SAĞLIK 20.12.2024 18:09:26 0

Kireçlenme gençleri de etkiliyor

Kireçlenme gençleri de etkiliyor
Haberi Sesli Oku

Uzmanlar, nadiren de olsa romatizma, travma veya enfeksiyon gibi eklemi bozabilecek faktörler nedeniyle daha erken yaşlarda da kireçlenmenin görülebildiğine dikkat çekiyor.

Eklemlerin yıpranması, eskimesi ve yapısının bozulması anlamına gelen kireçlenme, genellikle doğal yaşlanmanın bir sonucu.

 Bu yüzden hastalığın genellikle yaşlıları etkilediğini hatırlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir, “Ancak nadiren de olsa romatizma, travma veya enfeksiyon gibi eklemi bozabilecek faktörler nedeniyle daha erken yaşlarda da görülebiliyor. Eklem hareketlerinde azalma, kısıtlılık, ağrı, şişlik, bacaklarda aksama, ellerde kavrama ve taşıma işlevlerindeki bozulma kireçlenmenin en sık karşılaşılan belirtileri arasında yer alıyor.” dedi.

Yaşlılığa bağlı kireçlenmelerde vücuttaki tüm eklemler bu durumdan etkilense de kireçlenme en sık diz, kalça, omurga ve omuz eklemlerinde bozulmalara neden oluyor. Hafif ve orta evrelerdeki vakalarda kilo vermenin ve aktivite azaltmanın kireçlenme için önemli tedavi yöntemlerinden olduğunu belirten Özdemir, “Kesinliği henüz kanıtlı olmasa da ailesinde kireçlenme öyküsü bulunanların bu hastalığa daha yatkın olduğu düşünülüyor. Bu nedenle risk altındaki kişilerin ideal kilolarını korumaları ve zorlayıcı faaliyetlerden kaçınarak yaşlarına uygun fiziksel aktiviteleri hayatlarına dahil etmeleri tavsiye ediliyor.” diye konuştu.

Ekleme binen yük azaltılmalı

Kireçlenmenin seviyesine, hastada oluşturduğu şikayetlere ve hasta öyküsüne göre tedavinin sıralı bir şekilde planlanması gerektiğini vurgulayan Özdemir, “Hafif ve orta evrelerdeki kireçlenmelerde ameliyat dışı tedaviler ön planda iken, eklem bozukluğunun ilerlediği ve hastada belirgin fonksiyonel kısıtlılığın olduğu ağır evrelerde cerrahi tedaviler ön plana çıkıyor. Ameliyat dışı tedavilerde ekleme binen yükü azaltmak birincil öncelik. Bu nedenle fazla kilonun verilmesi ve zorlayıcı fiziksel aktivitenin azaltılması çok önemli. Bunun yanı sıra ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ve antienflamatuvar ilaçlardan da faydalanılabilir. Fizik tedavi ise hem ameliyat dışı hem de ameliyat ile ilgili tedavilerde çok önemli bir role sahip. Kas gücünün artırılması ve eklem hareketinin korunması fizik tedavi yardımı ile sağlanabilir.” dedi.

Biyorejeneratif tedaviler popülerleşti

Kireçlenme oluşumunun yavaşlatılması ve eklemlerde iyileşme kapasitesinin hızlandırılması için son zamanlarda biyorejeneratif tedavilerin popülerleştiğini dile getiren Özdemir, “Bu tedavi yöntemleri genellikle eklem içine uygulanan çeşitli enjeksiyonlardan oluşuyor. Son dönemde gündeme gelen tedaviler; hiyalüronik asit enjeksiyonu yani eklem içi kayganlığı artıran jel tedavisi, plazma enjeksiyonu yani hastanın kendi kan plazmasının problemli ekleme enjekte edilmesi ve kök hücre enjeksiyonu yani hastanın yağ dokusu veya kemik iliğindeki kök hücrelerin toplanarak enjeksiyon ile eklemin içine verilmesi olarak üç başlık altında incelenebilir.” şeklinde konuştu.

Cerrahi sonrası 6 haftada iyileşme mümkün

Ameliyat dışı tedavilerin işe yaramadığı ve hastalığın ilerlediği durumlarda kireçlenen eklemde protez ile yüzey değiştirilmesi ameliyatlarının yapılabildiğini belirten Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir, “Diz, kalça ve omuz protezleri uygulamaları ortopedide standart tedavi yöntemleridir. Hasta, ameliyat sonrası bir iki gün içinde ayağa kaldırılarak yürüteç ile yürütülür arkasından özel rehabilitasyon programına başlatılır. Hastanın cerrahi sonrası egzersiz programını harfiyen uygulaması, fizik tedavi ile eklem hareketinin sağlanması ve genel takiplerinin yapılması ortalama 6 haftalık bir süreci kapsar. Bu süre sonunda hasta sosyal hayata ve ameliyattan önceki fonksiyonel kapasitesine kavuşabilir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: kireçlenme gençleri de etkiliyor

Trump, "karşılıklı tarifeler" konusunda en az yüzde 10’luk gümrük vergili yürütme emirleri imzaladı

İşgalci siyonistlerden Şam ve Hama’ya hava saldırıları

İsviçre'de 8 milyar dolardan fazla Rus varlığı donduruldu  

Zambiya’da maymun çiçeği vakası 36’ya yükseldi

İran ve Bahreyn ilişkileri düzeltmek istiyor

Rus askeri uçağı düştü: Bir ölü

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

Yükleniyor