• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Kırma yeşil zeytine yoğun ilgi: Hem doğal hem ekonomik

27 Ekim 2025, Pazartesi 15:33
27 Ekim 2025, Pazartesi 15:33
Kırma yeşil zeytine yoğun ilgi: Hem doğal hem ekonomik
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin'in Derik ilçesinden Batman'a getirilen kırma yeşil zeytin, hem doğallığı hem de uygun fiyatıyla vatandaşların ilgisini çekiyor. Satıcılar, bu yıl zeytin veriminin düşük olmasına rağmen talebin artarak devam ettiğini söylüyor.

Batman'da son yıllarda sofraların vazgeçilmezi haline gelen kırma yeşil zeytin, vatandaşlardan büyük rağbet görüyor. Mardin'in Derik ilçesinden getirilen yeşil zeytin, el emeğiyle hazırlanıp doğal yöntemlerle sofralara ulaşıyor.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan satıcılar, hem üretim sürecini hem de vatandaşların ilgisini anlattı. Kentte hemen her köşe başında görülebilen tezgâhlarda satılan yeşil zeytinler, genellikle üreticiler tarafından doğrudan bahçelerden toplanarak getiriliyor.

Zeytinin hazırlanma sürecinde katkı maddesi kullanılmıyor; bu da ürünü fabrikasyon zeytinlerden ayıran en önemli özellik olarak öne çıkıyor. Satıcılar, Batman halkının artık bu doğal ürünü yakından tanıdığını ve "ev yapımı" zeytine yöneldiğini belirtiyor.

Mazlum Beldek 

"Bahçeden koparıp getiriyoruz"

Tezgâhta 20 çeşit zeytin olduğunu ifade eden yeşil zeytin satıcısı Mazlum Beldek "Zeytinler Mardin'in Derik ilçesinden bu mevsimlerde geliyor, zaten iki ay sürüyor. Gidip bahçeden koparıp getiriyoruz. Yani onlara yardım ediyoruz. Kendi aracımızla bahçeden toplayıp getiriyoruz. Burada 20 çeşit zeytin var. Ufaklığına göre, büyüğü, irisi, küçüğü var. Siyahı da var. Milletin tercihine göre kimi ufak alıyor, kimi büyük arıyor, kimi siyah alıyor. Belki beş defa falan getiriyoruz. Her seferinde bir ton, bir tona yakın mal getiriyoruz. Kilosu 100 liradan başlıyor, 200 liraya kadar gidiyor. Siyahları ise 70 liraya kadar düşüyor." dedi.

"Millet denedikçe anlıyor, beğeniyor"

Vatandaşların ilgisinden memnun olduklarını belirten Beldek "Vatandaş nüfusuna göre alıyor. İki kişi olan 5 kilo alıyor. Bazıları bir torba, yani 10 kilo alıyor. Daha önce deneyen, tadını bilen çok alıyor. Anlamayanlar gelip soruyor, biz de onlara tarifini anlatıyoruz. Yeni başlayanlar da var. Bu sene büyük bir rağbet var çünkü bu yeşil zeytin Batman’da 3-4 senedir çıktı. Millet denedikçe anlıyor, beğeniyor. Bu sene zeytin az çıktı, kuraklık geçtiği için zeytin az. Rağbet var ama zeytin yok. Zeytin az olduğu için fiyatı yüksek. Geçen sene 80 liraya kadar vardı, 100'e yoktu. Bu sene neredeyse yüzden başlıyor, 150'ye kadar, hatta 200'e kadar da var." ifadelerini kullandı.

"Ev yapımı olduğu için insanlar daha çok tercih ediyor"

Yeşil zeytinin hazırlanma sürecini anlatan Beldek konuşmasına şöyle devam etti "Burada yeşil zeytinleri makinede kırıyoruz. Sonra da vatandaş kaplara, pet şişelere koyuyor. İki üç günde bir suyunu boşaltıp temiz su koyuyorlar. Bu işlemi bir aya kadar sürdürüyorlar. Böylece zeytin tatlı oluyor. Tatlı olduktan sonra üstüne zeytinyağı veya limon suyu eklenebilir, sonra sofraya geliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz: Bu, diğer siyah fabrika zeytinlerinden daha doğaldır. Ev yapımı olduğu için insanlar daha çok tercih ediyor. Fabrika zeytinlerinin kilosu 200 liradan başlıyor, 300’e kadar çıkıyor. Bu ise 100 liradan başlıyor. Hem ekonomik hem de daha temiz. Kendi elinle yaptığın zeytin her zaman daha iyidir."

Mehmet Basır Onuk

"Herkes ihtiyacına göre 5-10 kilo alıyor"

Bir diğer kırma yeşil zeytin satıcısı Mehmet Basır Onuk ise yeşil zeytinin Batman’da artık bir gelenek haline geldiğini belirtti. Onuk "Yeşil zeytin zaten Batman’ın piyasasına 5-6 yıldır girmiş durumda. Bu sene de 2-3 haftadır başlamışız. Vatandaş memnun, her sene olduğu gibi bu yıl da ilgi gösteriyor. Herkes ihtiyacına göre 5-10 kilo alıyor." dedi.

"Diğer senelere göre verim daha düşüktü"

Yeşil zeytinin Batman'da bir kültüre dönüştüğünü vurgulayan Onuk "İnsanlar kendi elleriyle doğal yaptıkları için seviyor ve beğeniyorlar. Bu sene, diğer senelere göre verim daha düşüktü. O nedenle geçen seneye göre yüzde 20-30 civarında bir fiyat artışı olmuş. Hem piyasa şartları hem de verimin az olması bu artışta etkili oldu. Halkın bunu tercih etmesinin sebebi, evde kendi elleriyle doğal şekilde yapmaları. Hem fiyatı uygun hem de doğal ve katkısız olduğu için millet tercih ediyor, halkımız beğeniyor." diye konuştu. (İLKHA)

Kamyonete çarpan elektrikli skuter sürücüsü hayatını kaybetti

Uzmanından ailelere uyarı: Ekran maruziyeti otizm belirtilerini tetikleyebiliyor!

Yerlikaya: Kırmızı bültenle aranan 24 suçlu Türkiye’ye getirildi

İşgal zindanlarında geçirdiği 25 yılı kitaplaştırdı

Çermik-Çüngüş yolu genişletme çalışması 2 yıldır tamamlanmayı bekliyor

Diyarbakır'da drift yapan sürücü yakalandı

Yolcu minibüsünün üzerine kaya düştü: 3 yaralı

Afganistan İçişleri Bakanı tebdil-i kıyafetle denetime çıktı, halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı

HAMAS, Kassam Komutanı Raad Saad'ın şehit olduğunu duyurdu

Diyarbakır Kayapınar Şehir Hastanesi’nde örnek hasta odası tamamlandı

Naim Kasım: Tüm dünya Lübnan’ın üzerine gelse dahi silahları teslim etmeyeceğiz

Batman'da maddi hasarlı trafik kazası

HAMAS'tan hareketin kuruluş yıl dönümünde mesaj: Aksa Tufanı bir dönüm noktasıdır

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 bin personel alımı yapacak

Guterres’ten Sudan’daki BM tesisine İHA saldırısına tepki

Bakan Göktaş’tan personel alımı müjdesi

Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru Ünyılmaz Kozluk Devlet Hastanesinde Göreve Başladı

İşgalciler, Gazze'de ateşkes ihlalini sürdürüyor

Filistin: israil, işgal altındaki topraklarda etnik temizlik politikasını derinleştiriyor

Batman'da sabah namazı programı düzenlendi

Asgari ücret belirleme süreci sürüyor

IBAN transferlerinde yeni dönem: 1 Ocak'ta başlıyor

Otomobil duran kamyona çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

ABD’de üniversitede silahlı saldırı: 2 ölü, 9 yaralı

Soğuk algınlığından korunmak için neler yapılmalı?

Pazartesi günü 21 ilde kar bekleniyor

Ticaret Bakanlığı kasımda 502 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Meteoroloji'den denizler için fırtına uyarısı

MEB taşra teşkilatı görevde yükselme sınavı için başvuru takvimi güncellendi

Ankara'da otomobil motosikletle çarpıştı: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kamyonete çarpan elektrikli skuter sürücüsü hayatını kaybetti

Uzmanından ailelere uyarı: Ekran maruziyeti otizm belirtilerini tetikleyebiliyor!

Yerlikaya: Kırmızı bültenle aranan 24 suçlu Türkiye’ye getirildi

İşgal zindanlarında geçirdiği 25 yılı kitaplaştırdı

Çermik-Çüngüş yolu genişletme çalışması 2 yıldır tamamlanmayı bekliyor

Diyarbakır'da drift yapan sürücü yakalandı

Yolcu minibüsünün üzerine kaya düştü: 3 yaralı