Kesinleşmiş kararlara rağmen DASK eksik ödemeleri yapmadı

Tarih: 06.02.2024 09:20
Kesinleşmiş kararlara rağmen DASK eksik ödemeleri yapmadı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Kesinleşmiş kararlara rağmen DASK eksik ödemeleri yapmadı

Kahramanmaraş Barosu Avukatlarından Murat Gül, yargı kararına rağmen DASK tarafından eksik ödemelerin yapılmadığını ifade etti.
6 Şubat 2023 tarihli depremde hasar alan konutlara ilişkin DASK’ın Ödemiş olduğu tazminatların eksik olduğuna dair alınan ilk kararlar Aralık 2023 tarihinde Yargıtay tarafından DASK’ın temyiz itirazları reddedilerek kesinleşmişti. Kahramanmaraş Barosu Avukatlarından Murat Gül, verilen kararın icraya konulmasına ve üzerinden aylar geçmesine rağmen DASK tarafından ödeme yapılmadığını ifade etti. Gül, DASK yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde DASK’ın bir devlet kurumu olduğunu ve haciz işlemi yapılamayacağını beyan ettiklerini, bu sebeple de depremzedenin alacağına ulaşamayarak bir kez daha mağdur edildiğini belirtti.
Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Av. Murat Gül, DASK’ın örneğin bir SGK ya da Bakanlık gibi bir devlet kurumu olmadığını, Türk Reasürans AŞ. adında bir şirket tarafından yönetildiğini, Türk Ticaret Kanununa tabi olduğunu ve Yargıtay içtihatlarına göre basiretli bir tacir gibi hareket etmek gibi yükümlülüklerinin bulunduğunu belirtti. Devletin malının haczedilemeyeceği ilkesinin DASK tarafından suistimal edildiğini dile getiren Avukat GÜL, devlet malının haczedilememesinin altında yatan sebebin; “devlet zaten hacze gerek kalmaksızın borcunu öder” anlayışı ve ilkesi yattığını, ancak DASK’ın bu ilkeye aykırı hareket ettiğini sözlerine ekledi.
Kahramanmaraş barosu avukatı Murat Gül, benzer durumda olan depremzedeler ve Avukat meslektaşlarıyla yaptığı görüşmelerden edindiği bilgiye dayanarak, DASK’ın, kesinleşmiş mahkeme kararları olmasına rağmen, icra dosyalarına ödeme yapmaktan imtina ettiğini ve bu şekilde depremzedeleri daha da mağdur ettiğini belirtti.
“DASK depremzedenin alacağını ödemezken kendi alacağını tahsil etmek istiyor”
DASK kesinleşen kararları yerine getirmezken, lehine sonuçlanan davalarda hak etmiş olduğu vekalet ücretini depremzededen talep etmesinin, yani kendi alacağı konusunda şahin kesilirken depremzedenin alacaklarına karşı sessiz kalmasının da dikkat çekici olduğuna değinen Murat GÜL, bu çelişkinin de bir an evvel giderilmesini ve haczedilemezlik güvencesine sığınılarak zaten zayıf taraf olan depremzedenin mağduriyetinin artmasına yol açılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
'Kurumlara olan güven ve sigorta bilinci zedelenmemeli'
Ülkemizde sigortalılık oranının ne kadar düşük olduğundan da yıllardır şikayet edildiğini hatırlatan Avukat GÜL, 'düzenli olarak sigortasını yaptıran, primlerini ödeyen, tazminatın eksik olduğu iddiası ile açmış olduğu davayı kazanan ve miktar itibariyle temyiz sınırının altında olması sebebiyle kesinleşen depremzedeye gereken ödemenin yapılmaması ya da geciktirilerek yapılması sigortalılık bilincini zedeleyeceği gibi, sigortacıya ve devlet kurumlarına olan güveni de sarsacaktır' şeklinde konuştu.
DASK’ın bugüne kadar yaraların sarılmasında gösterdiği hassasiyeti, Hukuk Devleti ilkeleri çerçevesinde bundan sonra da kesinleşmiş yargı kararları söz konusu olduğunda göstermesinin kendisinden beklendiğini ifade eden Avukat Gül, DASK’ın ülkemizin önemli bir kurumu olduğunun ve bu sınavdan da başarıyla geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Yükleniyor