• BIST 100

    11073,27%0,94
  • DOLAR

    42,11% 0,06
  • EURO

    48,69% 0,63
  • GRAM ALTIN

    5386,74% -0,09
  • Ç. ALTIN

    8953,99% 1,15

Kavurucu yaz sıcakları, esnafın çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor

02 Ağustos 2025, Cumartesi 13:22
02 Ağustos 2025, Cumartesi 13:22
Kavurucu yaz sıcakları, esnafın çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bursa'da yaz sıcakları, döner ve fırın sektöründe çalışan esnafa zor anlar yaşatıyor. 45 dereceyi bulan dış hava sıcaklığına, tezgâhların ısısı da eklenince çalışanlar 60 dereceyi aşan ortamlarda mesai yapmak zorunda kalıyor. Sıcaklık, hem iş gücünü hem

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Özellikle döner ve fırın tezgâhlarında çalışan esnaflar, 45 dereceyi bulan dış ortam sıcaklıklarına, içerideki tezgâh ısısının da eklenmesiyle oldukça zorlu koşullarda mesai yapıyor.

Bursa’da döner ustaları, 50-65 dereceyi bulan sıcaklıklarda hem işlerine devam etmeye hem de sağlıklarını korumaya çalışıyor. Esnaflar, sıcaklardan hem fiziksel olarak etkilendiklerini hem de işlerin durgunlaştığını ifade ediyor.

İLKHA mikrofonuna konuşan esnaflar, yaz sıcaklarının çalışma koşullarını dayanılmaz hale getirdiğini belirtti. Döner ve fırın tezgâhlarında 60 dereceyi bulan sıcaklıklarda çalıştıklarını söyleyen esnaflar, hem fiziken zorlandıklarını hem de müşteri sayısında düşüş yaşandığını dile getirdi.

"Sıcaklık, işimizi de işsizliği de etkiliyor"

Sıcak havalarda işlerinin en zor tarafının, dışarda 40 derece hava sıcaklığıyla beraber içerdeki döner sıcaklığıyla 50-55 dereceyi bulduğunu vurgulayan esnaf Kadir İzzetoğlu "Sıcaktan dolayı ustalarımız çok etkileniyor. Hava sıcaklığıyla beraber işsizlik sorunu da oluyor. İnsanlar dışarda kalmayı tercih ettikleri için işsizlik sorunu oluyor. Tek sıkıntımız, havaların çok sıcak olmasıdır" diye belirtti.

"Su tüketiyoruz, ama serinlemeye yetmiyor"

Sıcak havalarda sağlığı korumak için bol bol su tüketmeye çalıştıklarını belirten İzzetoğlu "İmkân olursa dışarıya çıkıp gölgeliklerde durmaya çalışıyoruz. İçerde yapacak bir şey yok, sadece su tüketiyoruz. Gerçekten sıcaklıklardan dolayı işler çok zor oluyor. Gün oluyor, 2-3 defa elbise değiştiriyoruz. Sıcak ortamda çalışmamıza rağmen hizmetin karşılığını tam olarak alamıyoruz. Sıcaklarda çalışmak zordur. Sıcaklıklar insanları etkilediği için sıcak yerlere pek gelemiyorlar" dedi.

"İçeride 65 derecede çalışıyoruz"

Yaz aylarında işinin en zor tarafının, yoğunluk saatlerinde sıcaklıkların aşırı bunaltması olduğunu belirten esnaf Ayhan Türkten " Isıtıcı tezgâhların çok olması, sıcaklığı artırıyor. Döner, tantuni tezgâhları ısınmasıyla birlikte dışarıdaki sıcaklarla beraber bizleri zorluyor. Dışarıda 45 derece bir sıcaklıkla birlikte içeride de bir o kadar birikiyorsa, ortalama 60-65 derecede çalışmak zorunda kalıyoruz ve bu bizi zorluyor" diye belirtti.

"Serin kalmak için bitkisel yöntemlere başvuruyoruz"

Sıcak havalarda sağlıklarını korumak için bol su içtiklerini belirten Türkten  "Sabahları mutlaka çörek otu yağı ve sirke içerim. Çok sıcak olduğu için serinlemek amacıyla sık sık yüzümüzü yıkıyoruz. Bir anlık da olsa serinlemek iyi geliyor. Fırsat buldukça dışarı çıkıp hava alıyoruz. Çay, su molası gibi etkenler bizi motive ediyor" diye konuştu. (İLKHA)

Drift atan sürücüye 46 bin lira ceza

DSÖ: Gazze'de 16 bin 500'den fazla kişi acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor

ABD, Rusya ve Çin'den nükleer silahsızlanma çalışması

TÜVTÜRK’ün “Hizmet Bedeli” Uygulamasına Karşı Hakkını Aradı

COP30 Liderler Zirvesi, Brezilya'da başladı

ABD’deki kargo uçağı kazasında ölü sayısı 12’ye yükseldi

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Avrupa'da kuş gribi alarmı

Bakanlık: Gebze’deki binanın çökmesi zemine bağlı

İki otomobil çarpıştı: 1 ölü , 3 yaralı

Bakan Tunç'tan noterlere yönelik yeni nöbet sistemine ilişkin açıklama

Belçika'da dron tehdidi nedeniyle Ulusal Hava Güvenliği Merkezi kurulacak

Kalmaegi Tayfunu, Vietnam'a ulaşarak büyük hasara yol açtı

Gazze Kayıp Şahıslar Komitesi, binlerce kayıp şehidin bulunması için uluslararası ekiplere çağrıda bulundu

AB'den Rusya'ya yönelik yeni vize kararı

Romanya Dışişleri Bakanı Toiu yarın Türkiye'de geliyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: 10 bin öğrenciye ders vermeyi hedefliyoruz

Ordu Valisi Erol: “Olay sayılarında, 2025 yılının ilk 10 ayında geçen yıla oranla yüzde 11 azalış yaşanmıştır”

Otomotiv sektörü ihracatta yükselişini sürdürdü

Çocuklarda obezite düztabanlık nedeni!

ABD'de kimya tesisinde patlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e 500 bin liralık tazminat davası

Bingöl’de site sakinlerinden yetkililere çağrı: Daha güvenli ve aydınlık bir mahalle istiyoruz

Irakçi: 12 günlük savaş bize büyük dersler verdi

Güney Kore'de termik santralde çökme: 7 kayıp

Rekabet Kurulu, Ferrero'nun fındık alım taahhütlerini revize etti

Batman'da kurt saldırısı: 10 keçi telef oldu

"Filistin'e saldıranlar kimlerse Sudan'a saldıranlar da onlar"

Yenişehir’de 91 Hafız İçin icazet merasimi düzenlendi

Bitlis’te tırın gizli bölmesinde 20 kaçak göçmen yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Drift atan sürücüye 46 bin lira ceza

DSÖ: Gazze'de 16 bin 500'den fazla kişi acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor

ABD, Rusya ve Çin'den nükleer silahsızlanma çalışması

TÜVTÜRK’ün “Hizmet Bedeli” Uygulamasına Karşı Hakkını Aradı

COP30 Liderler Zirvesi, Brezilya'da başladı

ABD’deki kargo uçağı kazasında ölü sayısı 12’ye yükseldi

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem