9184,82%2,67
34,38% 0,47
36,84% -0,60
2969,82% -0,20
4932,75% 0,96
Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye ve okul kıyafetleri masraflarına bir de kaynak kitap giderleri eklendi.
Millî Eğitim Bakanlığı, kaynak kitapların zorunlu olmadığını belirtse de okul idareleri bu kitapların alınmasını ısrarla talep ediyor. Bu talep yalnızca liselerle sınırlı kalmıyor; ilkokul seviyesindeki öğrenciler için de kaynak kitaplar isteniyor.
Veliler ekonomik çıkmazda
Veliler, ev masraflarını karşılarken çocuklarının geleceğini düşünerek kaynak kitap alma gerekliliği arasında sıkışmış durumda. Pek çok aile, maddi yetersizlikler nedeniyle bu talebi yerine getirmekte zorlanıyor. Ancak çocuklarının eğitimini aksatmamak adına kısıtlı bütçeleriyle kaynak kitap satın almaya mecbur kalıyor.
Sorumluluk kimde?
Peki, bu durumda sorumluluk kimde? Millî Eğitim Bakanlığı mı yoksa okul yönetimleri mi? Eğitimci Murat Kalkan, bu konuda açıklamalarda bulunarak velilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Kalkan, kaynak kitap zorunluluğunun dayatılmasının velileri ekonomik olarak zorladığını ve bakanlığın bu konuda daha net bir tavır alması gerektiğini belirtti.
"Kaynak kitap sorunu bakanlıktan kaynaklanıyor"
Kaynak kitap sorununun bakanlıktan kaynaklandığını vurgulayan Kalkan, "Ders kitaplarının içeriği üniversite sınavlarına uygun. Hatta bazı öğrenciler dershaneye gitmeden, sadece devletin verdiği ders kitaplarıyla üniversite sınavını kazandı. Sadece soru sayısı eksik; soru kitapçığı da veriliyor, ancak yetersiz kalıyor. Şu an lise kitaplarının içeriğinde bir sorun yok, bunu özellikle belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.
"Müfredat ve sınav içeriği uyumlu hale getirilmeli ya da devlet kaynak kitap sağlamalı"
Ortaokul ders kitaplarının sınav içeriğiyle uyumsuz olduğunu belirten Kalkan, müfredatın sınav içeriğiyle uyumlu hale getirilmesi ya da devletin kaynak kitap sağlaması gerektiğine dikkat çekti.
Ortaokullarında verilen kitaplarda ders içeriği yönünden sıkıntı olduğunu belirten Kalkan, "İyilik, yardım severlik, milli ve manevi duygular, bu dersler veriliyor ama LGS sınavına gelindiğinde LGS sınavında çıkan sorular sorulmuyor. Dolayısıyla ortaokul öğrencilerinin LGS sınavında çıkan soru ne ise ona yönelimi doğal olarak başlıyor. Bu ihtiyaç nereden karşılıyorsunuz? Kaynak kitaplardan sorun nasıl çözülür? Ya! Verilen müfredat ile sınavlar arasında bir çelişki olmayacak. Hali hazırda böyle bir çelişki var. Yada kaynak kitaplar devlet tarafından verilecek." şeklinde konuştu.
"Kaynak kitap sorunu Arap saçına döndü"
Kalkan, kaynak kitap sorununun devlet tarafından çözülmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
Veliler ve okul idareleri arasında çift taraflı bir haklılık payı var. Veliler, 'Maddi durumumuz yeterli değil, okulun istediği kaynak kitabı alamıyoruz' diyor. Okul yönetimleri ise, 'Öğrencilerimiz kaynak kitap almak zorunda; diğer okullar alıyor, siz neden almıyorsunuz?' şeklinde ısrarcı oluyor. Bu durum, öğretmenler ve okul idaresinin arada kalmasına neden oluyor. Kaynak kitap istenirse, maddi durumu kötü olan veliler tepki gösteriyor; alınmazsa kaynak kitap talep eden veliler tepki gösteriyor. Okul idaresi bu şekilde arada kalmış durumda."
Kalkan, ilkokullarda kesinlikle kaynak kitap ihtiyacı olmadığını ve Siirt Milli Eğitim Müdürü’nün okul idarelerine deneme yapılmaması konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti. Kalkan, ne ilkokulda ne de ortaokul ve liselerde kaynak kitap alma zorunluluğu olmadığını, ancak okul idaresi ve velilerin ortak kararıyla kaynak kitap alınabileceğini vurguladı. (İLKHA)