• BIST 100

    10452,60%0,03
  • DOLAR

    41,27% 0,06
  • EURO

    48,60% 0,09
  • GRAM ALTIN

    4841,37% 0,39
  • Ç. ALTIN

    7802,34% 0,00

Kayısı üreticilerine "Çil ve 'Monilya" hastalığı uyarısı

07 Nisan 2025, Pazartesi 15:13
07 Nisan 2025, Pazartesi 15:13
Kayısı üreticilerine
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, yoğun yağış nedeniyle kayısı ağaçlarında görülen hastalık ve zararlara dikkat çekerek, "Monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır" dedi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde aşırı yağan yağmur nedeniyle kayısı ağaçlarında görülen hastalık ve zararları hakkında bilinçli ve etkili mücadele edilmesini gerektiğini belirterek, yaprak delen çil ve monilya hastalığına karşı alınması gereken önlemleri aktardı.

"Özellikle çiçeklenme ve küçük meyve dönemine rastlayan yağışlı havalar monilya ve çil hastalıklarının yayılmasına yol açmakta ve kayısı üreticilerimizi mağdur etmektedir"

Malatya'nın en önemli tarımsal ihraç ürünü olan kayısıda monilya ve çil hastalıklarının meyve kalitesi ve ağaç verimini düşürdüğüne dikkat çeken Özcan, "Özellikle çiçeklenme ve küçük meyve dönemine rastlayan yağışlı havalar monilya ve çil hastalıklarının yayılmasına yol açmakta ve kayısı üreticilerimizi mağdur etmektedir. Çiçek monilyası (Monilinia laxa) kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademe de zarar vermektedir. Hastalanmış çiçekler kaynar suda haşlanmış gibi şekil almakta, daha sonra kahverengileşip kurumaktadır. Hastalanmış ve kurumuş dallar meyve bağlamamaktadır." şeklinde konuştu.

"Çil hastalığının çok şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökümleri de meydana gelir"

Monilya hastalığına karşı kayısı ağaçlarında çiçeklerin yüzde 5-10'nu açtığında birinci ilaçlamanın yüzde 90-100'ü açtığında ise ikinci ilaçlamanın yapılması gerektiğini vurgulayan Özcan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Kayısı ağaçlarına ciddi zarar veren bir başka hastalık da yaprak delen de denilen çil hastalığıdır. Bu hastalık ağaçların yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturmaktadır. Genç yapraklarda başlangıçta bir milimetre çapındaki yuvarlak-kırmızı lekeler daha sonra kahverengine dönüşür. Zamanla yapraklarda delikler oluşur. Çil hastalığı ayrıca kayısı çağaları üzerinde 1-2 milimetre çapında siyah siğil şeklinde lekeler oluşturur. Hastalıkla mücadele yapılmadığı takdirde meyve üzerindeki lekeler birleşerek meyve yüzeyini tamamen kaplar, meyvenin kalitesini ve ticari değerini düşürür. Çil hastalığının çok şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökümleri de meydana gelir. Çil hastalığıyla mücadele için sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra yüzde 2-3'lük bordo bulamacı ile birinci ilaçlama yapılır. İkinci ilaçlama, ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde, üçüncü ilaçlama meyveler kürkünden çıkmaya başladığında, dördüncü ilaçlama ise meyve zeytin çekirdeği büyüklüğüne ulaştığında kimyasal ilaçlama yapılmalıdır."

"Monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır"

Özcan, monilya ve çil hastalıklarıyla yapılan ilaçlamanın bu hastalıklardan koruma amaçlı olduğunu kayısı üreticilerinin hiçbir zaman unutmaması gerektiğinin altını çizerek, "Yani ağaçların monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır. 2025 yılında kayısı ağaçlarının çiçeklenme ve küçük meyve döneminin oldukça yağışlı geçmesi ve yağışlarının önümüzdeki günlerde de devam edeceği dikkate alınarak üreticilerimizin çil ve monilya hastalıklarına karşı dikkatli olmaları, kayısı ağaçları hastalığa yakalanmadan, zamanında ve doğru ilaçlarla mücadele etmeleri büyük önem taşımaktadır. Kayısı üreticilerimiz Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak yaş ve kuru kayısıda ihracata mani olmayacak ilaçlarla ve kalıntı bırakmayacak dozlarda ilaçlama yapmaları büyük önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Son olarak Özcan, "Son zamanlarda kayısıda çiçek döneminde yaşanan lokal don olayları ve 4-5 Nisan'da lokal olarak meydana gelen şiddetli dolu yağışları nedeniyle Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM Bölge Müdürlüğü'ne gelen ihbarlar üzerine ilgili kurum ekipleri tarafından sahada hasar tespit çalışmaları başlatılmıştır. Önümüzdeki günlerde hasarın boyutunun belli olacağına değinen Özcan, “Çiftçilerimize ve Malatya’mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi. (İLKHA)

Kontrolden çıkan otomobil durağa daldı: 8 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

İslami Cihad: Smotrich ve Ben Gvir savaş suçlarının mimarıdır

Kontrolden çıkan araç bariyere çarptı

Bakan Göktaş, bir dizi temaslarda bulunmak için Mardin’de

Gerçek bilgi mi, rastgele tahmin mi? Yapay zekânın yanılgılarında sınav mantığı  

12 bin yıllık tarih tek çatı altında: Hasankeyf müzesi ziyarete açıldı

İşgal zindanlarındaki esirlere destek  için tek başına oturma eylemi

Batman'da komşum projesinde yeni dönem başlıyor

Gazze'de şehit sayısı 64 bin 605'e ulaştı

Batman Gençlik Merkezlerinde fırçalar geleceğe iz bırakıyor

Şanlıurfa’da yetim ve öksüz çocuklara kırtasiye desteği

Batman'da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 19 şahıs yakalandı

İslam dünyasının sessizliği işgalcilerin cesaretini artırıyor: Mescid-i Aksa'ya baskın

Rehber Düşünce Topluluğu Başkanı Demir: Kampüs hayatının fırsatlarını değerlendirmeliyiz

Gazze Sağlık Bakanlığı: Hastaneler ve tıbbi ekipler için acil koruma sağlanmalı

Batman'da 2025-2026 eğitim öğretim yılı İlköğretim Haftası kutlandı

Bingöl’de 3 yıl 4 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Venezuela Kolombiya sınırına 25 bin asker konuşlandıracak

Gazze’de açlıktan şehit olanların sayısı 399’a yükseldi

Yurt dışına çıkış harcı 1000 TL oldu

ASML, Fransız Mistral AI’a 1,3 milyar avro yatırım yapacak

Siyonist rejim Filistinli direnişçinin evini havaya uçurdu

Mardin’de 213 okulun çevresinde denetim yapıldı

Brent petrol 66,51 dolardan işlem görüyor

Gazze'nin tek protez merkezi kuşatma ve kaynak yokluğuyla mücadele ediyor

Meksika’da tren ile otobüs çarpıştı: En az 10 ölü, 55 yaralı

4 büyükşehirde simit zammı ertelendi

39 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Türkiye hububat ihracatı 8 ayda 8 milyar doları geçti

Siyonist rejim Gazze’yi boşaltma emri verdi: 1 milyon Filistinlinin güneye göç etmesi istendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kontrolden çıkan otomobil durağa daldı: 8 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

İslami Cihad: Smotrich ve Ben Gvir savaş suçlarının mimarıdır

Kontrolden çıkan araç bariyere çarptı

Bakan Göktaş, bir dizi temaslarda bulunmak için Mardin’de

Gerçek bilgi mi, rastgele tahmin mi? Yapay zekânın yanılgılarında sınav mantığı  

12 bin yıllık tarih tek çatı altında: Hasankeyf müzesi ziyarete açıldı

İşgal zindanlarındaki esirlere destek  için tek başına oturma eylemi