• BIST 100

    14110,37%-0,51
  • DOLAR

    42,93% 0,07
  • EURO

    50,59% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6172,79% -1,23
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Kelebeklerin benzersiz havada "asılı kalışı" mikrodronlar için ilham oldu

13 Mayıs 2025, Salı 21:22
13 Mayıs 2025, Salı 21:22
Kelebeklerin benzersiz havada
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kelebeklerin havada “asılı kalmasını” sağlayan mekanizmayı ortaya çıkaran Çinli fizikçilere göre bu keşif, seralarda çiçekleri tozlayabilecek veya enkaz altlarına girip hayatta kalanları arayabilecek mikrodronların geliştirilmesine olanak sağlayacak.

Çinli fizikçiler, kelebeklerin uçuş sırasında kanat ve vücut hareketlerini takip ederek, bu böceklerin nektar toplarken havada “asılı kalmalarını” sağlayan özgün fiziksel mekanizmayı ortaya çıkardı.

Amerikan Fizik Enstitüsü (AIP) basın servisi tarafından yapılan açıklamaya göre çalışmayı yürüten Çin Beihang Üniversitesi öğretim üyesi Zhang Yanlai, "Bir kelebeğin havada asılı kalabilme yeteneği, hem çiçeklerden nektar toplamak hem de yırtıcılardan kaçmak için hayatta kalmaları açısından kritik öneme sahip. Bu yeteneğin ardındaki aerodinamik mekanizmaların açığa çıkarılması, seralarda çiçekleri tozlayabilecek, ayrıca enkazlara ve afet bölgelerine girerek hayatta kalanları arayabilecek mikrodronların geliştirilmesine olanak tanıyacak.” Dedi.

Fizikçiler, bu tür teknolojilerin geliştirilmesinde önemli bir adımı, sıradan beyaz lahana kelebeği (Pieris brassicae) türünün havadaki hareketlerini inceleyerek attı. Bilim insanları, kelebeklerin hareketlerini yüksek hızlı kamerayla kaydetti ve görüntüleri düz iki boyutlu formatlardan üç boyutlu modellere dönüştüren yapay zekâ sistemleriyle analiz etti.

Bu 3D modeller yardımıyla fizikçiler, kelebeklerin uçuş ve havada asılı kalma sırasında yönlerini ve hızlarını nasıl değiştirdiklerini hesapladı. Ayrıca, ön ve arka kanatlarla yapılan hareketlerin ve vücudun oluşturduğu hava akımlarını da incelediler. Bu analizler, kelebeğin ürettiği kaldırma kuvvetini hesaplamalarına ve uçuşun aerodinamik mekanizmalarını ortaya çıkarmalarına olanak sağladı.

Araştırmalara göre, kelebeklerin her iki kanat çifti farklı türde iki girdap (vorteks) seti üretir ve bu girdapların birbirleriyle etkileşim biçimi, kelebeğin gövdesinin yönüne ve eğimine bağlıdır. Özellikle çiçek üzerinde asılı kaldıklarında, vücutlarını yatayla 90 derece açı yapacak şekilde eğerek, kanatların ürettiği kuvvetleri dengeleyip minimum kanat çırpışıyla havada sabit kalabilirler.

Fizikçilerin belirttiğine göre, kelebeklerin bu “asılı kalma” mekanizması benzersizdir; çünkü başka hiçbir böcek ya da kuş bu şekilde hareket etmemektedir. Zhang Yanlai ve ekibine göre, bu yöntem, sessiz şekilde bir noktada sabit durabilen mini kanatlı dronların geliştirilmesi için kullanılabilir. Bu tür dronlar, doğal yaşamı rahatsız etmeden gözlemlemek ve pek çok başka görev için kullanılabilecek. (İLKHA)

Doğu Anadolu illerinde dondurucu soğuk etkili oluyor

Siirt'te "Staghorn" böbrek taşı tek seansta temizlendi

Gündüz: Müslümanların hiçbir kutsalıyla kimse alay edemez. Bu hiç kimsenin haddine değildir. Taviz tavizi doğurur!

Ağrı'da rahatsızlanan hastalar için ekipler harekete geçti

Dargeçit’te kar yağışına "hazırlıksız" yakalanan belediyeye tepki: Ulaşımda aksama oldu

Şanlıurfa’da otomobil sulama kanalına düştü: Baba ve 3 çocuğu için arama çalışması başlatıldı

Yahudi çeteler Kudüs'te yol kapattı

Siirt’te eğitime kar tatili

Adana’da asayiş uygulamalarndaı 454 aranan şahıs yakalandı

Soğuk ve yağmur Gazze'de felaketi büyütüyor

Malatya’da yüz yüze ve çevrim içi katılımlı cerrahi kursu düzenlendi

Şırnak’ta yollar buz pistine döndü

Yerlikaya: Yalova'daki DEAŞ operasyonunda 3 polisimiz şehit oldu

Tuz tanesi kadar robot: Algılıyor, düşünüyor, hareket ediyor

Okul servisi şarampole yuvarlandı: 6 yaralı

İşgalciler Batı Şeria'da eğitimi hedef aldı

Yeşilyurt Belediyesi'den karla mücadelede çalışması

Mardin ve ilçelerinde kar yağışı

Şırnak’ta okullara kar tatili

Irak Parlamentosu ilk oturumunu yapıyor

MEB’den "hayalet sınıf" incelemesi: 48 okulun ruhsatı iptal edildi, 300 milyon TL ceza

Meslek Yüksekokulu mezunlarının istihdam oranı yüzde 92'ye ulaştı

Bingöl’de eğitime kar engeli

Altınını çekmek istedi, bnın talebiyle şaşkına döndü

10 yıldır kayıp olan MH370 uçağının gizemi yeniden gündemde: Arama çalışmaları yarın başlıyor

Malatya'da kış mevsiminin ilk kar yağışı: Sevinç ve mağduriyet bir arada

TDK 2025’in kelimesini duyurdu: Dijital vicdan

Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı sonuçları açıklandı

Şanlıurfa’da kar yağışı sonrası süreç Valilik koordinasyonunda yürütülüyor

Meksika’da yolcu treni kazası: 13 ölü, 98 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Doğu Anadolu illerinde dondurucu soğuk etkili oluyor

Siirt'te "Staghorn" böbrek taşı tek seansta temizlendi

Gündüz: Müslümanların hiçbir kutsalıyla kimse alay edemez. Bu hiç kimsenin haddine değildir. Taviz tavizi doğurur!

Ağrı'da rahatsızlanan hastalar için ekipler harekete geçti

Dargeçit’te kar yağışına "hazırlıksız" yakalanan belediyeye tepki: Ulaşımda aksama oldu

Şanlıurfa’da otomobil sulama kanalına düştü: Baba ve 3 çocuğu için arama çalışması başlatıldı

Yahudi çeteler Kudüs'te yol kapattı