Kışlık ürünler vitrinlerindeki yerlerini almaya başladı

EKONOMİ 1.10.2024 11:36:29 0
Kışlık ürünler vitrinlerindeki yerlerini almaya başladı
Haberi Sesli Oku

Havaların soğumasıyla birlikte yaz sezonunu kapatan giyim ve ayakkabı esnafı, vitrinlerinde kışlık ürünlerini sergileyeme başladı.

Sonbahar aylarının gelmesiyle beraber kışlık ürünleri reyonlarına koymaya başlayan esnaf, kış ayları için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Artan maliyetlerle beraber giyim fiyatlarında az da olsa bir artışın olduğu belirtilirken ayakkabı fiyatlarında ise yüzde yüzü aşan fahiş oranlarda fiyat artışlarının yaşandığı ifade edildi.

Kimi esnaf kış sezonunun iyi geçmesini beklerken kimi esnaf ise fahiş fiyat artışlarından dolayı bekledikleri satışı yapamayacakları endişesi içerisinde olduklarını dile getirdiler.

Yüzde yüzün üzerinde artan kira fiyatlarından da dert yanan  esnaf, mülk sahiplerine vicdanlı olmaları çağrısında bulundu.

"Bu sene kış sezonundan ümitliyiz"

Mehmet Şerif Karataş

Kış sezonu için tüm hazırlıklarını tamamlayan ve iyi bir sezon beklediklerini ifade eden esnaf Mehmet Şerif Karataş, "Yaz sezonumuz güzel geçti. Şu anda sonbahar aylarının gelmesiyle beraber kışlık ürünlerimizi getirdik ve reyonlarımıza koyduk. Şimdi de insanlar kışlık ürünleri almaya başladılar. Biraz yağmur yağsa ve havalar biraz da serinlese insanlar kazak ve kaban almaya başlayacaktır. Bu sene kış sezonundan ümitliyiz. Geçen sene havalar güzel geçtiği için kış ayını pek yaşamadık. Ama yine de bu sene piyasamız iyidir. Şu anda kiraların artışından şikâyetçiyiz. Çünkü son birkaç yılda yüzde yüzün üzerinde kira artışları oldu." ifadelerini kullandı.

"Yaz sezonumuz iyi geçti"

Orhan Bozkurt

Yaz sezonlarının umduklarından daha iyi geçtiğini ve şu anda kışlık giyim hazırlıklarına başladıklarını ifade eden esnaf Orhan Bozkurt, "Yaz sezonumuz iyi geçti. Hatta umduğumuzdan daha iyi geçti. Geçen yıllara göre yazlık ürünlerde yüzde 20-30 gibi bir artış olmuştu. Bundan dolayı bu seneki hedefimizin neredeyse yüzde 90'ına ulaştık. Şu anda da kış aylarına hazırlık yapıyoruz. Kışlık ürünlerde de bu sene yüzde 25'lik bir fiyat artışı gözüküyor. Bunun piyasayı pek fazla etkileyeceğini düşünmüyoruz." dedi.

"Botlarımızı çıkarıp kış sezona hazırlanıyoruz"

Mesut Akyol

Kışlık bot fiyatlarında neredeyse yüzde yüzlük artış olduğunu belirten ayakkabı esnafı Mesut Akyol, "Yaz sezonumuz iyi geçti. Şu anda botlarımızı çıkarıp kış sezonuna hazırlanıyoruz. Bu sene bot fiyatları çok yükseldi. Geçen seneye oranla bot fiyatları iki katına yükselmiş durumdadır. Bundan dolayı kış sezonundan beklentimiz yoktur. Çünkü Batman'da kış aylarını tam olarak yaşamıyoruz. Yaz sezonu bizim için daha iyidir. Burası eski iş merkezi olduğu için kira fiyatları fazla yüksek değil ama cadde üzerinde bulunan esnaf perişan olmuş durumdadır. Tek isteğimiz mülk sahiplerinin biraz vicdanlı davranmalarıdır." diye konuştu.

"Alım gücünün düşmesi herkeste olduğu gibi bizi de olumsuz etkiliyor"

Özcan Üşme

Alım gücünün düşmesinden dolayı bekledikleri satışı yapamadıklarını ifade eden bir diğer ayakkabı satıcısı Özcan Üşme ise şunları söyledi:

"Geçen senelere nazaran yaz sezonumuz kötü geçti. Beklediğimizi bulamadık. Kış sezonundan da pek umudumuz yok. Ama belli değil, yaşayıp göreceğiz. Çünkü fiyatlar yükselince alım gücü de azalıyor. Uzun zamandır ayakkabı fiyatlarında sürekli artış meydana geliyor. Biz de karımızdan düşürerek cüzi ve uygun fiyata vermeye çalışıyoruz ki satışlarımız olsun. Bununla beraber mülk sahipleri kiraları yükseltiyorlar. Mülk sahibi piyasa şartlarını göz önüne alarak yüzde 100, yüzde 200 kiraları yükseltiyorlar. Hem kira hem de evdeki ihtiyaçlar bizi etkiliyor. Sonuçta bizler de tüketiciyiz. Alım gücünün düşmesi herkeste olduğu gibi bizi de etkiliyor." (İLKHA)


Hizbullah: Sivil binalarda silah depolarımızın olduğu iddiaları yalan

Çocuklarda uyku sorunlarına dikkat!

Şanlıurfa'da deprem konutları için su kesintisi uyarısı

Doğu Türkistan işgalinin 75’inci yılında Çin protestosu

Şanlıurfa'da dar gelirli öğrencilere ücretsiz dershane hizmeti

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

İşgalci ABD, siyonist katilleri korumak için Ortadoğu'da askeri gücünü artırıyor

8 ilde dolandırıcılık operasyonunda 13 kişi tutuklandı

İran ve Umman'dan ortak tatbikat

AFAD, afet riskine karşı 5 ile araç ve personel sevk etti

Diyarbakırlı esnaf, boykot ürünlerini ve dolaplarını iade etti

Ensarullah, Tel Aviv ve Eilat'taki askeri tesisleri İHA'larla hedef aldı

Adana'da vatandaş ve öğrencilerden dolmuş ücretlerine tepki

Uluslararası Modef Expo İnegöl Mobilya Fuarı başladı

Müftü Dolu: Kur'an ve camiyle buluşmanın yaş sınırı yoktur

Hem tedarikçi hem de üretici, yem fiyatlarında yaşanan zamlara tepkili

UNIFIL: israil, dün akşam Lübnan'a karadan girme niyetini bize iletti

Endonezya'da 6,1 büyüklüğünde deprem

Eczacılar: Yürürlükte olan ilaç fiyat kararnamesi yeniden düzenlenmelidir

17 ilde suç örgütüne operasyon: 159 gözaltı

Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 13 PKK/YPG elemanı öldürüldü

Kiralar dudak uçuklatıyor, emlakçılar hükümetten çözüm bekliyor!

900 adet altın sikke ele geçirildi

Ardahan'da çeşitli suçlardan aranan 29 kişi yakalandı

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Diyarbakır Oğlaklı TOKİ'de okulun olmaması ve kırsal alanlardaki servis krizi

Doğu Karadeniz'de yerel kuvvetli yağışlara dikkat

HÜDA PAR Adana İl Başkanı Beyazçiçek,  İl Müftüsü Taşcı'yı ziyaret etti

Yunanistan'a kaçmaya çalışan hükümlü sınırda yakalandı

Türkiye'den BAE'nin Hartum Büyükelçilik konutuna saldırıya kınama

Yükleniyor