• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Kiralar çığırından çıktı: Vatandaş da ev sahibi de şikâyetçi!

12 Temmuz 2025, Cumartesi 01:10
12 Temmuz 2025, Cumartesi 01:10
Kiralar çığırından çıktı: Vatandaş da ev sahibi de şikâyetçi!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.

Türkiye genelinde hızla artan kira fiyatları, özellikle Diyarbakır ve çevresindeki ilçelerde vatandaşları da zor durumda bırakıyor. Kiralık ev bulmak giderek güçleşirken, mevcut kiracılar da yüksek zamlarla karşı karşıya kalıyor.

Devletin konut üretimi ve kira denetimi konularında daha aktif rol alması gerektiği görüşünde birleşen vatandaşlar; toplu konut projeleri, sosyal konutlar ve kira artışlarına sınırlama getirecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

Mehmet Aziz Kale

"Kira fiyatları aşırı derecede yüksek"

Vatandaşlardan Mehmet Aziz Kale, diğer ev sahiplerinin istediği gibi kiraları arttırdığını belirterek "Kiralar çığırından çıkmış durumda, yaklaşık 40-50 bin TL arası olmuş. Şahsen hiç kiracı olmadım, o derdi bilmiyorum ama konuşulacak çok şey var. Bismil ilçesinde bir evim var geçen sene 3 bine veriyordum, yüzde 120 zam gelince evi 5 bine kiraya verdim. Komşular beni şikâyet etti diye ben de 7 bine çıkarmak zorunda kaldım. Bu konuda Devlet adım atmalı, önlemini almalı. Zaten ne bir sözleşme ne başka bir şey var. Ev sahibi istediği gibi kirayı yükseltip düşürebiliyor. Mesela evini 7 bin liraya kiraya veren biri, 10 bin TL'ye kiraya vereni görünce kiracısına 'sen çık, yeni birini alacam' diyor. Sözleşmen olmadığı için hukuken bir şey yapamıyorsun." dedi.

Recep Bektaş

Hem kiracı olan hem de bir evini kiraya veren Recep Bektaş ise kiraların her iki tarafı da mağdur ettiğini belirtti.

Ev sahiplerine daha fazla fedakârlık çağrısında bulunan Bektaş, "Kiralar bence aşırı yüksek. Hem kiracılara hem de ev sahiplerine hak vermek gerekiyor. Kiracılara daha fazla hak vermek lazım diye düşünüyorum. Ev sahiplerinin bu konuda biraz daha fedakâr olması gerekiyor. Kendim kirada oturuyorum ama kiraya verdiğim evim de var. Kiracımı rahatsız edecek bir artış yapmadım hiçbir zaman. Bütün ev sahiplerinin bunu yapmasını tavsiye ediyorum. Nihayetinde hayır duası da lazım. Kiralar neredeyse yüzde 100-150 arası artmış. Geçen sene 10 bin TL' ye oturan şimdi 25 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Maalesef düzgün oturulacak bir daire 20-25 bin lira. Yani en düşük yerde bile 15 bin TL'den daha ucuza kiralık daire yok." ifadelerini kullandı.

Hasan Cengiz

"Maaşın büyük kısmı kiraya gidiyor: Önlem alınmalı!"

Kiracı olduğunu söyleyen Hasan Cengiz ise deprem sonrası fiyatların adeta uçtuğunu belirterek "Özellikle depremden sonra kiralarda büyük bir yükselme oldu. Çevre illerden de taşınma olduğundan kiralarda artışlar yaşandı. Ben kendim de kiracıyım, fiyatlar 2-3 katına çıktı. Şu anda herkes bir zorluk içerisinde, artık ev bulmak da bir problem oldu. Aldığımız maaşın yarısı hatta belki 3'te 1'i kiraya gidiyor. Geriye kalan mutfak ve eğitim masrafları da bizi zorluyor. Ev sahibi olmak da çok zor bu şartlarda. Belediye ya da devlet eliyle toplu konut projelerine girilebilir, taksitli ev satışı olabilir. Bunları müteahhitlerin eline bırakmak fahiş fiyatlara neden olur. Konuya devlet tarafından özellikle bir el atılması lazım." şeklinde konuştu.

Ramazan İne

Ramazan İne ise kira artışlarını sadece ekonomik nedenlere bağlamanın yeterli olmadığını düşünüyor. "Diyarbakır'da anormal kira fiyatları var. Enflasyon diyorlar enflasyona bağlı bir şey değil. Halkın vatandaşa eziyeti, ev sahiplerinin zulmüdür başka bir şey değildir. Evin kirası 25-30 bin ama asgari ücret 23 bin bu adam ne yiyecek ne içecek? Kira fiyatları geçen seneye göre çok artmış. Devlet bu konuyla alakalı hiçbir önlem almıyor." diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi. (İLKHA)

Kırklareli'nde orman yangını

Malatya'da ev yangını: Büyük çapta hasar oluştu

Malatya'da dağlık alanda yangın

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıda ağaç zarar gördü

Malatya'da odunluk yangını

Gazze'de siyonist vahşet devam ediyor: 100'den fazla şehit

Yangın nedeniyle Keseb Sınır Kapısı geçici olarak kapatıldı

İspanya'ya yağışlar sele yol açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Rusya'dan Ukrayna'ya 623 İHA ve füze ile saldırı

İBB'ye yönelik yolsuzluk operasyonunda 8 tutuklama

Hindistan’daki uçak kazasının ön raporu açıklandı

AB'den ABD'ye gümrük tarifesi karşılığı

Rize'de feci kaza: 1 ölü, 8 yaralı

Sivas’ta vücuduna kene yapışan bir kişi hayatını kaybetti

Senegal'de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında siyasi kriz

Cizre'de termometreler 50 dereceyi gösterdi

İran: Uranyum zenginleştirme hakkının tanınmadığı hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz

Uşak'ta uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Uludağ'da nesli tehlike altında olan kelebek görüntülendi

Gazze'de yardım dağıtım merkezlerinde 805 kişi katledildi

Mardin’in kırsal mahallelerinin en büyük sorunu: Elektrik kesintileri

ABD'den AB ve Meksika'ya yüzde 30 tarife kararı

ABD'de veba kaynaklı ölüm bildirildi

Tekirdağ'da 2 otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te hint keneviri ve çeşitli silahlar ele geçirildi

HÜDA PAR'lı Belediye Başkanından beldesine ulaşım yatırımı

Hazreti Muhammed'e hakaret eden derginin yazı işleri müdürü tutuklandı

Ev yangınında mahsur kalan çocuklar kurtarıldı

Peru'da maden işçileri sokağa döküldü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kırklareli'nde orman yangını

Malatya'da ev yangını: Büyük çapta hasar oluştu

Malatya'da dağlık alanda yangın

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıda ağaç zarar gördü

Malatya'da odunluk yangını

Gazze'de siyonist vahşet devam ediyor: 100'den fazla şehit

Yangın nedeniyle Keseb Sınır Kapısı geçici olarak kapatıldı