• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Kaynak kitap dayatması velileri zora sokuyor

13 Eylül 2024, Cuma 03:46
13 Eylül 2024, Cuma 03:46
Kaynak kitap dayatması velileri zora sokuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye ve okul kıyafetleri masraflarına bir de kaynak kitap giderleri eklendi.

Millî Eğitim Bakanlığı, kaynak kitapların zorunlu olmadığını belirtse de okul idareleri bu kitapların alınmasını ısrarla talep ediyor. Bu talep yalnızca liselerle sınırlı kalmıyor; ilkokul seviyesindeki öğrenciler için de kaynak kitaplar isteniyor.

Veliler ekonomik çıkmazda

Veliler, ev masraflarını karşılarken çocuklarının geleceğini düşünerek kaynak kitap alma gerekliliği arasında sıkışmış durumda. Pek çok aile, maddi yetersizlikler nedeniyle bu talebi yerine getirmekte zorlanıyor. Ancak çocuklarının eğitimini aksatmamak adına kısıtlı bütçeleriyle kaynak kitap satın almaya mecbur kalıyor.

Sorumluluk kimde?

Peki, bu durumda sorumluluk kimde? Millî Eğitim Bakanlığı mı yoksa okul yönetimleri mi? Eğitimci Murat Kalkan, bu konuda açıklamalarda bulunarak velilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Kalkan, kaynak kitap zorunluluğunun dayatılmasının velileri ekonomik olarak zorladığını ve bakanlığın bu konuda daha net bir tavır alması gerektiğini belirtti.

"Kaynak kitap sorunu bakanlıktan kaynaklanıyor"

Kaynak kitap sorununun bakanlıktan kaynaklandığını vurgulayan Kalkan, "Ders kitaplarının içeriği üniversite sınavlarına uygun. Hatta bazı öğrenciler dershaneye gitmeden, sadece devletin verdiği ders kitaplarıyla üniversite sınavını kazandı. Sadece soru sayısı eksik; soru kitapçığı da veriliyor, ancak yetersiz kalıyor. Şu an lise kitaplarının içeriğinde bir sorun yok, bunu özellikle belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

"Müfredat ve sınav içeriği uyumlu hale getirilmeli ya da devlet kaynak kitap sağlamalı"

Ortaokul ders kitaplarının sınav içeriğiyle uyumsuz olduğunu belirten Kalkan, müfredatın sınav içeriğiyle uyumlu hale getirilmesi ya da devletin kaynak kitap sağlaması gerektiğine dikkat çekti.

Ortaokullarında verilen kitaplarda ders içeriği yönünden sıkıntı olduğunu belirten Kalkan, "İyilik, yardım severlik, milli ve manevi duygular, bu dersler veriliyor ama LGS sınavına gelindiğinde LGS sınavında çıkan sorular sorulmuyor. Dolayısıyla ortaokul öğrencilerinin LGS sınavında çıkan soru ne ise ona yönelimi doğal olarak başlıyor. Bu ihtiyaç nereden karşılıyorsunuz? Kaynak kitaplardan sorun nasıl çözülür? Ya! Verilen müfredat ile sınavlar arasında bir çelişki olmayacak. Hali hazırda böyle bir çelişki var. Yada kaynak kitaplar devlet tarafından verilecek." şeklinde konuştu.

"Kaynak kitap sorunu Arap saçına döndü"

Kalkan, kaynak kitap sorununun devlet tarafından çözülmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

Veliler ve okul idareleri arasında çift taraflı bir haklılık payı var. Veliler, 'Maddi durumumuz yeterli değil, okulun istediği kaynak kitabı alamıyoruz' diyor. Okul yönetimleri ise, 'Öğrencilerimiz kaynak kitap almak zorunda; diğer okullar alıyor, siz neden almıyorsunuz?' şeklinde ısrarcı oluyor. Bu durum, öğretmenler ve okul idaresinin arada kalmasına neden oluyor. Kaynak kitap istenirse, maddi durumu kötü olan veliler tepki gösteriyor; alınmazsa kaynak kitap talep eden veliler tepki gösteriyor. Okul idaresi bu şekilde arada kalmış durumda."

Kalkan, ilkokullarda kesinlikle kaynak kitap ihtiyacı olmadığını ve Siirt Milli Eğitim Müdürü’nün okul idarelerine deneme yapılmaması konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti. Kalkan, ne ilkokulda ne de ortaokul ve liselerde kaynak kitap alma zorunluluğu olmadığını, ancak okul idaresi ve velilerin ortak kararıyla kaynak kitap alınabileceğini vurguladı. (İLKHA)

ABD'nin Texas eyaletinde sel: En az 24 ölü, 20 kayıp

Diyetisyen Korkmaz: Yediğimiz besinler bizi doyuruyor mu, acıktırıyor mu?

Gazze Sağlık Bakanlığı: Hastanelerde yakıt krizi derinleşiyor

Hizbullah lideri Şeyh Naim Kasım: Teslim olmak yok

İLKHA'nın yaptığı haber yetkilileri harekete geçirdi: Kırmataş Mahallesi'nin su sorunu çözülüyor

Pezeşkiyan, Erdoğan ve Aliyev ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Muğla'da deprem: 3.6 büyüklüğünde

Gazze'de, siyonist rejimin ABD desteğiyle gerçekleştirdiği soykırımın 638'inci günü

Batman’da iki otomobilin çarptığı kazada 2 kişi yaralandı

Han Yunus'ta siyonistlere pusu: Tanklar ve askerler hedef alındı

Sabahın ilk saatlerinde Gazze'de kan aktı: 19 şehit, saldırılar sürüyor

Bingöl'de 49 kilo 600 gram kubar esrar ele geçirildi

CHP'li Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarına "yolsuzluk" operasyonu

Ramallah'ın kuzeyinde Yahudi çetelerin saldırısına direnen 3 Filistinli yaralandı

CHP'li Adana ve Adıyaman Belediye başkanları gözaltına alındı

Ehliyet sınavında usulsüzlük yapan 40 kişi tutuklandı

Hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak

Bingöl'de aranan 2 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı

Trump: Gazze'de bu hafta ateşkes anlaşması olabilir

Bingöl-Diyarbakır karayolunda korkutan yangın

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Gazze'de bir günde en az 70 şehit

Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı

HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

CHP'li Manavgat Belediye'sine rüşvet operasyonu: Baklava kutusunda 110 bin Euro

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk soruşturması: 60 tutuklama

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD'nin Texas eyaletinde sel: En az 24 ölü, 20 kayıp

Diyetisyen Korkmaz: Yediğimiz besinler bizi doyuruyor mu, acıktırıyor mu?

Gazze Sağlık Bakanlığı: Hastanelerde yakıt krizi derinleşiyor

Hizbullah lideri Şeyh Naim Kasım: Teslim olmak yok

İLKHA'nın yaptığı haber yetkilileri harekete geçirdi: Kırmataş Mahallesi'nin su sorunu çözülüyor

Pezeşkiyan, Erdoğan ve Aliyev ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı