Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılmalı?

RÖPORTAJ 31.12.2024 15:46:11 0
Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılmalı?
Haberi Sesli Oku

Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, A, C, E ve D vitaminleri ile çinko, selenyum, omega-3 yağ asitleri ve probiyotiklerin bağışıklık sistemini desteklediğini vurgularken, su alımına da özen göste

Kış aylarında bağışıklık sistemi, soğuk hava ve artan enfeksiyon riskleri nedeniyle daha fazla korunmaya ihtiyaç duyar. Bu dönemde dengeli ve sağlıklı beslenmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için son derece önemlidir.

Ayrıca, su tüketimi, vücuttan toksinlerin atılmasına ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olduğu için kış aylarında özellikle artırılmalıdır.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Diyetisyen Züleyha Yörük, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve yeterli beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtti.

Yörük, su alımının da ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Bağışıklık sistemini güçlendiren bazı vitamin ve mineraller mevcuttur"

Kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmenin, bağışıklık sistemini koruyabilmek adına çok önemli olduğunu kaydeden Yörük, "Bağışıklık sistemini güçlendiren bazı vitamin ve mineraller mevcuttur. Antioksidan vitaminler dediğimiz A, C, E ve D vitamini vardır. Bunun dışında çinko, selenyum, demir gibi mineraller; omega-3 yağ asitleri, probiyotikler çok önemlidir. A vitamini, anti-inflamasyon vitamini olarak da bilinmektedir. Sarı-turuncu sebzeler dediğimiz bal kabağı, tatlı patates, havuç gibi sebzeler; bunun dışında lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler de bulunmaktadır. E vitamini de antioksidan bir vitamindir. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada ve alerjik hastalıkların gelişim riskini azaltmada önemlidir. E vitamini, bitkisel yağlarda, fındık gibi yağlı tohumlarda, ıspanak ve brokolide mevcuttur. C vitamini de antioksidan bir vitamindir ve vücut fonksiyonlarının korunmasında etkilidir. C vitamini, kuşburnu, nar, bunun dışında limon, portakal, mandalina gibi turunçgillerde; ayrıca yeşil ve kırmızı biber, lahana, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde mevcuttur." dedi.

"Demir eksikliğinde bağışıklık fonksiyonları bozulmaktadır"

Kış aylarında dışarıda daha az zaman geçirmeye bağlı olarak güneşe daha az maruziyet olduğunu belirten Yörük, "D vitamini çok önemlidir. Bu sebeple de D vitamini içeren besinlerin tüketimine biraz daha ağırlık vermemiz gerekmektedir. D vitamini kaynakları da yumurta sarısı, yoğurt, süt gibi ürünlerdir. Biyokimyasal tahlillerde herhangi bir D vitamini eksikliği görülüyorsa, mutlaka bir hekim kontrolünde takviye de kullanılmasını önermekteyiz. Bu vitaminlerin haricinde bazı önemli mineraller de vardır. Çinko ve selenyum, doğuştan gelen bağışıklık hücrelerinin işlevini devam ettirebilmesi adına çok önemlidir. Çinko, kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, kabak çekirdeği, susam, mercimek gibi kuru baklagillerde bulunur. Selenyum yine aynı şekilde tavuk ve hindi etinde, deniz ürünlerinde, soğan ve sarımsakta bulunur. Demir de önemli bir mineraldir, çünkü demir eksikliğinde bağışıklık fonksiyonları bozulmaktadır. Bu yüzden demir içeren kırmızı et, kuru baklagiller, kuru üzüm gibi kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, mor lahana, pancar gibi sebzelerin tüketimine ağırlık verebiliriz." diye belirtti.

"Ne kadar güçlü bir bağırsak florası, o kadar güçlü bir bağışıklık sistemi demektir"

Omega-3 yağ asitlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yörük, "Çünkü vücutta antienflamatuar etkisi göstermektedir. Omega-3 yağ asitlerini balık ürünlerinden, chia tohumundan, keten tohumundan, cevizden alabiliriz. Bağırsak florası da bağışıklık sistemiyle birebir etkileşim halindedir. Ne kadar güçlü bir bağırsak florası, o kadar güçlü bir bağışıklık sistemi demektir. Bu noktada probiyotik ve prebiyotik dediğimiz besinler ön plana çıkmaktadır. Probiyotik, yararlı bakterileri içeren yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlerdir. Prebiyotik dediğimiz, yararlı bakterilerin besini diyebileceğimiz muz, soğan, sarımsak, pırasa gibi besinlerin tüketimine yine bolca yer verebiliriz kış sürecinde." şeklinde konuştu.

"Özel hastalık durumunda bitki çayları ve baharatların kullanımında diyetisyene danışın"

Kış döneminde bağışıklıkları güçlendirmek adına bazı baharat ve bitki çaylarından da destek alınabileceğini ifade eden Yörük, "Zerdeçal baharatı yine çok önemlidir. Vücutta antienflamatuar etkili olduğu için, içerdiği kurkumin maddesinden dolayı, ve bu zerdeçalın etkisinin artması adına da karabiberle beraber tüketilmesini öneriyoruz. Zencefil de aynı şekilde öksürük ve soğuk algınlığı durumlarında tüketilebilir. Bitkiler de antiviral bileşikler içermektedir. Yeşil çay, ateşin etken maddesinden dolayı antiinflamatuar etkilidir. Adaçayı antimikrobiyel etkilidir. Öksürük ve soğuk algınlığı durumlarında ıhlamur ve ekinezya tercih edebiliriz. Bunun haricinde solunum yolu enfeksiyonlarında kekik çayı, karanfil çayı, meyan kökü, papatya tüketebiliriz. Zeytin yaprağı çayı, biberiye çayı, kuşburnu çayı, nane çayı bunlardan da yine destek alabiliriz. Bitki çayları ve baharatların özellikle bir hastalık durumu var mı, kullanılan bir ilaç var mı, gebelik durumu var mı gibi durumlarda dikkatli kullanılması önerilmektedir. Çünkü bazen öneriler değişebilmekte. O yüzden mutlaka diyetisyeninize danışmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca bağışıklık sistemini modüle eden bal ve çörek otuna da yine beslenmemizde yer verebiliriz." ifade etti.

"Savunma sistemi bakteri ve enfeksiyonların vücuttan uzaklaştırılması için su çok önemlidir"

Kış aylarında özellikle su tüketiminin çok azaldığına dikkati çeken Yörük, sözlerini şöyle tamamladı:

"Su konusu da çok önemlidir. Su aslında hem savunma sistemimiz için çok önemli hem de bakteri ve enfeksiyonların vücuttan uzaklaştırılabilmesi adına çok önemlidir. Bu yüzden kilogram başına otuz, otuz beş mililitre kadar su tüketmesini öneriyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

 


Çorum'da zincirleme kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Göç İdaresinden Suriyelilerin gönüllü dönüşlerine ilişkin açıklama

Frankfurt Havalimanı'nda olumsuz hava koşulları nedeniyle 120 uçuş iptal edildi

Tanju Özcan hakkında soruşturma başlatıldı

Türkiye havalimanları 2024’te 230 milyon yolcuya hizmet verdi

Gazze'de son 24 saatteki işgal katliamlarında 88 şehit, 208 yaralı

Brezilya, tatil için ülkede bulunan işgal askeri hakkında soruşturma başlattı

Batı Şeria'da 20 Filistinli esir alındı

"İlk Namazım" projesi büyük ilgi gördü

Sömürgeciler ve işgal askerleri Mescid-i Aksa'yı bastı

ABD'den "kimyasal kokulu sis" korkusu

Niloya ve Arkadaşları Batman’a Geliyor

Gaziantep'te araması bulunan 174 kişi yakalandı

Bakan Bolat’tan Hatay esnafına 200 milyon lira destek

Gaziantep'teki trafik kazalarının yüzde 50'si motosiklet kaynaklı

İtalya başbakanı Meloni, Trump'la bir araya geldi

Gazianep'te DAİŞ operasyonu: 3 tutuklama

Batman'a uyuşturucu madde getiren bir şahıs tutuklandı

Ukrayna Rus gazetecilerin aracına drone ile saldırdı: Bir ölü 4 yaralı

Ensarullah: siyonist rejimin savunma sistemi füzemizi engelleyemedi 

Kovalamaca sonucu yakalanan alkollü sürücüye 42 bin lira ceza

Cenin'de işgal saldırıları: Bir şehit

Esir takası için işgal altındaki topraklarda gösteriler düzenlendi

Ehliyet sınav ücretlerine yüzde 60 zam

Sabah namazında buluşup Kudüs için yürüdüler

İşgalci ABD'den siyonist rejime 8 milyar dolarlık silah desteği

Diyarbakır'da bohçacı kılığındaki hırsızlık şebekesine operasyon: 14 tutuklama

Ülke genelinde 2,7 milyon araç denetlendi

Libya'dan Suriye'ye 34 tonluk insani yardım gönderildi

Siyonist işgal rejimi bir ayda 10 gazeteciyi katletti

Yükleniyor