• BIST 100

    16761,58%0,39
  • DOLAR

    43,95% 0,16
  • EURO

    51,70% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7326,28% -0,07
  • Ç. ALTIN

    11819,10% 0,00

KBB Uzmanı Işıksaşan, mevsim değişikliklerinde en sık rastlanan rahatsızlıkları anlattı

27 Ağustos 2024, Salı 17:16
27 Ağustos 2024, Salı 17:16
KBB Uzmanı Işıksaşan, mevsim değişikliklerinde en sık rastlanan rahatsızlıkları anlattı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mevsim değişikliklerinde sık rastlanan rahatsızlıklar ile ilgili konuşan KBB Uzmanı Op. Dr. Volkan Yaşar Işıksaçan, hastaların en çok burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde yanma, kaşınma, kızarıklık ve kulak tıkanıklığı şikâyetleriyle hastanelere başvurd

Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan alerjik rahatsızlıklar, mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor. Özellikle astım, koah hastaları ve çocukları daha çok etkileyen alerjiler, mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor. Mevsimlerden bağımsız olarak da büyükşehirlerde egzoz dumanı, sanayi atıkları gibi birçok etken de alerjik rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Alerjiler mevsimsel mi?

Özellikle bahar ve sonbahar ayların girerken yaşanan alerjik rahatsızlıklarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan KBB Uzmanı Op. Dr. Volkan Yaşar Işıksaçan, "Bu mevsimde hastalarımız en çok burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde yanma, kaşınma, kızarıklık ve kulak tıkanıklığı gibi şikâyetlerle bizlere başvurmaktadır. Mevsim değişikliklerinde hastalarımız özellikle atopik dediğimiz kişilerde alerji belirtileri başlıyor. Bu alerjiler genellikle mevsime özgü oluyor. Polenlere karşı olan alerjiler çok yaygın oluyor. Bu hastalarımızın muayene bulgularının açık renkli su gibi burun akıntılarına neden olup, burun etleri şişmiş, gözlerde yaşarmalar ve kızarmalar oluyor. Burun tıkanık olduğundan dolayı kimi zaman kulak da bundan etkilenerek işitme kaybı da bunlara eklenebiliyor." dedi.

"Sık sık burun temizliği yapmak alerjilere karşı korunmada büyük öneme sahip"

Alerjide en önemli önlemin alerjen maddelerden kaçınmak olduğunu kaydeden Işıksaçan, "Kişi, alerjiye sebep olan şeylerden kaçınmalı ama bu her zaman o kadar kolay olamayabiliyor. Alerji testleri ile nelere karşı alerjimiz olduğunu bulabiliriz. Bazen kişinin neye karşı alerjisinin olduğu alerji testlerinde de çıkmayabiliyor. Çünkü o kadar çok alerjen madde var ki bunların hepsinin test etme imkânı olmuyor. Özellikle sanayileşmiş yerlerde egzoz dumanları ve sanayi madde artıkları gibi maddeler de alerji yapabiliyor. Kendi alerjimizden kaçınamıyorsak yapabileceğimiz en önemli şey alerjiye karşı ilaçlarımızı kullanmak. Bunun dışında burun temizliği çok önemli. Alerjen maddeler sıklıkla burun yoluyla semptomlara girip şikâyetlere sebebiyet verebiliyor. Bunun için sıklıkla burun temizlemek ve sık sık ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Bunlar hem hastalıklarda hem de alerjilerde ciddi korumalar sağlıyor." diye konuştu.

Hangi ortamlarda maske kullanılmalı?

Özellikle kapalı alanlarda maske kullanılması tavsiyesinde bulunan Işıksaçan, "Sinema, tiyatro, konferans salonuna veya insanlarla yakın temasımız olduğu toplu kullanım alanlarında olduğumuz zaman mutlaka maske kullanmayı tavsiye ediyorum. Çünkü virüsler şekil değiştirerek sürekli mutasyona uğruyorlar. Yarın bir gün ne ile karşılaşacağımız belli olmuyor. Şu anda 'Maymun Virüsü' hastalığı gündeme oturdu. Her ne kadar covid-19 kadar bulaşıcılığı hızlı olmadığı söylense de bulaşması halinde vermiş oldukları zararlar her an değişebiliyor. Dolayısıyla her zaman maske takılması ve dezenfektanlarla el temizliğini öneriyorum. Bu saydıklarım en basit koruyucu önlemleridir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Nevşehir'de izinsiz iguana besleyen kişiye para cezası

Pakistan'da bir evde tüp patladı: 7 ölü, 25 yaralı

Bakan Gürlek: Avukatlık Kanunu daha kapsamlı ele alınacak

Arakçi: ABD ile müzakerelerdeki bu tur şimdiye kadarki en iyi tur oldu

Pervari’de kar nedeniyle bazı köy yolları ulaşıma kapandı

Siirt Valisi Kızılkaya madencilerle iftar sofrasında bir araya geldi

Tayland'da 46'ncı 'Cobra Gold' tatbikatı gerçekleştirildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: İşe alımlarda uyuşturucu testi standartları belirlenmiş bir sistemle uygulansın

Rusya: Ukrayna krizinin çözüm sürecinde masadaki en zorlu başlık toprak konusu

Kar yağışı nedeniyle Ağrı'da eğitime ara verildi!

Hindistan ve Japonya’dan ortak askeri tatbikat

Malatya Ticaret Borsası'ndan başarılı ihracatçılara plaket

Umman Dışişleri Bakanı: ABD ve İran arasındaki müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildi

Yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarpmasıyla ağır yaralandı

4 ilde eğitime kar tatili

Rusya'dan Küba uyarısı: Herkes itidalli davranmalı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

İran ile ABD arasındaki müzakerelerin ikinci aşaması başladı

Kahramanmaraş'ta 4,7 büyüklüğünde deprem

İDEV'den "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinliklerinin hedef alınmasına tepki

İzmir barajlarında güncel doluluk oranları açıklandı

Şanlıurfa'da Küçüktepe sakinleri bozuk köy yolu nedeniyle yetkililere çağrıda bulundu

Şanlıurfa’da dolu yağışı günlük hayatı olumsuz etkiledi

İşgalcilerin bugünkü ihlalinde 3 Gazzeli şehit oldu

İkinci cemre suya düştü

Ukrayna'nın uyguladığı petrol ablukasına Macaristan'dan sert tepki

İzmir’de otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Gümüşhane’de eğitime kar engeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Üstel'i kabul etti

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 2 hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nevşehir'de izinsiz iguana besleyen kişiye para cezası

Pakistan'da bir evde tüp patladı: 7 ölü, 25 yaralı

Bakan Gürlek: Avukatlık Kanunu daha kapsamlı ele alınacak

Arakçi: ABD ile müzakerelerdeki bu tur şimdiye kadarki en iyi tur oldu

Pervari’de kar nedeniyle bazı köy yolları ulaşıma kapandı

Siirt Valisi Kızılkaya madencilerle iftar sofrasında bir araya geldi

Tayland'da 46'ncı 'Cobra Gold' tatbikatı gerçekleştirildi