9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74
Dünyanın kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da, ağaç budaması yapan çiftçi Nusret Ercan, budamanın ağaç ömrünün uzatmasının ve kaliteli meyve vermesinin yanı sıra birçok faydasının olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu Malatya'da, geçen sezon 115 ülkeye Malatya kayısısı satılarak 398 milyon 809 bin dolar gelir elde edildi.
Çiftçiler, sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ağaçların ömrünün uzaması ve kaliteli meyve vermesi için fazla ve gereksiz dalları budamaya başladı.
"Güneş etkisini kaybettikten sonra budanan ağaçlar yara almıyor"
Karaköy mahallesinde kayısı yetiştiriciliği yapan çiftçilerden Nusret Ercan, "Şu an sonbahar dönemi olduğu için kayısı ağaçlarının budamasını yapıyoruz. Şimdi budama yapmamızın amacı güneş etkisini kaybettikten sonra budanan ağaçlar yara almıyor. Bu mevsimde ağaçların budanması çok muteberdir. Her yıl güz döneminde bu işlemi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Budanan ağaçlar güçlenir, daha iyi gelişir ve daha kaliteli ürün verir"
Budamanın faydalarına da değinen Ercan, "Ağaçların nefes alması, kalan dallara güç vermesi için ilk başta kuruyan ve zayıf dalları buduyoruz. Tabi budamanın faydaları çoktur. Hem ağaç nefes alıyor hem de tabanı traktörle sürdüğümüz zaman daha rahat çalışıyoruz. Ayrıca ağaç güçleniyor. Budanan ağaçlar daha iyi gelişir ve daha kaliteli ürün verir." dedi.
"Dallar yere yakın oldu mu meyvede çillenme de meydana geliyor"
Ağaçların sağlığının ve ömrünün uzaması için budama yapmanın şart olduğuna vurgu yapan Ercan, "Kuruyan dalların ayıklanması lazım ki meyve kaliteli olsun ve ürün artsın. Ayrıca ağaç, budama yapıldıkça gençleşiyor, kendini yeniliyor. Meyvesi de kaliteli oluyor. Dallar yere yakın oldu mu meyvede çillenme de meydana geliyor. Dallar yüksek olduğu zaman meyve daha da kaliteli ve randımanlı oluyor." ifadelerine yer verdi.
Günde yaklaşık 25-30 civarında ağaç budadığını ve budadıkları dalları da değerlendirdiklerini aktaran Ercan, dalları kışın yakıt olarak kullandıklarını, artanı da fırıncılara sattıklarını söyledi. (İLKHA)