin yargılandığı dava sonuçlandı. 2 sanığa 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

19 Ocak’ta gece saatlerinde Merkez Artuklu-Nusaybin karayolunun Yeniköy mevkiinde pusuya düşürülen bir araçta bulunan 3’ü kadın 5 kişi, silahlı saldırıya uğramıştı.

Saldırı sonrası Irak Kürdistanı’ndan Hıdreen Abdullah Salih, Waheda Haedar Jasim, Abdullah Saleh Mustafa, Chiman Shaheen Khalid ve Ahmed Jalaladeen İbrahim hayatını kaybetmişti.

Olaya ilişkin açılan davada 6’ncı kez ertelen mahkeme, nihai kararı açıkladı.

Verilen kararda; Abdullah K. ve Faris A. hakkında 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet ile 16 yıl 6’şar ay hapis, tutuksuz 3 sanıktan Çiğdem B’ye 6 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Abdullah K. Ve Faris A. bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tutuksuz sanıklar Murat Y, İbrahim D. ve Çiğdem B’nin katılmadığı duruşmada, tarafların avukatları hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısı esas hakkında hazırladığı mütalaasında, tutuklu sanıklar Abdullah K. ve Faris A. ile tutuksuz sanık Murat Y. ve Çiğdem B’nin cezalandırılması ve tutuksuz sanık Murat Y’nin de beraatına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Duruşmada söz alan hayatını kaybedenlerin yakınları da mahkemeden verilecek karar ile ailelerin yüreğinin ferahlatılmasını istediklerini, tutuksuz sanık Murat Y’nin beraatı yönündeki mütalaayı kabul etmediklerini belirtti.

Tutuklu sanık Abdullah K, savunmasında söylemek istediği bir şeyin olmadığını aktardı.

Tutuklu sanık Faris A. ise Abdullah K’nin çelişkili ifadelerle suçu üzerine yıktığını ileri sürerek, “Adaletinize güveniyorum. Adaletinizden şüphe etmiyorum.” ifadelerine yer verdi.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Abdullah K. ve Faris A’nın “kasten öldürme” suçundan 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet, “nitelikli yağma” ve “ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma” suçlarından da 16 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Mahkeme, tutuksuz sanık Çiğdem B. hakkında “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 6 ay 20 gün hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, tutuksuz sanık Murat Y’nin üzerine atılı suçları işlediğine dair dosya kapsamında her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı nitelikte delil elde edilemediğinden beraatına, tutuksuz sanık İbrahim D. hakkında da dosyasının tefrik (ayrılmasına) karar verdi.

Verilen kararın ardından katledilen ailenin avukatı Şeyhmus Akat, adliye binası önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, mahkeme heyetinin verdiği cezaların ailenin acısını hafifletmediğini belirtti.

Akat, şu ifadeleri kullandı: “Söz konusu olayın vahşeti tarif edilemez boyutta. 5 masum insan katledildi. Bu 5 kişi içinde 75 yaşında bir kadın da var. Yürümekte dahi zorluk çeken bir kadın, eşi ve kızıyla beraber katledildi. Bir de anne ve oğlu katledildi. Olay o kadar vahim ki ailenin ister istemez kafasında soru işaretleri ve kuşkuları var. Mahkeme bugüne kadar birçok araştırma yaptı. Gerek telefon gerek b üzerinden, fakat neticede somut anlamda bir yere ulaşamadı. Ulaşamadığından dolayı mahkeme bugün bu şekilde karar vermek zorunda kaldı. Verilen karar, katledilen aile yakınlarının yüreğindeki ateşini ne yazık ki söndüremedi.”

Saldırıda abisi Ahmed Jalaladeen İbrahim’i kaybeden Herbî Celaleddin Rekani, “2 yıldır biz bu mahkemeyi bekliyoruz ve onun sonucunda bize net bir cevap verilmedi. Bununla beraber bunlar idam edilseydi artık kimse böyle bir şeye girişmezdi. Bu gibi suçları işleyenler şayet idam edilseydi Diyarbakır’daki narin olayı da olmazdı." şeklinde konuştu.

Hayatını kaybedenlerin yakınları faillere verilen hapis cezasını yetersiz buldukları dile getirerek, adliye önünde “İdam haktır” afişlerini açtı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız

İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor

Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!

Ticaret Bakanı Bolat: Bakan Kyle ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik

İranlı general Şikarçi: Operasyonlarımızda 1321 siyonist ve 800 Amerikan öldü

Müftü Aruk: Diziler toplumsal ahlakı olumsuz etkiliyor

Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı

Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı

Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor

Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki

Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü

Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak

Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu

İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti

İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?

Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı

Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza

Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak

Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı

Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek

Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı

Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

Malezya, yükselen petrol fiyatları nedeniyle yakıt kontrol önlemleri açıkladı

Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi

Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok

Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız

İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor

Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!

Ticaret Bakanı Bolat: Bakan Kyle ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik

İranlı general Şikarçi: Operasyonlarımızda 1321 siyonist ve 800 Amerikan öldü

Müftü Aruk: Diziler toplumsal ahlakı olumsuz etkiliyor

Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı