GÜNDEM 7.04.2025 15:13:30 0

Kayısı üreticilerine "Çil ve 'Monilya" hastalığı uyarısı

Kayısı üreticilerine
Haberi Sesli Oku

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, yoğun yağış nedeniyle kayısı ağaçlarında görülen hastalık ve zararlara dikkat çekerek, "Monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır" dedi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde aşırı yağan yağmur nedeniyle kayısı ağaçlarında görülen hastalık ve zararları hakkında bilinçli ve etkili mücadele edilmesini gerektiğini belirterek, yaprak delen çil ve monilya hastalığına karşı alınması gereken önlemleri aktardı.

"Özellikle çiçeklenme ve küçük meyve dönemine rastlayan yağışlı havalar monilya ve çil hastalıklarının yayılmasına yol açmakta ve kayısı üreticilerimizi mağdur etmektedir"

Malatya'nın en önemli tarımsal ihraç ürünü olan kayısıda monilya ve çil hastalıklarının meyve kalitesi ve ağaç verimini düşürdüğüne dikkat çeken Özcan, "Özellikle çiçeklenme ve küçük meyve dönemine rastlayan yağışlı havalar monilya ve çil hastalıklarının yayılmasına yol açmakta ve kayısı üreticilerimizi mağdur etmektedir. Çiçek monilyası (Monilinia laxa) kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademe de zarar vermektedir. Hastalanmış çiçekler kaynar suda haşlanmış gibi şekil almakta, daha sonra kahverengileşip kurumaktadır. Hastalanmış ve kurumuş dallar meyve bağlamamaktadır." şeklinde konuştu.

"Çil hastalığının çok şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökümleri de meydana gelir"

Monilya hastalığına karşı kayısı ağaçlarında çiçeklerin yüzde 5-10'nu açtığında birinci ilaçlamanın yüzde 90-100'ü açtığında ise ikinci ilaçlamanın yapılması gerektiğini vurgulayan Özcan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Kayısı ağaçlarına ciddi zarar veren bir başka hastalık da yaprak delen de denilen çil hastalığıdır. Bu hastalık ağaçların yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturmaktadır. Genç yapraklarda başlangıçta bir milimetre çapındaki yuvarlak-kırmızı lekeler daha sonra kahverengine dönüşür. Zamanla yapraklarda delikler oluşur. Çil hastalığı ayrıca kayısı çağaları üzerinde 1-2 milimetre çapında siyah siğil şeklinde lekeler oluşturur. Hastalıkla mücadele yapılmadığı takdirde meyve üzerindeki lekeler birleşerek meyve yüzeyini tamamen kaplar, meyvenin kalitesini ve ticari değerini düşürür. Çil hastalığının çok şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökümleri de meydana gelir. Çil hastalığıyla mücadele için sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra yüzde 2-3'lük bordo bulamacı ile birinci ilaçlama yapılır. İkinci ilaçlama, ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde, üçüncü ilaçlama meyveler kürkünden çıkmaya başladığında, dördüncü ilaçlama ise meyve zeytin çekirdeği büyüklüğüne ulaştığında kimyasal ilaçlama yapılmalıdır."

"Monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır"

Özcan, monilya ve çil hastalıklarıyla yapılan ilaçlamanın bu hastalıklardan koruma amaçlı olduğunu kayısı üreticilerinin hiçbir zaman unutmaması gerektiğinin altını çizerek, "Yani ağaçların monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır. 2025 yılında kayısı ağaçlarının çiçeklenme ve küçük meyve döneminin oldukça yağışlı geçmesi ve yağışlarının önümüzdeki günlerde de devam edeceği dikkate alınarak üreticilerimizin çil ve monilya hastalıklarına karşı dikkatli olmaları, kayısı ağaçları hastalığa yakalanmadan, zamanında ve doğru ilaçlarla mücadele etmeleri büyük önem taşımaktadır. Kayısı üreticilerimiz Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak yaş ve kuru kayısıda ihracata mani olmayacak ilaçlarla ve kalıntı bırakmayacak dozlarda ilaçlama yapmaları büyük önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Son olarak Özcan, "Son zamanlarda kayısıda çiçek döneminde yaşanan lokal don olayları ve 4-5 Nisan'da lokal olarak meydana gelen şiddetli dolu yağışları nedeniyle Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM Bölge Müdürlüğü'ne gelen ihbarlar üzerine ilgili kurum ekipleri tarafından sahada hasar tespit çalışmaları başlatılmıştır. Önümüzdeki günlerde hasarın boyutunun belli olacağına değinen Özcan, “Çiftçilerimize ve Malatya’mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi. (İLKHA)

Şanlıurfa’da çalınan 13 büyükbaş hayvan bulundu

Mardin’de uyuşturucu operasyonları: 16 tutuklama

Bingöl'de aranması bulunan 4 şüpheli yakalandı

Gaziantep Peygamber Sevdalılarından Mevlid-i Nebi etkinliğine davet

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Batman'da Mevlid-i Nebi etkinliği öncesi gül dağıtımıyla coşkulu davet

Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan çocuklar: Peygamber Efendimizi anmaya vesile olanlara çok teşekkür ediyoruz

Şanlıurfa’da “Güvenli Okul” uygulaması

THY, Yunanistan seferlerini grev nedeniyle iptal etti

Diyarbakırlıların vazgeçilmezi kenger adeta şifa deposu

Tankerin çarptığı kamyonet takla attı: 2 yaşındaki çocuk öldü, anne ve babası yaralandı

MEB'den "Okullar erken tatil edilecek" iddiasına cevap

Mustafa Sarıgeçili: Anayasa değişsin aile korunsun

"2025 YÖK Üstün Başarı Ödülleri" başvuru süresi uzatıldı

TÜRSAB Batman Temsilcisi Ramanlı: İzmir ve Antalya'ya direkt uçuşlar gerekli

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP Genel Başkanı Özel'e 500 bin liralık tazminat davası

Mardin’de bir kişi başında vurulmuş halde bulundu

Dr. Çakmak: Nisan yağışları tarım için hayati öneme sahip

"Mesele Batı'nın israile desteklemesi değil İslam dünyasının Gazze'ye sahip çıkmamasıdır"

Kapıkule Sınır Kapısı'nda rüşvet operasyonu: 350 şüpheliye yakalama kararı

Bakan Yerlikaya, bayram tatilinin bilançosunu açıkladı

Kablo hırsızları binlerce hane ve resmi kurumu elektriksiz bıraktı

Çin, ABD'ye resti çekti: Sonuna kadar gideriz

Yahudi teröristler Filistinlilere ait düğün salonunu ateşe verdi

İŞKUR, ilk çeyrekte 315 bin 721 kişiyi işe yerleştirdi

İstanbul’da DAİŞ operasyonunda 20 şüpheli gözaltına alındı

Açık alana çöp döken CHP'li belediyeye ceza

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 19 tutuklama

Brent petrol 64,69 dolara yükseldi

Filipinler'de Kanlaon Yanardağı patladı

Yükleniyor