• BIST 100

    10586,32%0,96
  • DOLAR

    41,26% 0,02
  • EURO

    48,34% 0,01
  • GRAM ALTIN

    4834,70% 0,51
  • Ç. ALTIN

    7864,15% -0,34

'Kırsal Topluluklar Tarımla Birleşiyor' projesinin kapanışı Diyarbakır’da yapıldı

26 Mart 2024, Salı 22:20
26 Mart 2024, Salı 22:20
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

'Kırsal Topluluklar Tarımla Birleşiyor' projesinin kapanışı Diyarbakır’da yapıldı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığının işbirliği ve Japonya Hükümeti’nin finansmanı altında yürütülen 'Kırsal Topluluklar Tarımla Birleşiyor' projesinin kapanış etkinliği ve 'Üretici Kadınlar Fotoğraf Yarışması' ödül töreni düzenlendi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na ait Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkez binasındaki törene, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Vekili Ferhat Çolak, STK temsilcileri, Japonya Büyükelçiliği 2. Katibi iş insanları katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilciliği tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde Japonya Hükümeti desteği ile yürütülen proje çerçevesinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde kadın kooperatifi kuruluşu ve kırsaldaki diğer kadın kooperatifleri ile işbirliği desteklendiğini hatırlattı.
Proje desteği ile Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde Key Ma Kadın Kooperatifinin kurularak, faaliyetlerine başladığına değinen Kaya, “Kooperatif diğer kadın kooperatifleri ile de bir araya gelerek yöresel gıda üretiminde bir kapasite oluşturacak ve Gastro İnovasyon Merkezi’nde kadınların ürettiği ürünleri satışa sunacak ve ikram edecek. Bugün ayrıca tarım ve gıda sektöründe kadınların üretimini belgeleyen bir fotoğraf yarışması da düzenlenecek. Kadınların özellikle yöresel ürünler ve lezzetlerin üretiminde üretime katılabileceklerini ve kooperatiflerin bunun önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Kaya, kadın kooperatifleri ile işbirliği sağladıklarına değinerek, şunları söyledi:
“Key Ma kadın kooperatifini FAO desteği ile yeni kurduk. Bünyesinde yerelden 5 kooperatifimizin temsilcileri de yer alıyor. Mutfakta çalışan kadınlarımız ile birlikte yaklaşık 20 kişilik bir ekip oluşturulmuş durumda. Lice Kadın Kooperatifi, Şimel Kadın Kooperatifi, Amida Kadın Kooperatifi, Çermik Kadın Kooperatifi, Sur Kadın Kooperatifi, Tohum Kadın Kooperatifi ve Nefel Kadın Kooperatifi şimdilik beraber çalışmaya başladığımız kooperatifler. Bugün aramızda başka kadın kooperatiflerimiz de var. Bu merkez bünyesinde satın aldığımız, işlediğimiz ve sunduğumuz ürünlerin tamamında önceliği kadın kooperatiflerine vermek istiyoruz. Keyma Kadın Kooperatifini de bir çatı kooperatif olarak konumlandırıyoruz. Hem merkezin işletilmesi hem de kadın kooperatiflerinin ürünlerinin pazarlama sürecine katkı vermesini planlıyoruz. Çerçi Yöresel Ürün Satış Noktamız var. Şimdi tarımsal üretim sezonu başlıyor. Kadın kooperatiflerimiz de hazırlıklarına başlayacaklar. Bizler de bünyemizdeki satış noktasında 30 farklı ürüne yer vermek için çalışmalara başlayacağız. Yöresel ürünlerden daha inovatif ürünler yapılmasına odaklanacağız. Örneğin Lice domatesimiz, Çermik biberimiz var. Bunlardan soslar yapılabilir mi? Burada ikram ederiz ve satışa sunarız.”
Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, dünyadaki gıda ve tarımla ilgili çalışmaları organize edip geliştirerek gıda güvenliğini sağlamayı amaçlayan kısaca FAO yani Dünya Gıda Örgütünün Türkiye Temsilciliği tarafından teknik destek verilerek yürütülen programın kapanış etkinliği için bir arada olduklarını ifade ederek, 'Japonya Hükümeti desteği ile bu kapsamda yürütülen proje kapsamında ilimizde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odamızın Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde en somut ifade ile Yöresel ürün lezzetlerinin geliştirilmesi ve satış noktalarının oluşturulması amacıyla Key Ma Kadın Kooperatifi kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır” diye konuştu.
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da, projenin çerçevesi ve önemine dair değerlendirmelerde bulundu. Proje çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin kırsal alanlardaki yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde kritik bir rol oynadığına işaret eden Selışık, 'Eğitimlerimiz sayesinde katılımcılar, tarımsal üretimde verimliliklerini artırma ve yeni iş olanakları bulma konusunda önemli adımlar attı. ’Üretici Kadınlar Fotoğraf Yarışması’ da kadınların tarım sektöründeki önemli rollerini ön plana çıkararak, bu alandaki ilham verici başarı hikayelerini belgeledi. 'Üretici Kadınlar Fotoğraf Yarışması', kadınların tarımsal üretim süreçlerindeki kritik rollerine odaklanarak, bu alandaki deneyimleri görsel olarak anlatmayı amaçladı. Yarışmada seçilen eserler, etkinlikte sergilendi ve tarımsal yaşamın çeşitli yönlerini başarıyla yansıttı” dedi.

Kayseri’de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü 3 yaralı

BATRAY’ın ilk etabı için Ulaştırma Bakanlığı nezdinde ilk görüşme gerçekleştirildi

CHP’li Beykoz Belediyesi’nde ardı ardına istifalar geldi

Yemen'e saldırıda 9 şehit 118 yaralı: Saldırıların büyük kısmı engellendi

Siirt'te ilkokul öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde mesai dışı poliklinik hizmeti genişliyor

İzmir’in ardından Muğla’da da planlı su kesintileri başlıyor

Siirt’te “Hazreti Peygamber ve aile ahlakı” konferansı: "Medya aracılığıyla aile yapısı zedeleniyor"

Bursa’da patlamamış el bombası bulundu

Nasıroğlu: BATRAY Batman’a modern bir ulaşım vizyonu kazandıracak

İstanbul merkezli 5 ilde sahte belge operasyonu: 46 gözaltı

ABD Büyükelçiliği önündeki Gazze nöbeti 21. gününde devam ediyor

Çocuğa gösterilen aşırı özen, okula uyumu zorlaştırıyor!

Mersin'de servis araçları mercek altında

İstanbul’da 10 gündür park halindeki araçtan ceset çıktı

Teknoloji kullanımı, genç yaşta boyun fıtığı riskini artırıyor!

Mardin’de çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi: 2 kişi yakalandı

İşgalci rejim, Yemen'e saldırdı

Umut Kervanı Konya'da onlarca aileye yardımda bulundu

HÜDA PAR Buca İlçe Başkanı Şani'den grevdeki işçilere destek

Mardinli onlarca öğrenciden Küresel Sumud Filosuna destek

Sánchez'den siyonistlere: Kazanmasak bile, uğruna savaşmaya değer davalar vardır

"Sosyal medyada geçirilen uzun saatler kaygı ve depresyon riskini artırıyor"

Konya’da Manifest grubunun konseri gelen tepkiler üzerine iptal edildi

Konya'da ağustos ayında bin 932 kaza meydana geldi

Şehit Polis Sabri Kün İlkokulu velileri: Çocuklarımıza branş öğretmeni istiyoruz

Fransa'da okula bıçaklı saldırı: 2 ağır yaralı

Mardin’de hafif ticari araç yol kenarına savruldu: 4 yaralı

MOTAŞ araç filosunu güçlendiriyor

Mardin'in Hıdır amcası 40 yıldır çarşı ve sokaklarda "Mırra" (acı kahve) satarak geçimini sağlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kayseri’de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü 3 yaralı

BATRAY’ın ilk etabı için Ulaştırma Bakanlığı nezdinde ilk görüşme gerçekleştirildi

CHP’li Beykoz Belediyesi’nde ardı ardına istifalar geldi

Yemen'e saldırıda 9 şehit 118 yaralı: Saldırıların büyük kısmı engellendi

Siirt'te ilkokul öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde mesai dışı poliklinik hizmeti genişliyor

İzmir’in ardından Muğla’da da planlı su kesintileri başlıyor