• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

KOAH’ın en önemli risk faktörü: Sigara

03 Aralık 2024, Salı 11:18
03 Aralık 2024, Salı 11:18
KOAH’ın en önemli risk faktörü: Sigara
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkin Yetişkin, sigaranın, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) en önemli risk faktörü olduğu uyarısında bulundu.

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkin Yetişkin Ara, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında önemli bilgiler paylaştı.

KOAH’ın, akciğerdeki hava yollarının daralması ve hava keselerinin hasar görmesi sonucu oluşan, ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Dr. Yetişkin, hastalığın kalıcı hava yolu darlığına yol açtığını ifade etti.

Dr. Yetişkin, sigaranın KOAH’ın en önemli risk faktörü olduğunu vurguladı ve sigara içenlerin yüzde 20-25’inde KOAH gelişebileceğini söyledi. Bunun yanı sıra kömür, tezek, odun dumanına maruz kalanlar ile evlerinde tandır veya şömine kullananların da risk altında olduğunu belirtti.

Genetik faktörler, düşük doğum ağırlığı ve çocukluk döneminde geçirilen akciğer enfeksiyonlarının da hastalığın oluşumunda etkili olduğuna dikkat çeken Dr. Yetişkin, KOAH hastalığında en sık görülen belirtileri şöyle sıraladı:

“Balgamlı öksürük, göğüste hırıltı, fiziksel aktivitelerde nefes darlığı, solunum yolu enfeksiyonlarında artış, enerji kaybı, ilerleyen aşamalarda kilo kaybı ve ciltte mavimsi renk değişikliği (siyanoz)”

Dr. Yetişkin, hastalığın sinsi ilerlediğini ve öksürük ile balgam gibi şikayetlerin genellikle önemsenmediğini ifade ederek, teşhis konulduğunda akciğer kapasitesinin önemli bir kısmının kaybedilmiş olabileceğini söyledi. Sigara içen bireylerde bu tür belirtiler varsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.

Hastalığın teşhisinde, hastanın şikayetlerinin yanı sıra fizik muayene, solunum fonksiyon testleri ve akciğer grafisi gibi tetkiklerin kullanıldığını belirtti.

Tedavi sürecinde sigarayı bırakmanın en önemli adım olduğuna dikkat çeken Dr. Yetişkin, tozlu ve dumanlı ortamlardan kaçınmanın, grip ve zatürre aşılarının düzenli yaptırılmasının önemine işaret etti.

Tedavide kullanılan ilaçlar arasında, bronşları genişleterek oksijen alımını artıran nefes açıcıların yer aldığını belirten Dr. Yetişkin, bu ilaçların inhaler cihazlarla kullanıldığını ve bağımlılık yapmadığını söyledi. İleri aşamalarda oksijen tedavisi ile BPAP ve CPAP cihazlarının gündeme gelebileceğini ekledi.

KOAH’tan korunmanın en etkili yolunun sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek olduğunu belirten Dr. Yetişkin, doğru beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve sigaradan uzak durmanın hastalıktan korunmada hayati rol oynadığını vurguladı.

Dr. Yetişkin, KOAH’ın ilerlemesini önlemek için erken teşhisin ve tedaviye uyumun kritik olduğunu söyledi. Özellikle sigara kullanan bireylerin belirtileri ciddiye alarak uzman desteği alması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: koah’ın en önemli risk faktörü: sigara

HÜDA PAR'dan yangında zarar gören esnafa ziyaret

Şırnak'ta Hz. Nuh'u anma programı binlerce kişinin katılımı ile Cudi Dağı'nda gerçekleştirildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Başbağlar şehitleri ümmetin onurudur, izzetidir

Teşhirciliğin son bulması için Saraçhane'de toplandılar

HAMAS: israil, ateşkes süreci devam etmesine rağmen Gazze'de soykırıma devam ediyor

Bakan Göktaş: Aileyi güçlendirmek için önemli adımlar attık

Fransız polisinden göçmen botuna insanlık dışı müdahale

Balıkesir'de feci kaza: 6 yaralı

Suriye Lazkiye'de orman yangını

Çanakkale Bozcaada'da 3.9 büyüklüğünde deprem

Mardin’de akaryakıt yüklü tankerin dorsesi düştü

Rusya'da askeri havaalanına saldırı düzenlendi

Malatya'da otomobil dereye uçtu: 2 yaralı

Gaziantep'te kaçak kazıya 9 gözaltı

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü aşure ikramında bulundu

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep il Temsilciliği: Zam oranları hayal kırıklığına neden oldu

Malatya'da yaralı halde bulunan leylek koruma altına alındı

Malatya'da yangın: Ev, odunluk ve besi çiftliği zarar gördü

Yan yatan otomobilden sürücü yara almadan kurtuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya'ya gidecek

Başbağlar Katliamı'nın 32'nci yılında İstanbul'da anma programı düzenlendi

Kalkışa hazırlana uçakta yanlış yangın alarmı: 18 yaralı

ABD'de silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Gazze felaket boyutunda bir su sıkıntısıyla karşı karşıya

Pakistan'da çöken binada ölü sayısı 16'ya yükseldi

Malatya'da drift atan sürücünün ehliyeti süresiz olarak iptal edildi

Diyarbakır'da saman yüklü kamyonet yandı

Hz. Ömer Camii’nin yıkım anı kameralara yansıdı

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Gazzeli çocukların karnesi kanlı elbiseleri oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR'dan yangında zarar gören esnafa ziyaret

Şırnak'ta Hz. Nuh'u anma programı binlerce kişinin katılımı ile Cudi Dağı'nda gerçekleştirildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Başbağlar şehitleri ümmetin onurudur, izzetidir

Teşhirciliğin son bulması için Saraçhane'de toplandılar

HAMAS: israil, ateşkes süreci devam etmesine rağmen Gazze'de soykırıma devam ediyor

Bakan Göktaş: Aileyi güçlendirmek için önemli adımlar attık

Fransız polisinden göçmen botuna insanlık dışı müdahale