• BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

Kıtlık döneminde ortaya çıkan mıcırık aşı, Güneydoğu’nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor

GÜNDEM 30.05.2023 11:00:21 0
Kıtlık döneminde ortaya çıkan mıcırık aşı, Güneydoğu’nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor

Kıtlık döneminde ortaya çıkan mıcırık aşı, Güneydoğu’nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor

Kurtuluş mücadelesinin verildiği kıtlık dönemlerinde ortaya çıkan ve gastronomi kenti Gaziantep’in coğrafi işaretini aldığı mıcırık aşı, günümüzde yöre halkının vazgeçemediği, turistlerin ise unutamadığı lezzetler arasında yer alıyor.
Gaziantep’te kıtlık döneminde ortaya çıkan ve son dönemlerde coğrafi işareti alan mıcırık aşı, Güneydoğu’da hem lezzeti hem de besleyici özelliği nedeniyle ilgi görüyor. Yemeklerinden, sosyal ve kültürel alanlarına kadar buram buram tarih kokan Gaziantep’in ünü dünyaya yayılan yemekleri arasında bulunan mıcırık aşı, meşakkatli bir yapım aşamasına rağmen bütçe dostu sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Yöre halkının yanı sıra bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de tadına baktığı aş, unutamadığı lezzetler arasında yerini alıyor. Yerli ve turistlerin ilgisini çeken mıcırık aşı lezzetiyle ve besleyici yönüyle öne çıkıyor. Gaziantep’in kültürel ve yöresel mutfağındaki konumunu devam ettirmek için uğraşan işletmeler uygun fiyat tarifesiyle kurtuluş savaşındaki tarihi lezzeti damaklarda yaşatıyor.
Gaziantep Mıcırık Aşı; kuşbaşı et veya kıyma, pirinç, salça, börk veya mıcırık veya her ikisi de kullanılarak hazırlanan bir yemektir. Börk, patlıcanın yeşil kısmı ile birlikte kesilen baş kısmının; mıcırık ise patlıcanlar oyulurken çıkartılan iç kısmının güneşte kurutulması ile elde edilir. Kolay yapılan bir yemek olduğu için evlerde de çok tercih edilen bir yemektir.
“tadından ve tarihinden hiçbir şey eksilmeden geçmişten günümüze gelen bir yemektir”
Mıcırık aşının kurtuluş savaşında yaşanan kıtlıktan dolayı ortaya çıktığını anlatan Yusuf Pektaş, “Mıcırık aşı kurtuluş savaşından kalan tarihi bir yemektir. 6 bin 317 şehit verdiğimiz zamanlar kendi başımıza şehrimizi savunmak zorunda kaldığımız için kıtlık ortaya çıkmış. Annelerimiz evde patlıcanın sap kısımlarını da değerlendirerek yaptığı ve o günden bugüne tadından ve tarihinden hiçbir şey eksilmeden gelen bir yemektir. Geleneksel bir yemektir” dedi.
Tüm evlerde kolaylıkla yapılabildiği gibi patlıcanın sapı diye bilinen börk kısmı da kullanılarak büyük ölçüde israfın önüne geçiliyor. Pektaş, “İç harcında kurutulmuş patlıcan ve kurutulmuş biberin sap kısımlarından oluşur. Onları atmıyoruz, biz Gaziantepliler israfı sevmeyen bir toplumuz ve patlıcanı nasıl ki yemek yapıyorsak sap kısmını da değerlendirerek yemek yapıyoruz. Ekstra olarak iç harcında kurutulmuş biber ve patlıcanın sap kısmı dışında pirinç, soğan ve sarımsak var. Bundan dolayı antibiyotik gibidir” şeklinde konuştu.
Tarihi dokusunun turistler üzerinde etki bıraktığından ve her insanın ekonomik anlamda rahatça yiyip, tarihini ve kültürünü damaklarında hissetmelerini hedeflediklerini aktaran Pektaş, “Mıcırık aşı dünya mutfağı kitaplarında yeri olan ve UNESCO tarafından coğrafi işaret alan bir yemektir. Turistler misafirlerimiz bu yemekleri bilmiyor. Biz tarihi anlamını söylediğimizde hoşlarına gidiyor ve yedikleri zaman beğeniyorlar. Güler yüzle kalkıp gidiyorlar. Depremden sonra turistlerin az gelmesiyle günde ortalama 60 tabak satmaya başladık. Depremden önce 80 tabak satıyorduk. Aylık olarak ortalama 3 bin 500 tabak mıcırık aşı satıyoruz. Her kesimden insanın cebine uygun olacak şekilde tabağını 40 TL gibi bir cüzi rakamdan vatandaşlara sunuyoruz ve fiyat artırımına gitmiyoruz” diye konuştu.

Meteoroloji'den kuvvetli sağanak ve toz taşınımı uyarısı

Batı Şeria'da Yahudi terörü tırmanıyor

BM: israilin Gazze için önerdiği insani yardım planı "başarısız olacak"

Fas ordusu Gazze'de katliam yapan siyonistlerden "tünellere baskın" eğitimi aldı

Bir annenin yüreği aynı anda kaç kez yanar?

Ölüm şirketi Maersk: Siyonist rejimin Gazze'deki soykırımında rolü ortaya çıktı

Gazze'de kalıcı işgal başladı: Siyonistlerin tüm piyade ve zırhlı tugayları bölgeye girdi

Soykırımcı rejim katliamlarını sürdürüyor: 55 şehit

Kaçak yollar ile taşınan 2 ton inci kefali Ağrı'da ele geçirildi

Siyonist işgalciler Gazze'de bir çocuğu daha açlıktan öldürdü

Pakistan'da şiddetli fırtına etkili oldu: 10 ölü, 45 yaralı

Tayland'da helikopter kazası: 3 ölü

Filipinler'de şiddetli yağışlar sele yol açtı: 3 ölü

Eski bakanlardan Rüşdü Saraçoğlu hayatını kaybetti.

Avusturya’da Gazze için “Soykırımı Durdurun” yürüyüşü düzenlendi

İşgalcilere destek veren Azerbaycan yönetimi İstanbul'da protesto edildi

İzmir Foça açıklarında 3,7 büyüklüğünde deprem

Ağrı'da araç devrildi: 3 kişi yaralandı

Antakya'da 3.2 büyüklüğünde deprem

Siyonist rejim Gazze'deki BM yardım tır'larını hedef aldı!

70 yaşındaki kadın 'tarım ilacı' içti

Suudi Arabistan'da 73 yıl sonra bir ilk: Alkol satışları başlıyor

Kamu-Der’den Tunç’a Yılın Ödülü

Kamu-Der’den Tunç’a Yılın Ödülü

ABD'den nükleer enerji atağı: Üretim 4 katına çıkarılacak

Meteorolojiden yağış ve toz taşınımı uyarısı

Seyhan’dan Ankara’daki Müdahaleye Sert Tepki: “İsrail Uşağı Bir Ruhsuz Yapabilir”

İzmir'de orman yangını

Elazığ Umut Kervanı’ndan Kurban Bayramı öncesi yardım seferberliği

Çölde mahsur kalan yedi göçmen ölü bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ