• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Kışlık ürünler vitrinlerindeki yerlerini almaya başladı

EKONOMİ 1.10.2024 11:36:29 0
Kışlık ürünler vitrinlerindeki yerlerini almaya başladı

Havaların soğumasıyla birlikte yaz sezonunu kapatan giyim ve ayakkabı esnafı, vitrinlerinde kışlık ürünlerini sergileyeme başladı.

Sonbahar aylarının gelmesiyle beraber kışlık ürünleri reyonlarına koymaya başlayan esnaf, kış ayları için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Artan maliyetlerle beraber giyim fiyatlarında az da olsa bir artışın olduğu belirtilirken ayakkabı fiyatlarında ise yüzde yüzü aşan fahiş oranlarda fiyat artışlarının yaşandığı ifade edildi.

Kimi esnaf kış sezonunun iyi geçmesini beklerken kimi esnaf ise fahiş fiyat artışlarından dolayı bekledikleri satışı yapamayacakları endişesi içerisinde olduklarını dile getirdiler.

Yüzde yüzün üzerinde artan kira fiyatlarından da dert yanan  esnaf, mülk sahiplerine vicdanlı olmaları çağrısında bulundu.

"Bu sene kış sezonundan ümitliyiz"

Mehmet Şerif Karataş

Kış sezonu için tüm hazırlıklarını tamamlayan ve iyi bir sezon beklediklerini ifade eden esnaf Mehmet Şerif Karataş, "Yaz sezonumuz güzel geçti. Şu anda sonbahar aylarının gelmesiyle beraber kışlık ürünlerimizi getirdik ve reyonlarımıza koyduk. Şimdi de insanlar kışlık ürünleri almaya başladılar. Biraz yağmur yağsa ve havalar biraz da serinlese insanlar kazak ve kaban almaya başlayacaktır. Bu sene kış sezonundan ümitliyiz. Geçen sene havalar güzel geçtiği için kış ayını pek yaşamadık. Ama yine de bu sene piyasamız iyidir. Şu anda kiraların artışından şikâyetçiyiz. Çünkü son birkaç yılda yüzde yüzün üzerinde kira artışları oldu." ifadelerini kullandı.

"Yaz sezonumuz iyi geçti"

Orhan Bozkurt

Yaz sezonlarının umduklarından daha iyi geçtiğini ve şu anda kışlık giyim hazırlıklarına başladıklarını ifade eden esnaf Orhan Bozkurt, "Yaz sezonumuz iyi geçti. Hatta umduğumuzdan daha iyi geçti. Geçen yıllara göre yazlık ürünlerde yüzde 20-30 gibi bir artış olmuştu. Bundan dolayı bu seneki hedefimizin neredeyse yüzde 90'ına ulaştık. Şu anda da kış aylarına hazırlık yapıyoruz. Kışlık ürünlerde de bu sene yüzde 25'lik bir fiyat artışı gözüküyor. Bunun piyasayı pek fazla etkileyeceğini düşünmüyoruz." dedi.

"Botlarımızı çıkarıp kış sezona hazırlanıyoruz"

Mesut Akyol

Kışlık bot fiyatlarında neredeyse yüzde yüzlük artış olduğunu belirten ayakkabı esnafı Mesut Akyol, "Yaz sezonumuz iyi geçti. Şu anda botlarımızı çıkarıp kış sezonuna hazırlanıyoruz. Bu sene bot fiyatları çok yükseldi. Geçen seneye oranla bot fiyatları iki katına yükselmiş durumdadır. Bundan dolayı kış sezonundan beklentimiz yoktur. Çünkü Batman'da kış aylarını tam olarak yaşamıyoruz. Yaz sezonu bizim için daha iyidir. Burası eski iş merkezi olduğu için kira fiyatları fazla yüksek değil ama cadde üzerinde bulunan esnaf perişan olmuş durumdadır. Tek isteğimiz mülk sahiplerinin biraz vicdanlı davranmalarıdır." diye konuştu.

"Alım gücünün düşmesi herkeste olduğu gibi bizi de olumsuz etkiliyor"

Özcan Üşme

Alım gücünün düşmesinden dolayı bekledikleri satışı yapamadıklarını ifade eden bir diğer ayakkabı satıcısı Özcan Üşme ise şunları söyledi:

"Geçen senelere nazaran yaz sezonumuz kötü geçti. Beklediğimizi bulamadık. Kış sezonundan da pek umudumuz yok. Ama belli değil, yaşayıp göreceğiz. Çünkü fiyatlar yükselince alım gücü de azalıyor. Uzun zamandır ayakkabı fiyatlarında sürekli artış meydana geliyor. Biz de karımızdan düşürerek cüzi ve uygun fiyata vermeye çalışıyoruz ki satışlarımız olsun. Bununla beraber mülk sahipleri kiraları yükseltiyorlar. Mülk sahibi piyasa şartlarını göz önüne alarak yüzde 100, yüzde 200 kiraları yükseltiyorlar. Hem kira hem de evdeki ihtiyaçlar bizi etkiliyor. Sonuçta bizler de tüketiciyiz. Alım gücünün düşmesi herkeste olduğu gibi bizi de etkiliyor." (İLKHA)

Bingöl'de uyuşturucu satıcısı yakalandı

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ