GÜNDEM 5.06.2023 13:55:25 0

Kavurucu sıcakların vazgeçilmezi meyan şerbeti

Kavurucu sıcakların vazgeçilmezi meyan şerbeti
Haberi Sesli Oku

Kavurucu sıcakların vazgeçilmezi meyan şerbeti

Güneydoğu’nun geleneksel içeceği meyan şerbeti, havaların ısınmaya başladığı Gaziantep’te damakları tatlandırmaya başladı. Kendine has tadı, rengi, köpüğü ve doğallığı ile yoğun ilgi gören meyan şerbeti, gazlı ve asitli içeceklere de en büyük alternatif oluyor.
Fırat Nehri çevresinde özellikle Birecik’te yetişen meyan kökünden yapılan şerbet başta Gaziantep olmak üzere Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Mardin gibi Güneydoğu illerinde vatandaşların vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda geliyor. Yaz aylarında vazgeçilmez lezzeti olan ve meyanın kök kısmından elde edilen şerbet satışına havaların ısınmasıyla başlandı. Geleneksel içecekler arasında yer alan meyan şerbeti kendine has özellikleriyle vatandaşların vazgeçilmez içeceklerinin başında geliyor. Katkısız ve sağlıklı olduğu bilinen meyan şerbeti, sıcaklıkların arttığı yaz döneminde insanların yükselen hararetini de dindiriyor. Meyan kökünün yanı sıra içeriğinde buz ve su ilave edilen şerbet, hiçbir katkı maddesi içermiyor. Meyan şerbetinin sağlık açısından da çok faydalı olduğu biliniyor. Gaziantep’te yaşayan vatandaşların yazın vazgeçilmez lezzetlerinden olan meyan şerbeti, serinlemek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Yaz aylarında tüketilen meyan şerbeti içerisinde bulundurduğu çeşitli minareler ile insan sağlığına büyük katkı sağlıyor.

“Zam yapıldı ama yine de işlerimizde herhangi bir kaybımız yok”
6’ncı kuşak Meyan Şerbeti Ustası olan Halil Gezer, “Vatandaşlarımız gözü kapalı gelip meyan şerbetimizi içiyorlar. Limonata, Vişne suyumuzda var ama en çok meyan şerbeti içiliyor. Vatandaşların ilgi alakası güzel, geçen yıl 2,5 TL’ydi bu yıl ise bardağı 4 TL’dir. İster istemez zam yapıldı ama yine de işlerimizde herhangi bir kaybımız yoktur. Yine aynı yaptığımız satışı yine satıyoruz. Alım gücü zayıflamadı, her çeşit şerbet ya da limonata satışları devam ediyor. Örneğin geçen yıl 5 bin şerbet satıyordum, bu yılda da devam ediyor” şeklinde konuştu.

Meyan şerbetinin yapımı
Gaziantep’in 6’ncı kuşak meyan şerbetçisi Halil Gezer meyan şerbetinin yapımını anlattı. Gezer, “Her gün sabah 5’te uyanıp meyan otunu ıslatıp tekneye alırız. Yaklaşık 3 saat sonra hazır olur, hazır olduktan sonra sabah 9 civarında tezgahımızda yerini alır” dedi.

Meyan şerbetinin faydaları
Gazianteplilerin vazgeçilmez lezzeti olan meyan şerbetinin tam bir şifa kaynağı olduğunu da vurgulayan Halil Gezer, “Böbrek taşı, idrar yollarına, mideye ve mide rahatsızlığını yüzde 80 önler. Mide ilaçlarının yüzde 90’ında da vardır” şeklinde konuştu.
Meyan Otu Satıcısı Cuma Turan, “Bir milli içecek gibi herkesin evinde bulunan bir şeydir. Havalar ısındıkça meyana rekabet artıyor. Bu yıl kilosu 45-50 TL arasındadır” diye konuştu.
Yaz aylarında havalar sıcak olduğun çarşıya çıktıklarında serinlemek ve faydalı olduğundan dolayı her zaman içtiklerini belirten Abdullah-Ayşe Köymen çifti, “Yaz aylarında havalar sıcak olduğun meyan şerbeti ve limonata yaygındır. Bizlerde devamlı içtiğimiz için sağlıklı bir şeydir o yüzden bizlerde içiyoruz. Çok lezzetli serinlemek için ailemizle içiyoruz. Fiyatlar uygun, Çok faydalı bir içecek, her çarşıya geldiğimizde içeriz. Evde kendim yaparım ramazan aylarında daha çok yaparım. Şuan geldik ailemizle çocuğumuzla beraber içiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Ankara'da eğitime kar engeli

Filistin'e Yürüyüş Platformu'ndan Mısır Büyükelçiliği önünde çağrı: Refah kapısını açın!

Tarımsal destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Altın rekor tazeledi

BM'den Gazze'de gıda kıtlığı uyarısı

Şanlıurfa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Peygamber sevdalısı Gaziantepliler Mevlid-i Nebi etkinliğine hazır

Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı

DSÖ: 10 binden fazla hasta Gazze'den tahliye edilmeyi bekliyor

AB, ABD'ye yönelik tarife misillemelerini askıya aldı

"Gazze için sokaklara çıkın" çağrısı

ABD, Çin'e uyguladığı gümrük vergisini yüzde 145'e yükseltti

Malatya'da İl Koordinasyon ve İl İdare Şube Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: İlk defa tarımsal hizmetlere bir bütçe ayırdık

Almanya'da koalisyon protokolü onaylandı

Rehberim Peygamberim Hadis Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

İşgalcilerin çocukken esir aldığı simge isim Manasıra, özgürlüğüne kavuştu

Muhammed Sudan Hoca vefatının 11'inci yılında mezarı başında yad edildi

Bir başıboş köpek saldırı vakası daha

Siyer Yarışması’nda Türkiye geneli dereceye giren 22 Ağrılı ödüllendirildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Somalili bakan ile görüştü

Siirt’te tatlı şerbeti dökülen 3 yaşındaki çocuk yaralandı

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Yerli olana boykot, yerli olmamanın göstergesidir

"Uluslararası Gençlik Güçlendirme Konferansı" İstanbul'da başladı

Hakkâri’de 93 çatı uçtu, sert rüzgar etkisini sürdürecek

Gazze'de insani kriz her geçen gün derinleşiyor: Acil ilaç çağrısı yapıldı

Hatay’da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

Çin, ABD'nin gümrük vergilerinden kötü etkilenen ihracatçılara yardım edecek

Yükleniyor