• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Kırmızı et piyasası durgun

30 Ekim 2024, Çarşamba 12:48
30 Ekim 2024, Çarşamba 12:48
Kırmızı et piyasası durgun
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kasaplar, artan fiyatlarla birlikte satışların da azaldığını, vatandaşların kırmızı ete ulaşamadığını belirtti.

Kırmızı ete yapılan zamlardan sonra dana etinin 500, koyun etinin 450, kuzu eti fiyatının ise 480 ila 500 TL arasında değiştiğini belirten Mardinli kasaplar, piyasada durgunluk olduğunu belirtti.

Geçen sene ile bu yılın et fiyatları arasında çok ciddi fark olduğunu ifade eden Kasap Tahir Çaltekin, fiyat pahalılığı nedeniyle piyasanın durgunlaştığını, kâr oranlarının düştüğünü ve satışlarının azaldığını kaydetti.

“Kırmızı et piyasasında her an her şey olabiliyor”

Kırmızı et fiyatları hakkında bilgi veren Çaltekin, “Mardin genelinde kırmızı et piyasası 500 bandında seyrediyor. Bu fiyat, genellikle kasaplarda sabittir. Ancak marketlerde farklı bir fiyat veriliyor. Kasap esnafı hayvanı canlı haliyle aldığından dolayı market etiketlerinden daha düşük satıyor. Fiyatlar; koyun 450, kuzu 480 ila 500 arasında değişiyor. Kıyma 500 TL’den satışa sunuluyor. Kırmızı et piyasasında sabit bir durum olmadığından her an her şey olabiliyor. Dolayısıyla fiyatlarda yer yer oynama olabiliyor. Şu an piyasa durgun. Kırmızı et fiyatları canlı hayvan borsasına bağlı olduğundan fiyatlarda bazen değişiklik meydana gelebiliyor ama son üç aya yakın fiyatlarda herhangi bir değişiklik yaşanmadı.  Mardin geneli için canlı hayvan temini hususunda herhangi bir sıkıntı yok.” dedi.

Artan yem maliyetlerinden dolayı et fiyatlarında artışın yaşandığını aktaran Çaltekin, “Et fiyatları geçen sene daha makuldü. Fiyatların yükselişe geçmesinin nedenlerinden biri artan yem fiyatlarının maliyete yansımasıdır. Buna işçilik maliyeti de eklenince et piyasasına da yansıyor. Dar gelirli aileler artık kırmızı et alamaz hale geldiler. Fiyatlar yükseldiğinde maalesef kasaplara kötü bir etkisi oluyor. Bu etki piyasada durgunluğa, kâr oranının azalmasına ve de alım noktasında düşüş yaşanmasına sebebiyet veriyor.” şeklinde konuştu.

“Kaliteli et, dışarıdan bakıldığında kendini belli eder”

Çaltekin, hileyle ucuz et satışı yapılanlara karşı tüketicilere uyarı ve tavsiyelerde bulunarak, “Bazı mekânlarda et düşük fiyatlarla piyasaya sürülüyor. Piyasada 500 liraya bulunmayan kıyma 350 TL’ye kadar satılıyor. Bu ucuzluğun altında yatan sebep, kesilen hayvanın yaşı bayağı büyük olması, hastalıklı hayvan olması veya etin içine hile karıştırılması olabilir. Dolayısıyla tüketicilere bildiği, güvendiği kasap veya marketlerden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kırmızı et piyasasında birinci, ikinci ve üçüncü kalite var. Bizler müşterilerimizin sağlığını ön planda tuttuğumuz için sağlığından ve kalitesinden emin olmadığımız hayvanı almıyoruz. Kaliteli et, dışarıdan bakıldığında kendini canlı görünümüyle belli eder. Pişirildiğinde ise kokusundan anlaşılabiliyor.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: kırmızı et piyasası durgun
Anahtar Kelimeler: kırmızı et piyasası durgun

İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kastamonu’da 11 bin adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 6 tutuklama

Japonya'da kar felaketi: 27 ölü, 290 yaralı

Mersin Valiliği’nden feci kazaya ilişkin açıklama

Berat Kandili Bursa'da dualarla ihya edildi

Mersin'de Hür Gençlik tarafından Berat Kandili’nde cami cemaatine ikram

Hakkari’de yasa dışı avcılığa ağır para cezası

Gaziantep’te hatalı şerit değiştiren 775 sürücüye ceza

Mersin'de kontrolden çıkan araç yayalara çarptı: 3 ölü, 4 yaralı

İran’dan zenginleştirilmiş uranyum transferi iddialarına yalanlama

İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edecek

Axios: Witkoff ile Arakçi nükleer anlaşmayı İstanbul'da görüşecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi