• BIST 100

    16055,59%2,91
  • DOLAR

    44,04% 0,02
  • EURO

    51,27% -0,05
  • GRAM ALTIN

    7356,58% 1,12
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,87

Kırmızı et piyasası durgun

30 Ekim 2024, Çarşamba 12:48
30 Ekim 2024, Çarşamba 12:48
Kırmızı et piyasası durgun
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kasaplar, artan fiyatlarla birlikte satışların da azaldığını, vatandaşların kırmızı ete ulaşamadığını belirtti.

Kırmızı ete yapılan zamlardan sonra dana etinin 500, koyun etinin 450, kuzu eti fiyatının ise 480 ila 500 TL arasında değiştiğini belirten Mardinli kasaplar, piyasada durgunluk olduğunu belirtti.

Geçen sene ile bu yılın et fiyatları arasında çok ciddi fark olduğunu ifade eden Kasap Tahir Çaltekin, fiyat pahalılığı nedeniyle piyasanın durgunlaştığını, kâr oranlarının düştüğünü ve satışlarının azaldığını kaydetti.

“Kırmızı et piyasasında her an her şey olabiliyor”

Kırmızı et fiyatları hakkında bilgi veren Çaltekin, “Mardin genelinde kırmızı et piyasası 500 bandında seyrediyor. Bu fiyat, genellikle kasaplarda sabittir. Ancak marketlerde farklı bir fiyat veriliyor. Kasap esnafı hayvanı canlı haliyle aldığından dolayı market etiketlerinden daha düşük satıyor. Fiyatlar; koyun 450, kuzu 480 ila 500 arasında değişiyor. Kıyma 500 TL’den satışa sunuluyor. Kırmızı et piyasasında sabit bir durum olmadığından her an her şey olabiliyor. Dolayısıyla fiyatlarda yer yer oynama olabiliyor. Şu an piyasa durgun. Kırmızı et fiyatları canlı hayvan borsasına bağlı olduğundan fiyatlarda bazen değişiklik meydana gelebiliyor ama son üç aya yakın fiyatlarda herhangi bir değişiklik yaşanmadı.  Mardin geneli için canlı hayvan temini hususunda herhangi bir sıkıntı yok.” dedi.

Artan yem maliyetlerinden dolayı et fiyatlarında artışın yaşandığını aktaran Çaltekin, “Et fiyatları geçen sene daha makuldü. Fiyatların yükselişe geçmesinin nedenlerinden biri artan yem fiyatlarının maliyete yansımasıdır. Buna işçilik maliyeti de eklenince et piyasasına da yansıyor. Dar gelirli aileler artık kırmızı et alamaz hale geldiler. Fiyatlar yükseldiğinde maalesef kasaplara kötü bir etkisi oluyor. Bu etki piyasada durgunluğa, kâr oranının azalmasına ve de alım noktasında düşüş yaşanmasına sebebiyet veriyor.” şeklinde konuştu.

“Kaliteli et, dışarıdan bakıldığında kendini belli eder”

Çaltekin, hileyle ucuz et satışı yapılanlara karşı tüketicilere uyarı ve tavsiyelerde bulunarak, “Bazı mekânlarda et düşük fiyatlarla piyasaya sürülüyor. Piyasada 500 liraya bulunmayan kıyma 350 TL’ye kadar satılıyor. Bu ucuzluğun altında yatan sebep, kesilen hayvanın yaşı bayağı büyük olması, hastalıklı hayvan olması veya etin içine hile karıştırılması olabilir. Dolayısıyla tüketicilere bildiği, güvendiği kasap veya marketlerden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kırmızı et piyasasında birinci, ikinci ve üçüncü kalite var. Bizler müşterilerimizin sağlığını ön planda tuttuğumuz için sağlığından ve kalitesinden emin olmadığımız hayvanı almıyoruz. Kaliteli et, dışarıdan bakıldığında kendini canlı görünümüyle belli eder. Pişirildiğinde ise kokusundan anlaşılabiliyor.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: kırmızı et piyasası durgun
Anahtar Kelimeler: kırmızı et piyasası durgun

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü

Azerbaycan, İran'a yardım gönderdi

Lavrov ve Arakçi bölgedeki son gelişmeleri ele aldı

Malatya OSB'de yeni meslek lisesi açılıyor

İspanya'dan rapor geldi: Rojin Kabaiş'in telefonuna tam erişim sağlanamadı

'Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi' Malatya'da ilk defa açıldı

Kenya'da sel: 49 ölü

Gazze Şeridi'ne ateşkese rağmen saldırılar sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 134'e yükseldi

Vietnam’da yakıt krizi kapıda, uzaktan çalışma geri dönüyor

Gazze için hukuki seferberlik: Küresel Sumud Filosu’nun yanındayız

Kazakistan’da yeni anayasa için sandık kuruluyor

Duruşma görüntülerini paylaşanlar hakkında soruşturma

Kapıkule’de 8 kilo kokain ele geçirildi

İşgalci rejimin Lübnan'da katliamları sürüyor

Sakarya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Battalgazi’de yol çalışmaları sürüyor

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek desteğini sürdürüyor

Türkiye nükleer enerji vizyonunu Paris’te anlattı

İstanbul’da forex dolandırıcılığı operasyonu: 140 gözaltı

HÜDA PAR Milletvekili Demir, ‘sahte bayrak’ operasyonlarına dikkat çekti: Siyonistlerin oyununa gelmeyelim!

Yozgat’ta uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İzmir’de 1.200 yataklı yeni şehir hastanesi kurulacak

Afyonkarahisar’da araçta uyuşturucu ele geçirildi

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan iş yerleri kapatıldı

Siirt’te 5 hastanın tam kapalı kalp damarı açıldı

Adana’da üst geçit krizi: Vatandaşlar trafikte canını riske atıyor

Mardin’de kuduz şüphesiyle bir mahalle karantinaya alındı

Kastamonu’da silah operasyonu

Irak, hava sahasını 3 gün daha kapattı

Vakıf üniversitesinde ayrımcılık iddiaları

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü

Azerbaycan, İran'a yardım gönderdi

Lavrov ve Arakçi bölgedeki son gelişmeleri ele aldı

Malatya OSB'de yeni meslek lisesi açılıyor

İspanya'dan rapor geldi: Rojin Kabaiş'in telefonuna tam erişim sağlanamadı

'Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi' Malatya'da ilk defa açıldı

Kenya'da sel: 49 ölü