-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,29% 0,00
-
EURO
51,24% -0,15
-
GRAM ALTIN
6534,47% -1,32
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Kırmızı et piyasası durgun
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Kasaplar, artan fiyatlarla birlikte satışların da azaldığını, vatandaşların kırmızı ete ulaşamadığını belirtti.
Kırmızı ete yapılan zamlardan sonra dana etinin 500, koyun etinin 450, kuzu eti fiyatının ise 480 ila 500 TL arasında değiştiğini belirten Mardinli kasaplar, piyasada durgunluk olduğunu belirtti.
Geçen sene ile bu yılın et fiyatları arasında çok ciddi fark olduğunu ifade eden Kasap Tahir Çaltekin, fiyat pahalılığı nedeniyle piyasanın durgunlaştığını, kâr oranlarının düştüğünü ve satışlarının azaldığını kaydetti.
“Kırmızı et piyasasında her an her şey olabiliyor”
Kırmızı et fiyatları hakkında bilgi veren Çaltekin, “Mardin genelinde kırmızı et piyasası 500 bandında seyrediyor. Bu fiyat, genellikle kasaplarda sabittir. Ancak marketlerde farklı bir fiyat veriliyor. Kasap esnafı hayvanı canlı haliyle aldığından dolayı market etiketlerinden daha düşük satıyor. Fiyatlar; koyun 450, kuzu 480 ila 500 arasında değişiyor. Kıyma 500 TL’den satışa sunuluyor. Kırmızı et piyasasında sabit bir durum olmadığından her an her şey olabiliyor. Dolayısıyla fiyatlarda yer yer oynama olabiliyor. Şu an piyasa durgun. Kırmızı et fiyatları canlı hayvan borsasına bağlı olduğundan fiyatlarda bazen değişiklik meydana gelebiliyor ama son üç aya yakın fiyatlarda herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Mardin geneli için canlı hayvan temini hususunda herhangi bir sıkıntı yok.” dedi.
Artan yem maliyetlerinden dolayı et fiyatlarında artışın yaşandığını aktaran Çaltekin, “Et fiyatları geçen sene daha makuldü. Fiyatların yükselişe geçmesinin nedenlerinden biri artan yem fiyatlarının maliyete yansımasıdır. Buna işçilik maliyeti de eklenince et piyasasına da yansıyor. Dar gelirli aileler artık kırmızı et alamaz hale geldiler. Fiyatlar yükseldiğinde maalesef kasaplara kötü bir etkisi oluyor. Bu etki piyasada durgunluğa, kâr oranının azalmasına ve de alım noktasında düşüş yaşanmasına sebebiyet veriyor.” şeklinde konuştu.
“Kaliteli et, dışarıdan bakıldığında kendini belli eder”
Çaltekin, hileyle ucuz et satışı yapılanlara karşı tüketicilere uyarı ve tavsiyelerde bulunarak, “Bazı mekânlarda et düşük fiyatlarla piyasaya sürülüyor. Piyasada 500 liraya bulunmayan kıyma 350 TL’ye kadar satılıyor. Bu ucuzluğun altında yatan sebep, kesilen hayvanın yaşı bayağı büyük olması, hastalıklı hayvan olması veya etin içine hile karıştırılması olabilir. Dolayısıyla tüketicilere bildiği, güvendiği kasap veya marketlerden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kırmızı et piyasasında birinci, ikinci ve üçüncü kalite var. Bizler müşterilerimizin sağlığını ön planda tuttuğumuz için sağlığından ve kalitesinden emin olmadığımız hayvanı almıyoruz. Kaliteli et, dışarıdan bakıldığında kendini canlı görünümüyle belli eder. Pişirildiğinde ise kokusundan anlaşılabiliyor.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Mücteba Hamaney'den sahte bayrak girişimi uyarısı: Türkiye ve Umman'a saldırılar İran tarafından yapılmadı
Yozgat'ta feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı
Akdeniz’de Fransız donanmasından Rus "Gölge Gemisi"ne baskın
Kazakistan'da yeni anayasa resmen kabul edildi
Kuzey Kore'de tank birliklerinin katılımıyla taktik saldırı tatbikatı
Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 1001'e yükseldi
İran'dan İngiltere'ye 'askeri üs' tepkisi: Saldırıya iştirak olarak değerlendirilecek
İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
HÜDA PAR'dan Darülacezeye bayram ziyareti
İncirlik'te siren sesleri: MSB'den "Olumsuz bir durum yok" açıklaması geldi
Rusya, Ukrayna'da ilerleyişini sürdürüyor
Battalgazi Belediyesi'nden çocuklarla bayram ziyareti
Viranşehir’de mezarlıkların çamur altında kalmasına tepki
Brent petrol 108,28 dolardan işlem görüyor
Ankara'da 15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması yapıldı
Hanzala grubu, Mossad'ın üst düzey yöneticisine ait 100 bin gizli belgeyi ifşa etti
Bakan Yumaklı: Hint Okyanusu'nda yeni bir sayfa açtık
Ramazan Bayramı'nın ilk gününde, işgalciler Batı Şeria'daki saldırılarını yoğunlaştırdı
Gaziantep merkezli 8 ilde siber dolandırıcılık operasyonu: 21 gözaltı, 14 tutuklama
İran'dan İngiltere'nin savaşa ilişkin olumsuz ve taraflı tutumuna sert eleştiri
Erbil'deki Amerikan El-Harir üssü vuruldu
Adıyaman'da baharın müjdecisi çiçekler renk cümbüşüne döndü
36 ilaç daha SGK geri ödeme listesine dahil edildi
İran'dan ABD'nin uçak gemisinin kaçışına ilişkin yorum: "Şeytanın planı zayıftır"
Şanlıurfa’da araması bulunan 2 suçlu yakalandı
Devrim Muhafızları: Sözcümüz Naini saldırıda şehit oldu
İşgal medyası: İran saldırılarında 21 kişi öldü
Mardin’de çöken ahıra düşen eşek itfaiye ekiplerince kurtarıldı
Antalya'da yangın faciası: Anne ve 5 çocuğu vefat etti
Yükleniyor







