• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Kemal Sunal'ın vefatının ardından 23 yıl geçti

03 Temmuz 2023, Pazartesi 18:09
03 Temmuz 2023, Pazartesi 18:09
Kemal Sunal
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kemal Sunal'ın vefatının ardından 23 yıl geçti

'Sinamanın Gülen Adamı' olarak hayatına onlarca sinema filmi ve tiyatro sığdırarak izleyicilerin gönlünde taht kuran Kemal Sunal, vefatının ardından geçen 23 yılda sevgiyle anılıyor.

Oynadığı filmlerle vatandaşın yüzünü güldüren Kemal Sunal'ın ölümünün ardından 23 sene geçti...

'Sinamanın Gülen Adamı' olarak anılan Sunal, gönüllerde taht kurdu.

Oyuncu, yapımcı ve senarist Kemal Sunal, 26 yıllık sanat hayatına toplamda 82 film sığdırdı.

11 Kasım 1944'te Malatyalı Mustafa Sunal ile Saime Hanım'ın ilk çocuğu olarak İstanbul Küçükpazar'da dünyaya gelen oyuncunun tam adı tam adı Ali Kemal Sunal.

İki kardeşi olan Kemal Sunal, öğrenim hayatına Mimar Sinan İlkokulu'nda başladı.

Ardından Vefa Lisesi'nde öğrenim gördü.

Tiyatro sevgisi lisede başladı

Maddi zorluklarla öğretim hayatına devam eden Sunal, tiyatro ve sinemaya adım atmadan önce elektrikçi çıraklığı yaptı, üniversite öğrenimi sırasında ve sonrasında da Emayetaş Fabrikası'nda çalıştı.

Lisedeyken tiyatroya duyduğu ilgisiyle dikkat çeken oyuncunun yeteneğini, felsefe öğretmeni Belkıs Balkır fark etti.

Kemal Sunal

İlk oyunu 'Zoraki Tabip'

Okul ve çalışma hayatını birlikte idare eden Sunal bir yandan da sanat hayatı için çalıştı.

Sunal'ın babasını ikna eden öğretmeni Balkır, genç oyuncuyu Kenter Tiyatrosu'nda Müşfik Kenter ile tanıştırdı.

Çabalarının karşılığını ilk kez sahne aldığı 'Zoraki Tabip' adlı oyunla aldı.

Profesyonel oyunculuğa 1996 yılında başladı

Sunal, oynadığı bir oyun ile Akşam gazetesinin düzenlediği liseler arası tiyatro yarışmasında 'En İyi Karakter Oyuncusu' ödülüne layık görüldü.

Bir süre amatör şekilde oyunlarda sahne alan sanatçı, ilk profesyonel oyununu 1996 yılında gerçekleştirdi.

Sunal, Kenter Tiyatrosu'nda sahne aldığı oyunda repliğinde olmamasına rağmen izleyicilerin gönlünde taht kurarak güldürdü.

Kemal Sunal

Üniversitede iletişim eğitimi aldı

Ardından ünlü oyuncu için sanat kapıları açılmaya başladı.

O zamanlarda yeni kurulan Pendik Tiyatrosu'na katılan usta oyuncu, bir yandan tiyatroya devam ederken bir yandan da üniversite hayatına başladı.

Sunal, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'nda 2 yıl öğrenim gördü.

Üniversiteden 51 yaşında mezun oldu

Öte yandan üniversite eğitimini yarıda bırakan Sunal, 1992'de çıkan öğrenci affı sonrasında üniversiteye devam ederek, 1995'te 51 yaşındayken mezun oldu.

Kemal Sunal

Farklı tiyatrolarda sahne aldı

Pendik Tiyatrosu'nun kapanması nedeniyle Ulvi Uraz'ın tiyatrosuna geçen Sunal, daha sonra Aksaray Küçük Opera, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahneye çıktı.

Münir Özkul, Devekuşu Kabare'de Sunal'ın oynadığı 'Dün Bugün' adlı oyunu izledikten sonra Sunal'ı yönetmen Ertem Eğilmez ile tanıştırdı.

Kemal Sunal

Sinemaya 1973'te başladı

Kemal Sunal, Eğilmez'in 1973'te çektiği, Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Filiz Akın'ın da rol aldığı 'Tatlı Dillim' filminin kadrosuna katılarak sinemaya adım attı.

Sunal, genellikle halkın içinden bir halk kahramanını oynadığı rollerle izleyicinin dikkatini çekti.

Sinemaseverlerin yüzünü güldürmeyi başaran Sunal, 1976'da 'Süt Kardeşler', 'Hababam Sınıfı Uyanıyor', 'Tosun Paşa', 'Sahte Kabadayı', 'Meraklı Köfteci' ve 'Kapıcılar Kralı' gibi filmlerde, 5 farklı yönetmenle çalıştı.

Kemal Sunal

1975'te evlendi

Ankara turnesinde Gül Sunal ile tanışan Sunal, 1975'te evlendi.

Oyuncunun, Ali ve Ezo adını verdikleri 2 çocukları çocukları dünyaya geldi.

82 filmde rol aldı

Hala izlenen Sunal, 26 yıllık sanat hayatına, tiyatro oyunları hariç 6'sı yan rol, 76'sı başrol olmak üzere 82 film sığdırdı.

'Saygılar Bizden', 'Şaban Askerde', 'Şaban ile Şirin' ve 'Bay Kamber' dizilerinde de rol alan Sunal, filmlerinde öğretmenden bekçiye, kapıcıdan çöpçüye kadar birçok karakteri başarıyla oynadı.

Kemal Sunal

Onlarca ödül aldı

Sunal, 'Kapıcılar Kralı' filmiyle 1977 Antalya Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu', 1989'da 'Düttürü Dünya' filmindeki rolüyle Ankara Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu', 1998'de de Antalya Film Festivali'nde 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne değer görüldü.

Kemal Sunal

Kendi tezini kaleme aldı

Sanatçı, daha sonra radyo, televizyon ve sinema bölümünde yüksek lisans yaptı ve 'Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü' başlıklı tezini kaleme aldı.

Sinema ve tiyatronun, gülen ve güldüren yüzü Sunal'ın bu tezi, vefatından sonra 2005'te aynı adla ailesi tarafından kitap olarak bastırıldı.

3 Temmuz 2000'de vefat etti

Uçak fobisi olan Sunal, 'Balalayka' filminin çekimleri için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçirdi ve 3 Temmuz 2000'de vefat etti.

Ünlü oyuncunun cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Kemal Sunal

HÜDA PAR'dan "Madde Bağımlılığı" paneli: Gençlik risk altında, çözüm ortak mücadelede

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Madde Bağımlılığı" paneli gerçekleştirildi

Van'da 4,6 büyüklüğünde deprem

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

BM'den Benin'deki darbe girişimine kınama

Osmaniye'de yolcu otobüsü devrildi: 3 yaralı

Rusya Ukrayna'ya ait enerji tesisini bombaladı

Türkiye-Macaristan Ortak İstişare Mekanizması’nın ilk toplantısı yarın İstanbul’da yapılacak

Çin ve Rusya'dan ortak füze tatbikatı

Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Define arandığı iddia edilen ve bir kişinin öldüğü mağara tüneli kapatıldı

Çin yeni bir internet uydu grubunu uzaya gönderdi

Benin yönetimi darbe girişiminin başarısızlığa uğratıldığını açıkladı

İzmir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Yeni haftada hava durumu nasıl olacak?

Dünya Gıda Programı'ndan Kamerun için "açlık felaketi" uyarısı

Umut Kervanı, bu kış da Siverek’te yüzlerce minik yüreği ısıttı     

Donbass ve Ukrayna'daki 2 yerleşimde kontrol Rusya'ya geçti

Meksika'da polis karakoluna saldırı: 5 ölü, 4 yaralı

Batman’da bir evde çıkan yangın mahalleli tarafından söndürüldü

Hong Kong halkı sandık başına gitti

İşgal rejimi 3 yaşındaki bebeği katletti

Hawaii'de Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

Mısır'da yapılan COP24'te Kahire Deklarasyonu kabul edildi

Saldırıya uğrayan genç hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı ile görüştü

Japonya ve Çin'e ait savaş uçakları havada karşı karşıya geldi

Gazze Sağlık Bakanlığı: Tıbbi kriz derinleşiyor

Suriye'nin başkenti Şam'da patlama meydana geldi

Gaziantep'te suç örgütüne şafak operasyonu: 5 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR'dan "Madde Bağımlılığı" paneli: Gençlik risk altında, çözüm ortak mücadelede

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Madde Bağımlılığı" paneli gerçekleştirildi

Van'da 4,6 büyüklüğünde deprem

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

BM'den Benin'deki darbe girişimine kınama

Osmaniye'de yolcu otobüsü devrildi: 3 yaralı

Rusya Ukrayna'ya ait enerji tesisini bombaladı