• BIST 100

    9514,01%-1,6
  • DOLAR

    38,85% 0,03
  • EURO

    44,06% 0,46
  • GRAM ALTIN

    4139,79% 0,76
  • Ç. ALTIN

    6626,03% 0,00

Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

GÜNDEM 7.02.2021 22:11:49 0
Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de yaptığı bir açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ödediği faizin yarısı kadar faizle İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanabiliyor. Hazinenin en son aldığı borç dolayısıyla ödedikleri faiz yüzde 5-6 civarında. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 70 milyon avroluk borçlanmayı yüzde 3 ile yaptı' ithamlarına devleti ve devletin saygın kurumlarını itibarsızlaştırmaya dönük bu açıklamayı esefle kınadıkları belirtildi.



'GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Kılıçdaroğlu’nun devletin hazinesini karalamak için kullandığı argümanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığı vurgulanarak Hazine’nin tahvil ihracı ile uluslararası finansman kuruluşlarından proje kredisi sağlanması arasındaki ayrımı bilmediği belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu ülkede yaşayan herkesin devletidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu devletin bir kurumudur. Çok taraflı kalkınma bankalarından yapılan özel amaçlı proje finansmanı kredilerinin koşulları ile bütçe finansmanı amacıyla yapılan hazine tahvil ihraçlarının getirilerinin karşılaştırılması doğru değildir. Belediyeler yurt dışından finansman sağlamadan önce Bakanlığımız iznini talep etmektedir, ilgili talebe istinaden, Strateji ve Bütçe Başkanlığının (SBB) uygun görüşüne müteakiben belediyenin mali koşullarının uygun olması durumunda izin verilmektedir.”

Bakanlık tarafından Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği Buca Metro Projesi için sağlanması düşünülen 1 milyar 70 milyon avro finansmanın İzmir Büyükşehir Belediyesi de Hazine ve Maliye Bakanlığından 27 Ağustos 2019’da dış finansman izni talebinde bulunduğu anımsatıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ”8 Kasım 2019 tarihinde dış finansman izni verilmiştir. Ancak belediye, finansmana ilişkin işlemleri bir yıl içerisinde tamamlayamadığından izin süresi bitmiş ve bu defa 22 Ocak’ta ilgili iznin süresinin uzatılması için tekrar başvuruda bulunmuştur. Belediyenin izin süresi uzatım başvurusu alınmış olup mevzuat uyarınca işlemleri sürmektedir. Yani Belediye, ilgili finansmanı süresi içinde sağlayamadığından henüz onay verilmiş veya İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından borçlanması yapılmış bir kredi söz konusu değildir. Bununla birlikte, 2020 yılı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti adına borçlu sıfatı ile uluslararası finansman kuruluşlarından sağladığımız altyapı yatırımlarına ve sağlık sektörüne yönelik finansmanın koşullarına baktığımızda ise sayın Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiğinden çok daha uygun koşullu olarak finansman sağlandığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca herhangi bir belediyenin uluslararası tahvili piyasalarında hazineden daha düşük maliyetle borçlanması söz konusu olmadığının altı çizilerek, CHP Genel Başkanı tarafından yapılan yanlış bilgilendirmeyi Türk halkının takdirine bırakıldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israilin sınır tanımayan yayılmacılığına karşı durulması gerekiyor

Tulkerem kuşatma altında: Siyonist rejimin saldırıları 115'inci gününde sürüyor

Tunceli Valisi merkeze çekildi

Öğretmenlerin isteğe bağlı il içi yer değiştirme sonuçları açıklandı

Batman'da fide satıcıları zor günler yaşıyor: Fidelerin onda yedisi elimizde kaldı

Pakistan'daki okul servisine saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti: Hindistan saldırıdan sorumlu tutuldu

Günümüzde proje yönetimi ve yapı bilgi modellemesinin (BIM) stratejik rolü

Ağlara takılan kum kekliği doğa fotoğrafçısı tarafından kurtarıldı

Cenin'e yönelik işgal saldırısı beşinci ayında

Batmanlı genç kızdan örnek başarı hikâyesi: Medreseden fakülte birinciliğine

Coca-Cola reklamı yapan diziye STK'ların tepkisi sürüyor

"Huzur İstanbul" uygulamasında 975 gözaltı

İşgalciler şehit Abdulkadir el-Kevvasmi'nin evini yeniden yıktı

Işıklı Yaya Geçidi Bakımı Trafikte Aksaklığa Neden Oluyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan'a gitti

Gazze'de soykırım sürüyor: 20'den fazla şehit, onlarca yaralı

Batman İl Özel İdaresi Ve Bem-Bir-Sen Tarafından Düzenlenen Masa Tenisi Turnuvası Başladı

Hindistan'da bina çöktü: 6 ölü

İspanya Meclisi'nden siyonist rejime silah ambargosu için adım

TESSEP'ten başörtüsü hakaretine tepki

BAE ile siyonist rejim arasında yardım anlaşması

Risk iştahı azalan altın sakin seyre yöneldi

Döviz kurlarında son durum

47 ilde DAİŞ operasyonu: 298 gözaltı

Sıcaklıklar artıyor, yağışlar kuzeyde kalıyor

HAMAS: Netanyahu müzakere görüntüsüyle dünyayı kandırmaya çalışıyor

Ehud Olmert: Gazze'de yapılanlar savaş suçuna yakın

Siyonist rejimden İran'a nükleer saldırı hazırlığı iddiası

"Fiilî Bir Dua: Boykot" konferansı Siirt Üniversitesi’nde gerçekleştirildi

İşgal basını: Dünya artık bizimle değil

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ