GÜNDEM 15.02.2025 20:00:48 0

Kaya: Kürt sorununun çözümünde önce kardeşlik ikliminin onarılması gerekiyor

Kaya: Kürt sorununun çözümünde önce kardeşlik ikliminin onarılması gerekiyor
Haberi Sesli Oku

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, "Kürt sorununun çözümü için atılması gereken pek çok adım, yapılması gereken çok iş var. Ama öncelikle kardeşlik ikliminin onarılması gerekiyor. Irkçılık-milliyetçilik sorununun aşılabilmesi kardeşlik zemininin yenide

HÜDA PAR'ın Kürt meselesinin tarihi, toplumsal ve siyasi boyutlarının ele alındığı "Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı" Diyarbakır'da gerçekleşti.

Çalıştayın ikinci oturumunda Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, "Kürt sorununa çözüm arayışı ve kardeşlik ikliminin yeniden tesisi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Kaya, Batı menşeli ulusçuluk anlayışının İslam coğrafyasında yaygınlık kazanmasının ve egemen ideoloji haline gelmesinin yüzlerce yıllık kardeşlik ikliminin tarumar edilmesine yol açtığını söyledi.

Yeni bir toplum ve devlet inşasına yönelik çabaların laik ulus devlet anlayışı çerçevesinde şekillenirken İslami kimliğin açık bir savaşın ve düşmanlığın hedefi haline geldiğini belirten Kaya, "Laik temelde bir ulus devlet inşasına girişen yeni yönetici kadrolar homojen bir toplum üretme adına farklılıkları yok saymayı, asimilasyonu dayatmış, uyguladıkları politikalarla kardeşlik, adalet, merhamet duygularını tahrip etmiştir." dedi.

Kardeşlik atmosferinin hem sistem hem de PKK ve uzantıları tarafından derinden tahrip edildiğini ifade eden Kaya, "Kemalist devlet bir yandan kardeşiz deyip diğer yandan hem de inatla inkar etti. İnsanları hem kendi özlerine, hem de birbirlerine yabancılaştırdı. Öte yandan buna tepki gösteren Kürt milliyetçi hareketi de bir yandan halkların ayrışmasına yol açacak yoğun eylemler sergiledi. Dolayısıyla ortaya bir enkaz çıktı. Mevcut tahribatın büyüklüğünün köklü ve ciddi bir tamiratı gerektirdiği açıktır." ifadelerini kullandı.

Kaya, şöyle devam etti:

"Kürt sorununun çözümü için atılması gereken pek çok adım, yapılması gereken çok iş var. Ama öncelikle kardeşlik ikliminin onarılması gerekiyor. Gelinen aşamada soyut uzlaşma, barış, kucaklaşma söylemleri bir şey ifade etmiyor. Laik-ulusçuluk anlayışlarıyla bir hayli kirlenmiş zihinler ve tutumlarla-gerçek manada bir kardeşlik İklimi ve pratiğinin tesis edilmesi mümkün olamaz. Irkçılık-milliyetçilik sorununun aşılabilmesi kardeşlik zemininin yeniden ve sağlam temeller üzerinde tesisini gerektiriyor.

Kuşkusuz kardeşlik soyut bir kavram değil, bir duygudur, bilinçtir, hayat tarzıdır. Somut bir temele oturmaktadır ve bu da ancak İslam ile İslami bir zeminin inşasıyla, geliştirilmesiyle, yaygınlaştırılmasıyla mümkündür. Haksızlıkların reddedilmesi, şiddetin haklı kılınmaması ancak bu zeminde inşa edilecek bir kardeşlik iklimiyle mümkün olacaktır.

Kanı durduracak her adımı önemsemeliyiz, desteklemeliyiz. Mamafih cahili kirliliklerden arındırılmamış anlayışların gölgesinde nihai manada bir barışın hayal olduğunu unutmadan! Adaletin ve kardeşliğin ancak vahiy zemininde inşa edilebileceğini haykırmak vazifemizdir!"

"Kendimiz için istediğimizi, kardeşimiz için de istediğimiz' zaman sıkıntı biter"

Çözüm için kardeşlik hukukunun öne çıkarılması, adalet ekseninde bulunulması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Bunun içinse içinde yaşadığımız devletin tanımdan pratiğe her alanda etnik temelli bir yapılanma olmaktan kurtarılıp, adalet ve hakkaniyet temelinde kuşatıcı bir kimliğe kavuşturulması şarttır. Aynı şekilde Ortadoğu'daki tüm devletler de etnik kimlikli devletler olmaktan kurtulmalı, bu cahili anlayıştan arındırılmalıdır. Bu coğrafyada yaşayan herkesin kendisine ait hissedebileceği, hiç kimsenin kendisini imtiyazlı algılayamayacağı, yine hiç kimsenin kendisini yabancı, mağdur, 2. sınıf hissetmeyeceği bir zemin inşa edilmelidir. Kısacası Resulullah'ın (Sallallahu Aleyhi Vesellem) da buyurduğu gibi 'Kendimiz için istediğimizi, kardeşimiz için de istediğimiz' zaman sıkıntı biter, sorunu çözeriz." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)

Kolombiya Devlet Başkanı Petro: Filistin halkı kanlı bir soykırım altında

Batman'da feci tır kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Siyonist rejim Kudüs'ü askeri kampa çevirdi

Tacikistan'da 5,5 büyüklüğünde deprem

Kasten öldürme suçundan aranan 5 şüpheli yakalandı

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nda Taksim ve Şişhane istasyonları kapatıldı

Ankara’da kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve doluya dikkat

Kongo Nehri’nde yanan teknede 148 kişi öldü

Narkokapan-Ankara Operasyonu: 138 şüpheli daha cezaevinde

Molla Beşir Şimşek'ten televizyon yayınlarına tepki: Toplum kültürel işgale uğruyor

Batman'daki yönetici atamalarına yargı engeli

TESK’ten çağrı: Kira stopajı kaldırılsın

İşgalci platformlardan yapay zekâlı küstah "Kudüs" paylaşımı

Tulkerem’de evler zorla boşaltılıyor, askeri üsse dönüştürülüyor

Tarsuslu miniklerden Gazze'ye yürek ısıtan destek

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus’u vurdu: Aralarında çocukların da olduğu çok sayıda şehit ve yaralı var

HSK'dan yargı haritasında değişiklik

Rekabet Kurulu'ndan Tofaş-Stellantis anlaşmasına onay

2025-DGUY bugün yapılıyor

Uluslararası seviyede aranan 3 kişi Türkiye'ye getirildi

Bitlis merkezli dev operasyonda 301 şüpheli gözaltına alındı

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile Mahmud Abbas Şam'da görüştü

Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis: Gemi geçişleri ve feribot seferleri geçici olarak durduruldu

İşgalci ABD: Suriye'de asker sayımızı gelecek aylarda 1000'in altına düşüreceğiz

Siyonist rejim Gazze’de bir evi vurdu: 5'i aynı aileden 7 şehit

Ağvarlar’da varlık mücadelesi: Siyonist rejimin sistematik saldırılarıyla zorunlu göç derinleşiyor

Kudüs Vakfı: Mescid-i Aksâ 1967'den bu yana en büyük baskına uğradı

Baraka’da çıkan yangın kontrol altına alındı

Yemen, Amerikan MQ-9 SİHA’sını vurdu

Yükleniyor